• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hızlı tren Bursa'yı küresel marka yapacak

Hızlı tren Bursa'yı küresel marka yapacak
Bursa ulaşıma son 10 yılda yapılan 2,5 milyar TL’lik yatırımlarla küresel marka olma yolunda ilerliyor.
Türkiye’nin 3 büyük şehri İstanbul, İzmir ve Ankara’ya hızlı tren ve otoyol ile bağlanan Bursa, yeni yatırımlarla ihracat hızını da arttıracak. Yeni yatırımlarla birlikte şehrin Bursa Valisi Şahabettin Harput, hızlı tren hariç devletin son 10 yılda Bursa’daki ulaşım projeleri için 2.5 milyar TL harcama yaptığını açıkladı. Harput, “Sadece bu yılın ilk 5 ayında Bursa’da otoban projesinin kamulaştırması dahil, 22 proje için 164 milyon TL ödenek kullanıldı” dedi.
 
21 yatırım bulunuyor
 
Harput, şehrin cumhuriyet tarihinin en önemli ve en büyük ulaşım yatırımlarını bu dönemde aldığını belirterek, şunları kaydetti:“Şu an Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda devam eden 21 yatırımın proje tutarı 3 milyar TL’yi buluyor. Bu projeler için özellikle son 10 yılda devletimiz 2.2 milyar TL harcama yaptı. Bu rakama 6.3 milyar dolarlık yatırım büyüklüğü ile dünyanın 50 ülkesinin bütçesinden fazla olan İstanbul-Gebze-Bursa-İzmir Otoban Projesi’nin 137. 6 kilometrelik Bursa etabı için yapılan harcamayı da ilave edersek, ulaşım yatırımlarımıza bu dönemde yapılan harcama 2.5 milyar TL’yi aşıyor. Sadece bu yılın ilk 5 ayında otoban projesinin kamulaştırmalarıyla birlikte, projelerimiz için 164.3 milyon TL kaynak kullanıldı.” Bursa’nın yol ağının bugün itibariyle 4 bin 952 kilometreye ulaştığını hatırlatan Vali Harput, “Devletimizin başta hızlı tren ve karayolları projeleriyle Bursa, birçok hedefe giden yolda Türkiye’nin ve dünyanın yeni merkezi haline gelecek. Cumhuriyetimizin 100’ncü yaşında Bursa, küresel marka kentler liginin en önemli aktörü olacak” diye konuştu.
 
Samanlı 2014’te
 
Bursa’da devam eden 21 proje ise şöyle: 1.4 milyar TL harcama yapılan Bursa Çevre Otoyolu’nun 6.5 kilometrelik Samanlı Bağlantı Yolu, önümüzdeki yıl tamamlanacak. Bu yıl için 70 milyon TL ödeneği bulunan Samanlı Bağlantı Yolu 2014’ün temmuz ayında trafiğe açılacak. Bursa-Ankara Karayolu Mezitler Vadisi’ndeki heyelanlı bölgede çalışmalar bu yılın temmuz ayında bitirilerek ve 3 kilometrelik alanda bitümlü sıcak karışım (BSK) asfaltlaması yapılacak.
 
Bursa-İnegöl Ayrımı-Yenişehir-Bilecik Ayrımı’nda 3.2 kilometrelik bölünmüş yol, bu yıl içinde tamamlanacak.  Söz konusu karayolunda Yenişehir Güney Çevre Yolu’nu da kapsayan 15.4 kilometrelik yolun yapıl ihalesi bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Balıkesir-Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı Karayolu’nun Bursa sınırlarında kalan Gökçedağ-Harmancık arasındaki 10 kilometrelik bölünmüş yol bu yıl tamamlanacak. Harmancık-Tavşanlı bölünmüş yol ihalesi ise bu yıl içinde gerçekleştirilecek. Bursa’yı dağ ilçelerine bağlayan karayolunun Doğancı Barajı’na kadar olan 12.3 kilometrelik yolun projesi ise ihale edildi.
 
Bursa-Karacabey Karayolu’nda bu yıl içinde toplam 10 kilometrelik bitümlü sıcak karışım(BSK) asfaltlaması yapılacak. Böylece 65. 5 kilometrelik bölünmüş karayolunda BSK kaplaması yapılan mesafe 57 kilometreye çıkarılacak.
 

Geçiş güvenliği için köprülü kavşaklara yatırım artacak

 

Karayollarındaki geçiş güvenliğini artırmak amacıyla planlanan köprülü kavşaklardan Bursa-Mudanya Yolu’ndaki Bademli ve Tepedervent, Bursa-Bozüyük Karayolu’ndaki Kurşunlu ve Domaniç Köprülü Kavşakları bu yıl içerisinde bitirilecek. Bursa-Karacabey Karayolu’na projelendirilen İrfaniye ve Başköy Köprülü Kavşaklarına bu yıl içinde kazma vurulacak.

 

Tek yol çalışmaları

 

BURSA-Keles Karayolu’nun kamulaştırma çalışması tamamlanan Çaybaşı Köyü’ndeki 1.6 kilometrelik bölümdeki tek yol yapım çalışması bu yıl içinde tamamlanacak. Yenişehir-İznik Karayolu’nun bölünmüş yol olarak planlanan 6.6 kilometrelik bölümü İznik Çevre Yolu ile birlikte bu yıl ihale edilecek. Şu ana kadar 7.4 kilometresi tamamlanan İznik-Mekece Yolu’nun geri kalan 20.9 kilometrelik bölümün de ise ihale süreci devam ediyor. Mudanya-Gemlik Karayolu’nun Kurşunlu-Engürücük arasındaki 3 kilometrelik bölümündeki BSK asfaltlama çalışması da yılsonuna kadar tamamlanacak. 24.5 kilometre uzunluğundaki İnegöl-Yenişehir Karayolu’nda çalışmalara bu yıl başlanacak. Yine geçen yıl 3.2 kilometresi BSK asfaltlaması yapılan Oylat Yolu’nun geri kalan 6.1 kilometrelik bölümünün BSK asfaltlaması işi ise ihale edildi. Yoldaki çalışmalar önümüzdeki günlerde başlayacak.

 

Gebze-Bursa etabı 2015’te

 

BU arada yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen İstanbul, Gebze-Bursa-İzmir Otoban Projesi’nin 137. 6 kilometrelik Bursa etabında ise çalışmalar hızla sürüyor. Muhtelif sanat yapıları, tünel, kavşak, viyadük ve toprak işleri çalışmaları devam eden projenin Gebze-Bursa hattı 2015 yılında trafiğe açılacak.

 

www.UlasımOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim