• BIST 9796.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Hızlı Tren cari açığa da çözüm olacak

Hızlı Tren cari açığa da çözüm olacak
10 bin kilometrelik demir ağlarla vatandaşı Edirne'den Kars'a 8 saatte taşıyacak Yüksek Hızlı Trenler (YHT) cari açığa da çözüm olacak.

Yüksek Hızlı Tren cari açığa da çözüm olacak

10 bin kilometrelik demir ağlarla vatandaşı Edirne'den Kars'a 8 saatte taşıyacak Yüksek Hızlı Trenler (YHT) cari açığa da çözüm olacak.

Edirne'den Kars'a 8 saatte yolcu taşıyacak YHT'ler cari açığa da çözüm olacak. Hızlı trenlerin yolcu başına yakıt maliyeti 1 TL'nin altında. Bu maliyet otomobillerin 15'te, otobüsün ise 7'de biri

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, şu anda 250 kilometre hızla Ankara-Konya'yı 1.5 saate bağlayan YHT'nin tek gidişte 400 TL tutarında elektrik harcadığını söyledi.

Yaklaşık 430 yolcu kapasitesi olan trenlerin yolcu başına ortalama yakıt maliyeti 1 liranın altında. Yetkililer, bu tüketim rakamının otobüse nazaran 7'de bir, otomobile kıyasla da 15'te bir oranında tüketim anlamına geldiğinin altını çizdi.

2013 sonunda günlük 50 bin yolcu taşıması hedeflenen İstanbul-Ankara hattının devreye girmesi ve 2023'e kadar Edirne'den Kars'a tüm hatların tamamlanması ile yüz binlerce yolcu taşınacak YHT'ler, Türkiye'nin büyük savaş verdiği cari açıkta, tamamı ithal kaynaklara dayanan akaryakıt tüketiminde milyarlarca dolarlık tasarrufa da imza atmış olacak.

33 MİLYAR DOLAR İTHALAT

Türkiye'nin cari açığında en büyük etken enerji ithalatı olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl 54 milyar dolarlık enerji ithalatının yaklaşık 33 milyar dolarının ulaştırma sektörü amaçlı kullanıldığı hesaplanıyor.

YHT'lerin 1 TL gibi oldukça düşük maliyetlerle yolcu taşıması Türkiye'nin uzun zamandır savaş verdiği cari açığa karşı da ilaç olacak.

ELEKTRİK İHALESİNE HAZIRLANIYOR

TCDD kullandığı elektriği pazarlıkla satın alabilmek için ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Yetkililer, bu konuda şartname hazırlandığını belirtti. "Elektrik kesintisi durumunda YHT duracak mı?" sorusunu cevaplandıran yetkililer, sistemin alternatifli hazırlandığını belirterek, "Bir kesinti durumunda alternatif kaynaklar elektrik vermeye devam ediyor.

Örneğin Ankara-Konya arasında Ankara'da elektrik kesilse bile, Konya'dan alınan elektrik tüm sistemi besleyebilir" değerlendirmesini yaptı.

YHT'LER 29 ŞEHRİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK

2023'e kadar 29 şehrin hızlı trenle birbirine bağlanması planlanıyor. Hizmete açılan ve inşaatı devam eden Ankara-İstanbul, Ankara- Konya ve Ankara-Sivas hatlarına ek olarak 5 bin 731 kilometrelik hızlı tren hattının inşaatına başlanacak. 2023'te ise Türkiye'deki toplam hattın uzunluğu 10 bin kilometreye ulaşacak. Edirne'den Kars'a 8 saatte gidilebilecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim