• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

HGS, pilot bölgede başarıyla uygulandı

HGS, pilot bölgede başarıyla uygulandı
Paralı geçiş yapılan otoyollarda kullanılacak olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), pilot bölge olarak seçilen İzmir'de başarıyla uygulandı.

HGS, temmuz ayında tüm yollarda uygulanacak

Paralı geçiş yapılan otoyollarda kullanılacak olan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), pilot bölge olarak seçilen İzmir'de başarıyla uygulandı.

Sistem temmuzdan itibaren tüm Türkiye'de uygulanacak. HGS, paralı geçiş yapılan otoyollarda kuyrukların önlenmesi, vatandaşların kısa sürede ve ucuz şekilde hizmet alabilmesi amacıyla, mevcut Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) dışında yeni bir sistem olarak ortaya çıktı. HGS'nin kurulması ve işletilmesi amacıyla başlanılan çalışmalar geçen yılın son aylarında tamamlandı ve sistem pilot olarak İzmir-Aydın Otoyolu'nda uygulanmaya başlandı. Başarılı olan sistem, önümüzdeki temmuz ayından itibaren ülke geneline yaygınlaştırılacak. Sistemin altyapı ve yazılım çalışmaları tamamlandı. Sistemin ilk uygulandığı pilot bölge olan İzmir'deki 62 geçiş noktasına manyetik algılayıcı, anten ve kamera kuruldu. HGS kapsamında ülke genelindeki 395 geçiş noktasının dönüşümü için çalışmalar tamamlandı. Sistemle ilgili ürünler, taşınabilir kart tipi ve etiket tipi olarak uygulanacak. Uygulama etiketle başlayacak. Etiketler, araç ön camına yapıştırılacak. Bu etiketler pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde ve klonlanamaz ürünler olacak. Sistem ile geçiş anında otomatik ücret tahsili, pasif RFID olarak tanımlanan radyo frekanslı kimlik tanımlama teknolojisiyle yapılacak.

HGS etiket ve kartlarının çok cüzi bir miktarla satışa sunulacağı belirtilirken, etiket ve dolum işlemleri ilk etapta PTT şubeleri ve otoyol girişlerinde kurulan ofislerde yapılacak. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle bankalar, kredi kartları, cep telefonu mesajları ve akaryakıt istasyonlarından da dolum yapılabilecek. HGS'nin muadili olarak gözüken OGS sisteminde maliyet 50-60 liraya ulaşıyor, kartlar 2-3 yılda bir değiştiriliyordu. Ayrıca ödeme için banka hesabı şartı bulunuyordu. OGS cihazları yüksek maliyeti, düşük kullanım ömrü ve pazarlama güçlükleri sebebiyle yaygınlaşamamıştı. HGS kartları, tüm bu eksiklikleri giderebilen modern bir sistem olacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, HGS'nin hem erişilebilirlik, kullanım ömrü ve ekonomik açılardan KGS ve OGS'den çok daha avantajlı olduğunu belirterek, "Bu sistem vatandaşlarımız için birçok açıdan daha avantajlı." dedi. PTT Genel Müdürü Osman Tural, "Bu sistem kuyrukları önleyecek ve kartlı geçiş sistemini ortadan kaldıracak. Bu sistemin özelliği, sistemin esasında arka planda çalışması ve vatandaşlarımızın daha hızlı geçişini sağlaması. "PTT kredi kartı olan vatandaşlarımıza bunu ücretsiz vereceğiz. Diğer vatandaşlarımız 5 liradan satın alabilecek." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim