• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Hollande, Erbakan modeli lobiye çıldırttı

Hollande, Erbakan modeli lobiye çıldırttı
Fransa'da seçimin ilk turunu kazanan François Hollande Erbakan'ın havuz sistemi benzeri bir model önerince Hollanda'da faiz lobisi ayağa kalktı...

Hollande, Erbakan modeli lobiye çıldırttı

Fransa'da seçimin ilk turunu kazanan François Hollande Erbakan'ın havuz sistemi benzeri bir model önerince Hollanda'da faiz lobisi ayağa kalktı...

Fransa'da seçimin ilk turunu kazanan François Hollande 'yüksek faize' karşı Erbakan'ın havuz sistemi benzeri bir model önerince lobi ayağa kalktı
 
Hafta sonunda Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Nicolas Sarkozy'yi geçerek ikinci tur için avantajlı konuma gelen Sosyalist Parti adayı François Hollande küresel bankerlik sisteminde şoka neden oldu.
 
Hollande'ın galibiyetinin ardından, son dönemde Türkiye'ye de faiz artırma baskısı yapan küresel faiz lobisinin yayın organlarında, Fransız politikacı 'popülizm'le eleştirilmeye başlandı.
 
ECB'Yİ ELEŞTİRİYOR

 
Gerekçe ise basit, Hollande başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin piyasalara, yani küresel bankerlik sistemine yüksek faiz ödemesine karşı çıkıyor.
 
François Hollande'ın bunun için önerdiği model ise 54'üncü hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Türkiye'de uygulamaya çalıştığı ancak 28 Şubat darbesiyle tarihe karışan 'KİT havuzu' modelini hatırlatıyor.
 
Hollande da kamunun kaynaklarının düşük faizle özel sektöre kredi olarak kullandırılması, buna karşın kamunun yüksek faizle piyasalardan borç almasına karşı çıkıyor.
 
Sosyalist lider, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) özel sektör bankalarına yüzde 1 faizle 3 yıl vadeli 1 trilyon euro borç vermesine karşın, özel sektör bankalarının söz konusu parayı devlete satarken yüzde 6'yı aşan oranlarda faiz uygulamasını eleştiriyor.
 
Bu durumu önlemek için ECB'nin geçici süre için de olsa doğrudan doğruya devletlere borç vermesini öneriyor. Böylece en azından kriz dönemlerinde kamunun borçlanma faizlerinin aşırı yükselmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
 
HAVUZ SİSTEMİ 28 ŞUBATÇILAR'I KIZDIRMIŞTI
 
Benzer bir model Türkiye'de Erbakan-Çiller hükümeti döneminde, Kamu İktisadi Teşekküleri'nde (KİT) uygulanmaya çalışılmış ve bunun üzerine 28 Şubat darbesine yol açan olaylar ve karalama kampanyası başlamıştı.
 
Erbakan'ın 'KİT Havuzu' modeli nakit fazlası olan KİT'lerin ellerindeki paraları göreli düşük faizle piyasaya satmak yerine nakit açığı olan KİT'lere vermesi böylece söz konusu şirketlerin piyasadan yüksek faizle borçlanmasının engellenmesi amaçlanmıştı.
 
Kamunun nakit akışından özel sektör bankalarının çekilmesini sağlayacak bu sistem 28 Şubat öncesinde medya ve bankacılık çevreleri tarafından yoğun eleştirilere hedef olmuştu.
 
AVRUPA'DA FAİZ KRİZİ
 
Mali krizdeki Avrupa'da kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan halkın protesto gösterileri, hükümet krizleri ve istikrarsızlığın gölgesinde gerçekleştirilen seçimler piyasaları olumsuz etkiledi.
 
İtalya, İspanya ve Hollanda dünkü ihaleler sonucu yüksek faizle borçlandı. İtalya iki yıl vadeli tahvil ihalesinde 3.44 milyar euro borçlandı. Faiz ise yatırımcıların endişeleriyle yüzde 3.355 ile ocaktan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.
 
İKİYE KATLANDI

 
İspanya da dün üç ve altı ay vadeli bono ihalesinde toplam 1.93 milyar euro borçlandı. Borçlanma maliyetleri yükseldi. İspanya'nın 720 milyon euro borçlandığı üç ay vadeli bono ihalesinde oluşan ortalama getiri yüzde 0.381'den yüzde 0.634'e çıktı. 1.21 milyar euro borçlanılan altı ay vadeli bono ihalesinde oluşan ortalama getiri yüzde 0.836'dan yüzde 1.580'e yükseldi.
 
Başbakan Mark Rutte'nin, bütçe kesintileri üzerinde anlaşma sağlanamamasının ardından hükümetin istifasını sunduğu Hollanda'da da dünkü tahvil ihalesinde 2 milyar euroluk borçlanma gerçekleştirildi. 2014 vadeli tahvilde dün yüzde 0.664 olarak oluşan getiri yüzde 0.523 seviyesine gerilerken, 2037 vadeli tahvilde yüzde 2.773 olan getiri dünkü ihalede yüzde 2.782 seviyesine ulaştı.
 
HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
 
Yunanistan krizi ile boğuşan, olası bir İspanya ve İtalya krizi yüzünden tetikte bekleyen Avrupa'da protesto gösterileri bu sefer Çek Cumhuriyeti'ne sıçradı. Kemer sıkma önlemlerini protesto etmek üzere sokaklara dökülen onbinlerce Çek vatandaşı, hükümeti istifaya çağırdı.
 
Başkent Prag'da toplanan yaklaşık 80 bin gösterici, sıkı tasarruf önlemleri planına karşı hükümeti, genel greve gitmekle tehdit etti.
 
SARKOZY'NİN KOLTUĞU SALLANIYOR
 
Fransa'da, geçtiğimiz hafta sonu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 27.1 oy alan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yüzde 28.6 oy toplayan rakibi sosyalist aday François Hollande'a karşı ilk mağlubiyetini aldı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa borsaları ortaya çıkan belirsizlikler yüzünden değer kaybına uğradı.
 
MARK RUTTE İSTİFA ETTİ

 
Mali açıdan zor bir dönemden geçen Hollanda'da yaşanan politik kriz hükümeti devirdi. Mark Rutte'nin başbakanlığındaki azınlık koalisyonu tasarruf tedbirleri konusunda destek alamayınca bakanlar kurulu istifa etti.
 
Ülkede eylül ayı için erken genel seçim gündeme geldi. Bu arada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Hollanda'da hükümetin çökmesinin ülkenin kredi notu açısından olumsuz bir gelişme olduğunu açıkladı.
 
HÜKÜMETLER DÜŞÜYOR
 
Ekonomik kriz Avrupa hükümetlerini etkilemeyi de sürdürüyor. Hollanda'da hükümet düşerken Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu Nicolas Sarkozy kaybetti. Çek Cumhuriyeti'nde de halk tasarruf önlemlerine karşı ayakta. Hükümeti protesto ediyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim