• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Hindistan'dan petrol hamlesi

Hindistan'dan petrol hamlesi
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Kazakistan’ın başkenti Astana’ya yaptığı resmi ziyarette ortak petrol çıkarma anlaşması imzalandı. Kazakistan ile Hindistan birlikte petrol arayacak.

CHA'nın haberine göre, Konuk Başbakan için bugün Akorda Sarayı’n da resmi tören düzenlendi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Hindistan Başbakanı Modi’yi sarayın kapısında karşıladı. İki ülke marşlarının çalınmasının ardından konuk başbakan tören kıtasını selamladı.Baş başa görüşmelerin ardından liderler iki ülke arasında ekonomi, tarım ve enerji alanında işbirliğini öngören anlaşmayı imzaladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan ve Hindistan arasında kalkınma işbirliği için büyük bir potansiyelin olduğunu söyledi. Kazakistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana Hindistan ile yakın ve güvene dayalı bir ilişki kurduğunu hatırlatan Nazarbayev, Modi’nin ziyaretinin iki ülke ticaret ve siyasetine yeni ivme katacağını söyledi. Nazarbayev, Modi’yi yeni seçildiği başbakanlık görevi ve Uluslararası Yoga Günü dolayısıyla da kutladı.

Konuk Başbakan Modi de Nazarbayev’i doğum günü dolayısıyla kutladı ve 1,2 milyarlık Hint halkının selamını iletti. Modi, Kazakistan’ın düşük nüfusuna rağmen Çin ve Rusya gibi güçlerin yanında Nazarbayev’in akıllı siyaseti sayesinde gelişmeyi ve ekonomik kalkınmayı sürdürdüğünü söyledi.

Ortak petrol arama ve üretme

Ziyaret dolayısıyla düzenlenen Kazakistan-Hindistan İş Forumu’nda ilk olarak iki ülke arasında ekonomik ve işbirliği yol haritası imzalandı. Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ve konuk Başbakan Narendra Modi’nin başkanlığında gerçekleşen foruma 100 Hintli işadamı katıldı. 26 ana proje kapsamında imzalanan işbirliği yol haritası enerji, makine yapımı, metalürji, bilgi teknolojisi ve kimya sanayini kapsıyor.

KazakMunayGaz ve Hindistan’ın ONGC Videsh Limited şirketi Atrav bölgesinde bulunan Satpayev petrol sahasında ortak petrol arama ve üretimi için anlaşma imzaladı. Geçen yılın verilerine göre iki ülke arasında ki ticaret hacmi 700 milyon doları aştı 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim