• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Hızlı tren için İspanyol-Türk işbirliği

Hızlı tren için İspanyol-Türk işbirliği
Tümosan ve Talgo arasında hızlı tren setlerinin ortak üretimi amacıyla niyet sözleşmesi imzalandı.

Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN) ile tren, hızlı tren ve demiryolu ekipmanı alanında faaliyet gösteren İspanyol şirketi Patentes Talgo SLU arasında ortak proje, girişim veya teknoloji transferi konusunda niyet mektubu imzalandı. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen törene iki şirketin üst düzey yöneticileri katıldı.

Törende konuşan TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Albayrak, son 10 yılda yeni bir demiryolu seferberliğinin başladığı ve Türkiye’nin hızlı trenle tanıştığı bir dönemi yaşadıklarını belirterek, “Açıklanan devlet politikası 2023 yılına kadar 10 bin kilometre hızlı tren hattının inşasını öngörmekte, Asya ve Avrupa’yı bağlayarak ülkemizi demiryolu ulaştırmasının kalbi konumuna getirmeyi amaçlamaktadır” dedi.

albayrak-yonetim-kurulu-baskani-nuri-albayrak-199x300.jpg

Bu hedeflere ulaşılmasında demiryolları olduğu kadar çeken ve çekilen araçların yurtiçinde üretilmesi için teknolojinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Albayrak, milli tren projesi kapsamında yüksek hızlı tren setlerinin azami yurtiçi kaynaklarla üretilmesinde teknoloji transferinin bir gereklilik olarak ortaya çıktığını ve uluslararası işbirliğinin zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Tümosan’ın Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Altay Tankı güç grubunun geliştirilmesi proje görüşmelerini sürdürdüğünü, sözleşme imzalandıktan sonra 5 yıl içerisinde bin 500 beygir gücü motor ve transmisyon tasarım ve üretim yeteneğine kavuşacağını vurgulayan Albayrak, “Tümosan örneğinden yola çıkan grubumuz aynı yaklaşımı milli tren projesinde uygulama düşüncesiyle uzun süren değerlendirmeleri sonrasında Talgo firmasını işbirliği için en uygun aday olarak belirlemiş ve bu amaçla niyet mektubu imzalama kararı almıştır” diye konuştu.

 

Patentes Talgo SLU Başkan Vekili Ana De Nicolas Renedo da çok sayıda ülkede farklı icraatlar gerçekleştirdiklerini belirterek, bu büyük projeyle de çalışmalarını sürdürmek için çaba göstermeye devam ettiklerini kaydetti. İspanya Başbakanı’nın da söz konusu projede büyük pay sahibi olduğuna işaret eden Renedo, iki ülkenin söz konusu proje için mutluluk duyduğunu ifade etti.

TC Başbakanlık Türkiye Yatırım ve Destek Ajansı Bşk İlker Aycı

Şirketin değeri 1 milyar doları aşacak

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDTA) İlker Aycı ise Albayrak Grubu’nun, Konya’daki Tümosan fabrikasını alarak değer üzerine değer kattığını belirterek, “20 milyon dolar civarında bulunan şirketin değeri bugün 1 milyar doların bir miktar altında bulunuyor. Eminim, bu ortaklıkla birlikte ileride 1 milyar doları aştığını da göreceğiz” dedi.

 

Talgo’nun bu bütçeye katkısı henüz belirlenmedi

Türkiye’nin mili hızlı tren hedeflerini gerçekleştirmek için çalıştıklarının altını çizen Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, “Tahmini bedelin, belki de 10 yıl içerisinde 3-4 milyar Avro civarında bütçenin içerisindeki setlerden oluşacağını düşünüyorum. İspanyol firmanın bu bütçeye katkısının ne olacağı henüz belirlenmedi. Görüşmeler devam edecek, başlangıç yatırımının nasıl olacağına yeni yeni karar vereceğiz” diye konuştu.

 

Öğün, öncelikle devlet projelerinin milli olanakla gerçekleştirilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirerek, “Bu firmanın doğrudan doğruya para getirmesi değil, bizim de katkımızla bir yatırımın yapılması ve sanayinin kurulması önemlidir. Biz, 4 milyar avroluk bir işe talibiz” dedi.

 

Hedef 90 setlik ihale

Albayrak İnşaat Genel Müdürü Şafak Kaçar,  “Yerli üretimin teşvik edilmesi amacıyla yüzde 53 kadarının Türkiye’den üretilmiş olması isteniyor. Hızlı trenleri, Talgo’nun da Türkiye’ye getireceği uzmanlıkla Türkiye’de üretmeyi planlıyoruz, onun için bu ortaklık anlaşmasını imzalıyoruz. Esas amacımız, 90 setlik ihaleye teklif verebilecek duruma gelmek. İhale tarihi seçimlerden sonra, bu yıl içerisinde gerçekleşecek. Bu ihaleye yetişmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim