• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Hibrid uçaklar geliyor

Hibrid uçaklar geliyor
Mühendisler fosil yakıtlar tükenmeden ve karbon emisyonları çevre üzerinde geri dönüşü zor etkiler yaratmadan, güneş panelleri, rüzgâr çiftlikleri gibi çeşitli sürdürülebilir çözümler geliştirerek fosil yakıt bağımlılığımızı çözmeye çalışıyor

Mühendisler fosil yakıtlar tükenmeden ve karbon emisyonları çevre üzerinde geri dönüşü zor etkiler yaratmadan önce güneş panelleri, rüzgâr çiftlikleri ve okyanus türbinleri gibi çeşitli sürdürülebilir çözümler geliştirerek fosil yakıt bağımlılığımızı çözmeye çalışıyor. Hibrid motorlar da bu arayışta yükselişe geçen teknolojilerden biri… 
 
Cnet’te yer alan bir habere göre Boeing ve Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan oluşan bir ekip, dünyanın hibrid motorlu ilk uçağının testini başarıyla tamamladı. Üstelik bu sıradan bir hibrid motor da değil, paralel hibrid motor, uçuş esnasında enerji yükleyebiliyor.
 
Pilot ve yakıt olmadan 140 kg ağırlığı olan tek koltuklu uçağın hibrid motoru benzer ölçülerdeki bir uçağa göre yüzde 30’a kadar daha az yakıt kullanıyor. 
 
Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümü profesörlerinden olan proje başkanı Dr. Paul Robertson; “Hibrid arabalar 10 yıldan fazla bir süredir var olmasına rağmen hibrid veya tamamen elektrikli hava araçları, pil teknolojisindeki yetersizlikler nedeniyle gelişemiyordu. Ancak geliştirilmiş lityum-polimer pillerdeki ilerlemeyle birlikte hibrid hava taşıtlarında da artık bu teknoloji uygulanabilir,” diyor. 
 
 
Uçakta, dört zamanlı ve içten yanmalı Honda motorunun yanı sıra bir de elektrik motoru bulunuyor. Kalkış gibi çok güç gerektiren hallerde motorların ikisini de devreye sokan uçak, daha az güç gereken hallerde sadece elektrik motoruyla pervanelere güç sağlıyor. Uçuş sırasında elektrik motorunun ürettiği enerjiyle uçakta bulunan lityum-polimer pillere elektrik depolanıyor.
 
Bu teknoloji ticari uçaklar için henüz uygun olmasa da yeni gelişmeleri tetikleyecek bir potansiyel taşıyor. Özellikle uçaklardan kaynaklanan CO2 emisyonlarının miktarı düşünüldüğünde hibrid motor kullanımının kayda değer bir fark yaratacağı oldukça açık. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim