• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

HMS Enterprise, Kızıl Deniz'in sırrını buldu

HMS Enterprise, Kızıl Deniz'in sırrını buldu
Süveyş Kanalı’nın sularında dokuz ay sürecek araştırma görevi yürüten HMS Enterprise, Kızıl Deniz’in altında 250 metre derinlikte bir kanyon keşfetti.

İngiliz Kraliyet Donanması’na bağlı araştırma gemisi HMS Enterprise, Kızıl Deniz’in tabanında Büyük Kanyon benzeri devasa bir jeolojik yapı keşfetti.

Süveyş Kanalı’nın sularında dokuz ay sürecek araştırma görevi yürüten HMS Enterprise, Kızıl Deniz’in altında 250 metre derinlikte bir kanyon keşfetti.

En son teknolojiye sahip donanıma sahip olan gemi, çok ışınlı yankı cihazı kullanarak okyanus tabanının daha önceden hiç görülmemiş 3D haritasını çıkardı.

İngiliz hükümetine bağlı Inside Government sitesinde verilen bilgiye göre, Mısır’ın Safaga limanının açıklarında keşfedilen yapı, ABD’deki Büyük Kanyon’un sualtındaki halini andırıyor.

HMS Enterprise’ın komutanı Derek Rae, yaptıkları keşif hakkında, “Tespit edilen jeolojik yapılar, Kızıl Deniz sularla dolmadan bin yıl önce akarsuların kaya katmanlarında akmasıyla oluşmuş olabilir” dedi.

Rae, “Kayalardaki yapıların bazıları daha erken zamanlarda oluşmuş olabilir. Hala devam etmekte olan gel-git akımlarının etkisiyle aşınma devam ediyor. Akımlar, sağlam kayalardan yönlenerek yumuşak kayaları etkiliyor... Şunu söylemek gerekir ki, ilk kez bu etkileyici görüntüye insanlık olarak göz atıyoruz” ifadesini kullandı.

NASIL KEŞFEDİLDİ?

HMS Enterprise’ın gövdesine monte edilmiş olan yankı cihazı, okyanus tabanına gönderilen ses dalgalarının yansımalarından yararlanarak sualtındaki yüzeyin görüntüsünü çıkarıyor.

Bilim insanları, yön bulma ve nakliyat adına bilinmeyen suların araştırılmasında yankı cihazını çok güvenilir bir yöntem olarak kabul ediyor.

HMS Enterprise, Kızıl Deniz’in kuzeybatı kıyısında, Süveyş’ten yaklaşık 400 km mesafede bulunan Safaga’ya ilk kez sefer düzenledi. Gemi, bilinmeyen suları keşfetmek için sahip olduğu teknolojiyi kullandığında, beklenmedik bir keşif yaptı.

Safaga, Mısır Donanması’nın Kızıl Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı liman olduğu gibi, bölgesel ilişkileri güçlü tutmak adına spor ve turistik faaliyetler için de kullanılıyor.

Bölgedeki araştırmalarına yazın sonuna kadar devam edecek olan HMS Enterprise’a, 19 aydır bölgede bulunan ve sayısız batık keşfeden HMS Echo araştırma gemisi de eşlik edecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim