• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Hollandalı tekne devi Antalya'yı seçti

Hollandalı tekne devi Antalya'yı seçti
Profesyonel tekne üretiminde 34 ülkede 38 tersaneye sahip Hollandalı Damen Shipyards firması, seri tekne üretiminde Antalya Serbest Bölge'de 12 bin metrekarelik tesis kurdu.
Profesyonel tekne üretiminde 34 ülkede 38 tersaneye sahip Hollandalı Damen Shipyards firması, seri tekne üretiminde Antalya Serbest Bölge'de 12 bin metrekarelik tesis kurdu. 
 
Son yıllarda lüks yat ve tekne üretimiyle adını duyuran Antalya Serbest Bölge'de, dünyanın en önemli profesyonel tekne üretim firmalarından Hollandalı Damen Shipyards, üretim merkezi kurdu. 1927 yılından beri faaliyet gösteren çok uluslu gemi inşa grubu Damen Shipyards, sipariş üzerine ultra lüks yatların yapıldığı Antalya Serbest Bölge'de seri olarak profesyonel kompozit tekne üretecek ilk firma oldu. 
 
Damen Shipyards Genel Müdürü Auke Van Der Zee, şu an 34 ülkede 38 tersane ve 7 binden fazla çalışana sahip olduklarını açıkladı. Antalya'da 8 bin 800 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 12 bin metrekarelik alanda faaliyet göstereceklerini belirten Zee, seri üretimle yılda 35 profesyonel kompozit tekne üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Damen'in dünyanın her yerinde müşterileri olduğu ve bu tesisin de sadece yerel için düşünülmediğini belirten Zee, üretmeyi hedefledikleri teknelerin sahil güvenlik, ticari veya kişisel amaçlarla kullanılabilecek düzeyde olacağını kaydetti. 
 
TERCİH SEBEBİ 
 
Damen Shipyards Genel Müdürü Auke Van Der Zee, Antalya'yı tercih etmelerinin nedenlerini ise şöyle sıraladı : 
 
"Antalya Serbest Bölge kompozit tekne üretiminde uzman bilgi altyapısına sahip. Aynı zamanda işçilik ve yatırım maliyetleri uygun. Bölgede denizcilik sektörüne ilişkin çevremizde ilerlemiş firmaların bulunması da bizim için önemli etkenlerden biri oldu ." 
 
Hollandalı Damen Shipyards firması, seri tekne üretiminde Antalya Serbest Bölge'deki tesisinde 11 ve 40 metre arasında 5 model tekne üretecek. Damen'in Antalya'da seri üretimini yaptığı tekneler yük taşımacılığı, askeri, personel taşıması, sahil güvenlik ve klavuz amaçlı kullanılacak. 
 
ANTALYA SERBEST BÖLGE 
 
Dünyanın en önemli yat yapım merkezlerinden Antalya Serbest Bölge'de bu yıl 30 ultralüks yat üretilerek, denize indirilecek. Bugüne kadar Antalya'da üretilen ultralüks yatların büyük bölümü İtalya, Fransa, ABD, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildi. Kuveyt Emiri El Sabah ailesi, ünlü Formula-1 pilotu David Coulthard, bir dönem Fenerbahçe'de de oynayan dünyaca ünlü eski kaleci Toni Schumacher, İngiliz ve Alman süpermarketler zincirleri patronları ile ABD'de yat üretimi yapan Genmar Holding için Antalya Serbest Bölge'de ultralüks yat üretimi yapıldı. Serbest Bölgede geçen yıl da 13 ultralüks yatın denize indirilmişti. 
 
500 MİLYON DOLAR AŞILACAK 
 
Antalya Serbest Bölge'deki yat üretim tesislerin de tamamlanarak, denize indirilen lüks yat sayısının 216'ya ulaştığını belirten Antalya Serbest Bölge AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bu yatların satışından 432 milyon dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Zeki Gürses, bu yılki yatların sahiplerine teslim edilmesiyle sektörün 500 milyon dolar barajını aşacağını kaydetti. 2013 yılında denize indirilecek yatların boyları ve özelliklerine ilişkin de bilgi veren Gürses, 30 yatın 18'inin 23 metreden küçük, 7'sinin 24-29 metre, 5'inin de 40 metre ve üzerinde olduğunu kaydetti. Gürses, 40 metre üzerindeki yatların 2'sinin 46, birinin 47, birinin 60 ve birinin de 63 metre olacağını dile getirdi. 
 
DEĞİŞİME AYAK UYDURDU 
 
Dünyada yat sektörünün yaşadığı krize rağmen Antalya'da gelişme kaydettiğini belirten Zeki Gürses, rakamların bunu gösterdiğini, ASBAŞ'ın dünya taleplerine göre değişime çabuk adapte olduğunu ve büyük boy üretimlere geçildiğini anlattı. Gürses, değişime çabuk adapte olunmasını ise Türk mühendis ve işçilerinin pratik zekasına bağladı. 2012 başında 52 olan Antalya Serbest Bölge'deki yat üreticisi firma sayısının bu yıl 58'ye yükseldiğini kaydeden Zeki Gürses, bu firmaların bazılarının ABD, Rusya ve Azerbaycan'dan ortaklıkları bulunduğunu belirtti. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim