• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Hızli trende istikamet Habur

Hızli trende istikamet Habur
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCCD) Genel Müdürlüğünün Nusaybin'i demiryoluyla Habur'a bağlayacak ulaştırma projesi için 1 milyar 770 milyon lira yatırım yapılması öngörülüyor

Nusaybin-Cizre-Silopi-Habur Demiryolu Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme raporuna göre, demiryolu, Nusaybin İstasyon çıkışından başlayacak ve Cizre ve Silopi'ye yapılacak istasyonlardan geçerek Habur üzerinden Irak'a ulaşacak.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı çerçevesinde, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak bölgede yaşayan vatandaşların refah, huzur ve mutluluğunun arttırılması amaçlanan proje kapsamında, yaklaşık 133,3 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı inşa edilecek.

​İki ülkeyi birbirine bağlayarak bölgeye ciddi oranda canlılık getirecek demiryolunun proje bedeli ise 1 milyar 770 milyon lira olarak belirlendi. Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Şırnak'ın, İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri arasında inşa edilecek demiryolu çift hatlı olacak.

Projenin tamamlanmasıyla Mardin ve Şırnak arasında tam bir bağlantı sağlanarak hızlı, ekonomik ve kesintisiz bir ulaşım imkanı sağlanabilecek. Demiryolu hattı, hızlı tren geçişlerine olanak sağlayacak şekilde yük trenleri için saatte 120 kilometre, yolcu trenleri için ise saatte 160 kilometre tasarım hızına göre inşa edilecek. İstasyonlardaki ortalama duraklama süresi olarak 15'er dakika eklendiğinde, bir tren seferinin yaklaşık 81 dakikada tamamlaması öngörülüyor.

Demiryolu projesi güzergahının değişik kesimlerinde, 7 viyadük, 8 tünel ve Cizre ile Silopi'de 2 yeni istasyon inşa edilecek. Bununla birlikte güzergah üzerinde karşı yönlerden gelen trenlerin geçişini sağlayacak 2 sayding (ana demiryoluna paralel demiryolu hattı) planlanıyor.

Hattın başlangıç noktası Nusaybin İstasyonu'nda tadilat ve yenileme çalışmaları yapılacak. İnşaat aşamasında projenin ilerleyişine göre en fazla 200, işletme aşamasında ise 70 personelin görev alması öngörülüyor.

Projenin işletme aşamasında kullanılacak olan vagon ve trenlerin bakım ve onarımları, işletmeci kuruluş tarafından belirlenecek zaman aralıklarında gerçekleştirilecek.

www.ulastirma.com.tr

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim