• BIST 9717.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Hürkuş uçak sertifikasyonu imzalandı

Hürkuş uçak sertifikasyonu imzalandı
Hürkuş uçak sertifikasyonunun imza töreni, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti

Hürkuş Uçak Sertifikasyonu imzalandı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son yıllarda sivil havacılık ile savunma sanayi alanlarında önemli atılımlar gerçekleştiğini belirterek, "Ülkemize önemli bir kabiliyet sağlayacak olan protokolün imzalanması ile Türkiye bir yandan kendi uçağını yapan bir ülke olma hedefine doğru ilerlerken diğer yandan da milli imkanların kullanılması bakımından protokol büyük değer taşımaktadır" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hürkuş uçak sertifikasyonunun imza törenine birlikte katıldı. Ulaştırma Bakanlığı'nda düzenlenen imza töreninde iki bakanlığın bürokratları da hazır bulundu. Bakan Yıldırım, özgün bir eğitim uçağı prototipinin tasarlanması, geliştirilmesi, test ve doğrulanmasının yapılması, üretim ve sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi ve sisteme ait teknik veri paketinin oluşturulmasının hedeflendiğini kaydederek, "Projenin tasarım ve üretim aşamaları Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), Uluslararası standartlarda alınması düşünülen sertifikasyon süreçleri ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecektir. Bu protokol ile özellikle Türk başlangıç ve temel eğitim uçağı için tip sertifikası yayınlanana kadar Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesindeki uzmanların SHGM tarafından kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu protokolün 2023 yılında kendi uçağını yapan bir konuma gelmesi hedeflenen ülkemizin sertifikasyon otoritesi kabiliyeti ile gelişmiş ülkelerin yardımına ihtiyaç duymayan büyük Türkiye hayali içinde önemli bir kilometre taşı olmasını bekliyoruz" dedi.

Bakan Yıldırım, bu protokolün, mevcut kamu kaynağının verimli kullanımı bakımından büyük önem arz ettiğini belirterek, SSM ve SGHM bünyesindeki yetişmiş insan kaynağının etkin ve verimli kullanımına da imkan oluşturacağını kaydetti.

Bakan Yıldırım şunları kaydetti:

 
"Günümüzde sertifikasyon çalışmaları bir hava aracının imali kadar büyük önem arz etmekte olup bu açıdan ülkemize önemli bir kabiliyet sağlayacak olan protokolün imzalanması bir yandan kendi uçağını yapan bir ülke olma hedefine doğru ilerlerken diğer yandan da milli imkanların kullanılması bakımından da büyük değer taşımaktadır. İnşallah bu hedefi cumhuriyetimizin 100. yılından önce gerçekleştirmeyi arzu ediyor. Bu amaçla hükümetimizin gerek imalat gerekse de zaman içinde yoğunluğu artarak sürdürülecek olan sertifikasyon çalışmalarına gereken desteği sağlayacaktır."
 
"TÜRKİYE ARTIK KENDİ UÇAĞINI KENDİSİ YAPAN BİR ÜLKE"
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, Bakan Yıldırım'ın yanında bir süre çalıştığına dikkat çekerek, Türkiye'nin artık kendi uçağını kendisi yapan bir ülke olduğunu kaydetti. Bakan Yılmaz, havacılıkta 2 slogan olduğunu hatırlatarak, "Birinci olarak istikbal göklerdedir, ikincisi ise kendi uçağını kendin yap. Gemin varsa denizi, uçağın varsa havanı kullanırsın. Eğer uçak üretmezsen sertifikana ihtiyaç yok. Şu an uçak üretmeye başladık, bu protokolde emeği geçen herkese teekkür ediyorum" diye konuştu.
 
Daha sonra Hürkuş adı verilecek olan uçak sertifikasyonu imzalandı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim