• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

IATA, 2012'nin uçuş verilerini açıkladı

IATA, 2012'nin uçuş verilerini açıkladı
(IATA) verilerine göre 30 Kasım 2012 itibariyle kuruluşa üye hiçbir havayolu şirketi Boeing,Airbus gibi batılı jet uçaklarıyla yapılan uçuşlarda 2012 yılında tek bir kazaya maruz kalmadı.

 

Global ölçekte ise bu yıl toplam 5.3 milyon uçuşta bir kaza olayı yaşandı. Bu veriler bir kişinin tek bir kaza olayı ile karşılaşmadan 14 bin yıl güvenle uçabileceği şeklinde yorumlandı.
 
-IATA Başkanı Tony Tyler,havacılık sektörünün birinci önceliğinin uçuş güvenliği olduğunu belirterek " Uçuş güvenliğinde bu yıl tarihin en iyi rakamlarına ulaşmış durumdayız. Havacılığın en güvenli ulaşım şekli olduğunu bu vesileyle bir kez daha yenilemek isterim.Havayolu şirketleri mali performans anlamında son 10 yılda iyi bir dönem yaşamamış olsalar da uçuş güvenliğini iyileştirme yatırımlarına önemle devam ettiler" dedi. 
 
 Dünya havacılık sektörünün yüzde 84'ünü temsil eden ve THY dahil 240 havayolu şirketini çatısı altında toplayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, havacılık sektörünün uçuş güvenliğinde en iyi dönemini yaşadığını açıkladı. IATA verilerine göre 30 Kasım 2012 itibariyle kuruluşa üye hiçbir havayolu şirketi Boeing, Airbus gibi batılı jet uçaklarıyla yapılan uçuşlarda 2012 yılında tek bir kazaya maruz kalmadı. Global ölçekte ise toplam 5.3 milyon uçuşta bir kaza olayı yaşandı. Global güvenlik performansı geçen yıla kıyasla yüzde 54 gibi çok yüksek artış göstererek her bir milyon uçuşta yüzde 0.19 gibi düşük bir düzeye indi. Bu veriler bir kişinin tek bir kaza olayı ile karşılaşmadan 14 bin yıl güvenle uçabileceği şeklinde yorumlandı.
 
-UÇUŞ GÜVENLİĞİ BİRİNCİ ÖNCELİK-
 
Cenevre'de yapılan ve havacılık basınının katılımıyla yapılan Global Medya Günü dolayısıyla sektörle ilgili kapsamlı bir yıllık değerlendirmede bulunan IATA Başkanı Tony Tyler, havacılık sektörünün birinci önceliğinin uçuş güvenliği olduğunu belirterek, "Uçuş güvenliğinde bu yıl tarihin en iyi rakamlarına ulaşmış durumdayız. Havacılığın en güvenli ulaşım şekli olduğunu bu vesileyle bir kez daha yenilemek isterim. Tabi ki uçuş güvenliğini daha da iyileştirmek için yapacaklarımız bitmeyecek. Bu nedenle uçuşlarla ilgili güvenlik bilgilerine daha fazla yatırım yapmaya devam edeceğiz.
 
Bir uçağın nasıl kalkışa geçtiği,nasıl uçtuğu ve belirli durumlarda uçakların nasıl davrandığını analiz ederek elde ettiğimiz veriler uçuş güvenliği performansını arttırma konusunda bize çok büyük bir destek sağlıyor. Şunu da vurgulamalıyım ki havayolu şirketleri mali performans anlamında son 10 yılda iyi bir dönem yaşamamış olsalar da uçuş güvenliğini iyileştirme yatırımlarına önemle devam ettiler" dedi.
 
-"2012 KAR TAHMİNİMİZİ 6.7 MİLYAR DOLARA YÜKSELTTİK"-
 
Havacılık sektörünün 2012 yılını da değerlendiren Tony Tyler, IATA olarak geçen Ekim ayında bu yıl için kar tahminlerini 4.1 milyar dolar olarak açıkladıklarını belirterek şunları söyledi:
 
"Bu kar öngörüsünü ikinci çeyrekteki hafif iyileşme gösterse de 2012 yılının ilk çeyreğindeki zayıf performansı baz alarak yapmıştık. Üçüncü çeyrekte mali performans dikkati çekecek ölçüde iyileşti. Maliyet tarafında ise önemli konu artık hayatımızın bir gerçeği haline gelen akaryakıt fiyatlarındaki artış geliyor.Jet yakıt fiyatları son iki yıldır 130 dolar düzeyinde geziniyor.Talep tarafında ise özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'da ekonomik büyümenin zayıf olması nedeniyle yolcu trafiği artmasına karşın, burada yavaş bir hızda bir artış görüyoruz.Kargo trafiği ise durgunluğunu koruyor.İyi olan şu ki havayolu şirketleri bu koşullar nedeniyle yeniden yapılanmaya ve aralarında birleşmeye devam ediyorlar. Bu olumlu faktörler karlılık beklentimizi de yukarı doğru revize etmemize güç veriyor."
 
2013 yılının hava yolu şirketleri için yine zor bir yıl olacağını kaydeden Tyler "Bugün burada 2012 için kar tahminimizi 4.1 milyar dolardan 6.7 milyar dolara çıkarıyoruz.2 013 yılına baktığımızda da gelecek yıl da kar artışının süreceğini ve 8.4 milyar dolara çıkacağını görüyoruz"dedi.
 
-"GELİŞME OLUMLU YÖNDE AMA BU ANCAK KAFAMIZI SUYUN ÜZERİNDE TUTMAYA YETİYOR"-
 
Tyler, havacılık endüstrisinin bu yıl 637 milyar dolarlık bir gelir üreteceğini vurgulayarak "Sektörün doğru bir yönde gitmesi iyi haber. Bu yıl kar marjımız 637 milyar dolarlık gelir içinde sadece yüzde 1 olacak. 2013'te 659 milyar dolar gelir ve yüzde 1.3 de net kar marjı öngörüyoruz.Bu rakamlar sektörün kafasını suyun üzerinde tutmaya devam edeceğini gösteriyor. Ancak sadece bu kadar. Sektör zaten zor bir iş yapıyor ve zor zamanların içinden geçerken de sıkı çalışması gerekiyor" yorumunu yaptı.
 
-"2013'TE 3.1 MİLYAR YOLCU TAŞIYACAĞIZ"-
 
Tony Tyler,dünyada ticari havacılığın 1 Ocak 1914 yılında başladığını, bu nedenle 2013'ün ticari havacılıkta 100. yıldönümü olacağını belirterek yolcu trafiği hakkında şunları söyledi:
 
"Zor ekonomik koşullar içinden geçmemize karşın yolcu trafiği artışta. Küresel ölçekte bu denli yüksek bir yolcu trafiğini havacılıktan başka hiçbir ulaşım kanalı sağlayamaz. 2013 yılında tarihimizde ilk kez 3 milyar yolcu sayısını aşacağız ve 3.1 milyar yolcuya ulaşacağız. 2016 yılında ise 3.6 milyar yolcu taşıyor olacağız. Bu trafiğin önemli bir bölümü de gelişmekte olan bölgelerde olacak. Global trafiğin yüzde 38'i Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşecek. Afrika'dan Avrupa'ya uçuşlar ise yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkacak. Bu yönüyle Afrika küresel ilginin odağı olmaya devam edecek".
 
-2020'DEN SONRA KARBON EMİSYONSUZ BÜYÜME-
 
IATA Başkanı,havacılık sektörünün ekonomik büyüme ve istihdam yaratma açısından da önemli bir işlev gördüğünü vurgulayarak, endüstrinin 57 milyon kişiye iş sağladığını ve 2.2 trilyon dolarlık da bir ekonomik faaliyet ürettiğini söyledi. Tony Tyler, havayolu endüstrisinin çevreci uygulamaları da sürdürdüğünü belirterek, 2020 yılına kadar yakıt verimliliğini her yıl yüzde 1.5 daha iyileştirmeyi, 2020 yılından sonra net karbon emisyonsuz bir büyüme öngörüldüğünü belirterek "2050 yılına geldiğimizde havacılık endüstrisi net karbon emisyonunu 2005 rakamlarına kıyasla yarı yarıya azaltmış olacak" dedi.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim