• BIST 9524.59
  • Altın 2489.506
  • Dolar 32.5116
  • Euro 34.7321
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Hüsnü Özyeğin'in büyük hatası ne oldu?

Hüsnü Özyeğin'in büyük hatası ne oldu?
Türkiye’nin en zengin kişisi olan Hüsnü Özyeğin, iş hayatında en büyük hatayı nerede yaptı?

 

Türkiye’nin en zengin kişisi olan Hüsnü Özyeğin, 2 yıl aradan sonra yeniden sigorta sektörüne adım atıyor.

2002’de kurduğu Fiba Sigorta’yı 2010’da 485 milyon TL’ye Japonlara satan Özyeğin, 1987’de faaliyete geçirdiği Finanbank’ı da 2.8 milyar dolara NBG’ye satmıştı. Özyeğin, 2010’da 85 milyon dolara Millenium’u alıp bankacılığa geri dönmüştü.

3 milyar dolarlık serveti ile Türkiye’nin en zengini ünvanına sahip olan Hüsnü Özyeğin, bu ünvanı boşuna almadığını bir kez daha gözler önüne serdi. 2010 yılında Fiba Sigorta’yı 485 milyon TL’ye Japon sigorta devi Sompo Japan’a satan Özyeğin, sıfırdan yeni bir sigorta şirketi kurdu.

Fiba Grubu’ndan yapılan açıklamada, sigorta sektöründe faaliyet gösterecek olan Fibahayat’ın kuruluş işlemlerinin tamamlandığı ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) de faaliyette bulunmak için Hazine’ye ruhsat başvurusunda bulunulduğu ifade edildi. Böylece Hüsnü Özyeğin, 2 yıl sonra yeniden bir dev yaratmak için ilk adımı atmış oldu. Ancak bu Özyeğin’in ne ilk ne de son adımı...

1977 yılında yani 32 yaşındayken Pamukbank’a Genel Müdürü olan Özyeğin, 1984’te yine Karamehmet’e ait Yapı Kredi Bankası’nın genel müdürlüğüne geçti. Özyeğin, 1987 yılında Yapı ve Kredi Bankası’ndan ayrılarak kendi bankası Finansbank’ı kurdu. Finansbank’ı 2006 yılında Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece’e (NBG) 2.8 milyar dolara sattı. Finansbank’ın satışında oluşan çarpan şimdiye kadar yabancılara satışta ulaşılan en yüksek rakam olma özelliğini koruyor.

Özyeğin, NBG ile yaptığı centilmenlik anlaşması nedeniyle 3 yıl boyunca Türkiye’de bankacılık alanında bir faaliyette bulunmadı. Tarih Şubat 2010’u gösterdiğinde Özyeğin, önemli bir karar alarak Türk bankacılık sektörüne geri döndü. Özyeğin, yurtdışında faaliyet gösteren bankası Credit Europe Bank ile Portekizli Millenium Bank’ın Türkiye’deki birimini satın aldı.

2003 yılında Sitebank’ı alarak Türkiye pazarına giren Millennium Bank’ın yüzde 95 hissesi 2010’da 85 milyon dolara Özyeğin’e geçti. Yani 1987 yılında sıfırdan kurduğu Finansbank’ı 19 yıl sonra 2.8 milyar dolara satan Özyeğin, 2010’da 85 milyon dolar ödeyerek Türkiye’ye döndü.

Fiba Grubu’na geçmeden önce zarar eden Fibabanka’yı hızla kar eden bir bankaya çeviren Özyeğin, yeni şube açılışlarıyla büyümeye devam ediyor. 32 şubeye ulaşan Fibabanka’nın 9 aylık verilere göre aktif büyüklüğü 3 milyar TL’yi aştı.

En büyük hatası GİMA oldu

Hüsnü Özyeğin, finans alanındaki başarısını hipermarket zinciri GİMA’da gösteremedi. 1996 yılında özelleştirmeden aldığı GİMA’yı sattığı 2005 yılına kadar bir türlü kara geçiremedi. Bu başarısızlığı için “GİMA hayatımdaki en büyük hatalardan biriydi” diyen Özyeğin, yine de GİMA müştereleri sayesinde Finansbank’ın kredi kartı sayısını artırdıklarını söylemişti.

Ancak Özyeğin, perakendenin bir başka alanında büyümesini sürdürüyor. 1999’da Marks & Spencer Plc. İngiltere`den franchising haklarını satın aldı. Bugün Fiba Grubu, Türkiye, Rusya ve Ukrayna`da Marks & Spencer mağazaları açmaya ve işletmeye yetkili şirket. Fiba Perakende Grubu, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’da da Gap mağazaları açma ve işletmeye yetkili isim.

BES’e inanıyoruz

Fibahayat’ın kurulması ile ilgili dün açıklama yapan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fiba Grubu olarak Türkiye’de hayat sigortası ve bireysel emeklilik ile fon yönetimi alanlarında penetrasyonun artacağını düşündüklerini belirterek, Fibabanka’nın ardından bankacılık dışı finansal sektörlerde de yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti. Özyeğin, Fiba Grubu olarak hayat sigortacılığına ve ciddi oranda devlet desteği alan BES’e inandıklarını kaydederek, Fibahayat’ın işlemlerine başlamasına parelel olarak BES için de Hazine’ye ruhsat başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Özyeğin ayrıca “Sigortacılık ve Bireysel emeklilik konusundaki yenilikçi, müşteri odaklı çok aktif bir şirket yapılanması öngörüyoruz” dedi.

Fiba Sigorta tam bir başarı öyküsü

2010 yılı Hüsnü Özyeğin için oldukça hareketli bir yıldı. Özyeğin, Millenium Bank’ı aldıktan sonra Temmuz ayında Fiba Sigorta’yı sattı. 2002 yılında faaliyete başlayan Fiba Sigorta’nın satışından Özyeğin, 485 milyon TL gelir elde etti. Fiba Sigorta, 2002-2010 yılları arasında yüzde 3’lük pazar payına ve 1 milyon müşteri sayısına ulaşmayı başarmıştı. Özyeğin, hisse devrine ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Fiba Sigorta’nın tam anlamıyla bir başarı öyküsü olduğunu vurgulayarak, “4 yıl üst üste öz sermaye kârlılığında birinci olmak hiç kolay değil” demişti.

İşte duayen bankacının kilometre taşları

1987 - Finansbank’ı kurdu
1994 - Credit Europe Bank’ı kurdu
2002 - Fiba Sigorta’yı kurdu
2006 - Finansbank’ı 2.8 milyar dolara NBG’ye sattı
2010 - Millenium Bank’ı 85 milyon dolara aldı
2010 - Fiba Sigorta’yı 485 milyon TL’ye Sompo Japan’a sattı
2013 - Fibahayat’ı Sigorta’yı kurdu, BES lisansı için Hazine’ye başvurdu

İSTANBUL HABER AJANSI
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim