• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Hürkuş, Haziran ayında uçuşa başlıyor

Hürkuş, Haziran ayında uçuşa başlıyor
Hürkuş, Haziran ayında fabrikadan çıkarak törenle çalıştırılacak...

HÜRKUŞ UÇUŞA HAZIRLANIYOR

Hürkuş, Haziran ayında fabrikadan çıkarak törenle çalıştırılacak...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen başlangıç ve temel eğitim uçağı Hürkuş, Haziran ayında fabrikadan çıkarak törenle çalıştırılacak. Yapılacak testlerden sonra uçuşa başlayacak Hürkuş, 1.600 beygirlik motoruyla dünyanın en güçlü eğitim uçağı olacak. ‘Eğitim uçaklarının Ferrarisi’ olarak anılacak Hürkuş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) onayının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılabilecek.

TAI’nin Uçaklardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ertem, üretim bittikten sonra 1-1.5 yıl uçuş ve dayanıklılık testi yapılacağını söyledi. Montajı biten ve çalıştırılmaya hazır olan Hürkuş’un uluslararası testleri de geçtikten sonra gökyüzüne merhaba diyeceğini anlatan Ertem, “SSM 2 uçak geliştirmemizi istedi ancak biz 4 gövde yaptık. 2 uçağı da yerde sağlamlık testi için eğip bükeceğiz” dedi. Türkiye’de ordu halen Kore’nin geliştirdiği 950 beygirlik KT-1T isimli eğitim uçağını kullanıyor. Ertem’in verdiği bilgiye göre Hürkuş 1.600 beygirlik motoruyla Brezilyalı Tucano ile aynı ligde olacak. Kanadalı Pratt&Whitney’in motorunu kullanacak Hürkuş, Tucano’ya kanat teknolojisiyle fark atacak. TSK’nın onayının ardından Hürkuş yurtdışına da ihraç edilebilecek. Hürkuş, altına mühimmat eklenebilen versiyonuyla da ilk yakın destek Türk savaş uçağı olarak teröre karşı savaşacak. Hürkuş fırlatma koltuğu kullanılan ilk yerli uçak unvanının sahibi olacak.  

Adı Vecihi Hürkuş’tan 
 
Hürkuş, adını Türkiye’nin ilk hava zaferini kazanan, ilk havacılık okulunu açan ve ilk Türk sivil havayolu şirketini kuran Vecihi Hürkuş’tan aldı. 1896’da doğan Hürkuş, uçak makinisti olduktan sonra tayyareciliğe meraklanıp pilot olmuştu. Kurtuluş Savaşı’na katılan Hürkuş, 1925’te kendisinin geliştirdiği Vecihi K-IV isimli uçağıyla ilk uçuşunu yaptı. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş, 1969’da hayatını kaybetti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim