• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hyundai'den İzmit'e 1,1 milyar liralık yatırım

Hyundai'den İzmit'e 1,1 milyar liralık yatırım
Güney Koreli şirketin yaklaşık 2 yıldır gündemde olan yeni yatırımı dün açıklandı. Buna göre şirket, 18 ay içinde yan sanayi şirketleri ile birlikte 607 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Hyundai'den İzmit'e 1,1 milyar liralık yatırım

Güney Koreli şirketin yaklaşık 2 yıldır gündemde olan yeni yatırımı dün açıklandı. Buna göre şirket, 18 ay içinde yan sanayi şirketleri ile birlikte 607 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Hükümetin açıkladığı teşvik paketi sonrası ilk büyük yatırım Güney Koreli Hyundai'den geldi. Şirket, yaklaşık 2 yıldır gündemde olan toplamda 607 milyon doları (1,1 milyar lira) bulacak yatırım kararını açıkladı. Buna göre İzmit Alikahya'da bulunan fabrikanın üretim kapasitesi 100 binden 200 bine çıkarılacak. Yan sanayi ile birlikte 2 bin 400 kişiye ek istihdam sağlayacak yatırımla i20 modelinin üretimi 120 bine çıkarılırken, 80 bin yeni mini model üretime alınacak. 2014 yılbaşında başlayacak yeni model üretiminin yüzde 94'ünün Avrupa ve Serbest Ticaret Anlaşması olan ülkelere ihraç edilmesi hedefleniyor. Hyundai Assan'ın yıllık ihracat getirisi de böylece 2 milyar doları bulacak.
 
Şirketin yatırım kararı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı İzmit fabrikada düzenlenen yeni i20 üretim töreninde açıklandı. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yatırım kararında Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik mevzuatının büyük önemi bulunduğunu söyledi. Yatırımın 382 milyon dolarının bizzat kendileri tarafından fabrikaya yapılacağını belirten Kibar, "121 milyon dolarını bize ürün tedarik eden Türk yan sanayiciler, 104 milyon dolarını ise Kore'den gelecek 4 yeni yan sanayi şirketi yapacak. 2 bin 400 kişilik yeni istihdamın 750'si bizzat fabrikaya alınacak. Yatırımı 18 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. Hyundai'nin Avrupa'ya yönelik A ve B sınıfı ürün ihtiyacını karşılayacağız. Bu yatırımlarla yerlilik oranını yüzde 67 seviyelerine getireceğiz. Üretimin büyük bir çoğunluğu ihraç edilecek" dedi.
 
Güney Kore ile Türkiye arasında gündemde olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın devreye alınmasının yatırımı hızlandıracağını dile getiren Ali Kibar, "Halihazırda Türkiye'deki üretime tedarik amacıyla üçüncü ülkelerden (Güney Kore gibi) gelen parça ithalatında yüzde 15 maliyet farkı yaşıyoruz. 15 bin dolarlık bir araçta 2 bin 250 dolar ek yük anlamına geliyor. Ayrıca otomobil gibi kullanılan hafif ticari araçlardan (Fiat Doblo vs.) yüzde 15 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınması da haksız rekabet sağlıyor. Araç başına 3 bin 900 dolarlık ÖTV farkı oluşuyor" diye konuştu.
 
Hyundai Assan CEO'su Won-Shin Chang ise 15 yıl içinde 700 bin adetten fazla araç üretimi gerçekleştirdiklerini, 4 milyar dolar civarında da ihracat gelirine imza attıklarını söyledi. Chang, i20 üretiminin fabrika tarihindeki en önemli kilometre taşı olduğunu, önümüzdeki dönemde de bu özelliğini koruyacağını kaydetti. Hyundai, i20 modelinden bu yıl 70 bin adetlik ihracat gerçekleştirerek 1 milyar dolarlık döviz getirisi bekliyor.
 
YURTDIŞINDA ŞİRKET ALANLARA EXİMBANK DESTEK VERECEK
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eximbank'ın yurtdışında şirket satın alacak veya ortak olacak Türk şirketlerine finansman desteği sağlayacağını, 10 milyon Euro'ya kadarlık tutarın doğrudan genel müdür kararı ile bu tutarın üzerindeki desteklerin ise Eximbank Yönetim Kurulu'nun alacağı kararla olacağını açıkladı. Hyundai i20 üretim töreninde konuşan Bakan Çağlayan, "Eximbank, çok önemli bir destek konusunda yeni bir çalışma yaptı. Yeni getirilen sistemle, ister iki yıl ödemesiz 7 yıl vadeli bir kredi sistemi kullanılacak. İsterse 3 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli iki tür krediyle bizim firmamız, şirketimiz finansman desteğini alacak" dedi. Çağlayan, 10 gün içerisinde teşvik sisteminin, kullanıcıların hizmetine gireceğini söyledi. Otomotivde motor ve aktarma organlarını stratejik yatırım kapsamına aldıklarını belirten Çağlayan, "Hyundai Assan'ın yapacağı sabit sermaye yatırımının yüzde 5'ine kadar kullanacağı kredinin faizini de devlet olarak biz üstleneceğiz. 1 milyar dolarlık bir yatırım yaptı, kullanacağı finansmanın faizinin 50 milyon liralık kısmı bizim tarafımızdan karşılanacak" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim