• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

İBB şirketlerinde toplu sözleşme

İBB şirketlerinde toplu sözleşme
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketleri Halk Ekmek, KİPTAŞ ve Hamidiye Kaynak Suları ile İETT işçilerinin toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı. Çalışanlara yüzde 11 oranında zam verildi.

İBB şirketlerinde toplu sözleşme

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketleri Halk Ekmek, KİPTAŞ ve Hamidiye Kaynak Suları ile İETT işçilerinin toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı. Çalışanlara yüzde 11 oranında zam verildi.

Saraçhane'deki belediye binasında düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sendika başkanları ve çalışanlarıyla birlikte mutlu bir günde birlikte olduklarını söyledi.

Dünya genelinde birçok ülkenin finansal krizden kurtulmanın çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Topbaş, böyle bir ortamda Türkiye'nin başarısının uluslararası platformlarda dile getirildiğini kaydetti.

Geçmişte toplu sözleşme ile ilgili gerginliklerin yaşandığına ve bundan zarar gören yönetimlerin olduğuna dikkati çeken Topbaş, şöyle dedi:

''Sendikalar adeta yönetimleri yok etme merkezleri haline gelmiş ve politize olmuştu. Sendikalar, siyasileşmiş bir sendikal hareket haline gelmişti. Ancak aklı selimin galip geldiği yerde oturup, anlaşılıp en iyi noktalara gelinebilir. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da bahsetti. Maaşları ödeyemediğimiz günler oldu. Muntazam ödenebilmesi bile başlı başına bir olay. Bu ülke hepimizin. Birlikteliğimiz ve varlığımız, bu ülkenin temel taşlarıdır. Davranış biçimi ve yönetim anlayışımız, karşılıklı ilişkilerimiz ülkenin ya geleceğini hazırlar ya da geleceğini yok eder. Bugün gayet güzel bir istikrarı birlikte yakaladık.''

-''Enflasyonun üzerinde iyileştirme yapıldı''-

İstanbul'da işçi ve memur olarak çalışmanın kolay olmadığını vurgulayan Topbaş, ''Biz her şeyden önce enflasyonun üzerinde bir iyileştirme yaptık. Zamlarımızda enflasyonun üzerine çıkmaya çalıştık. Yerinde saymıyoruz. Burada sendika yetkilileri uzun uzun görüşmeler yaptılar ama dışarıya kavga, gerginlik ortamı yansıtılmadı. Burada 4 önemli kurumun toplu sözleşmesini törenle imzalıyoruz. 7 bin civarında işçimizi etkileyen bir toplu sözleşmeyi yapmaktayız'' diye konuştu.

-Hak-İş de sözleşmeden memnun-

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise Avrupa'nın ekonomik kriz yaşadığı bir dönemde toplu sözleşme yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, ''Avrupalı sendikalarla yaptığımız toplantılarda, 'var olan ücretleri ne kadar az aşağı çekeriz' tartışmaları yaşanıyor. Gerçekten Avrupa'da Türkiyeli olmanın keyfini, onurunu daha iyi anlıyorsunuz'' dedi.

İyi bir toplu sözleşmeye imza attıklarını kaydeden Arslan, ''Doğrudan 6 bin 940, diğer belediyelerdeki arkadaşlarımızla 20 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren bu toplu iş sözleşmesinin, çalışanlar ve ülkemiz için hayırlı bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Mutlaka İETT şoförlerinin daha iyi şartları hak ettiğini düşünüyoruz. Ancak dünyadaki ekonomik krizi ve Türkiye'nin şartlarını dikkate aldığımızda, bu sözleşmenin kavga etmeden masada imzalanmış olması bizim için çok önemlidir. Bitmiş iş her zaman iyidir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi, Topbaş ve Arslan'ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk ve İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı tarafından imzalandı.

-Çalışanlara yüzde 11 zam-

İki yıllık toplu iş sözleşmesiyle işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 11 zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci yılında işçilerin çıplak ücretlerine birinci yılda gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Çıplak ücret dışındaki ödemeler için de ücret zammı oranında artış sağlandı.

Hizmet-İş, Öz Gıda-İş ve Miksen'in taraf olduğu sözleşmeye göre, işçinin ortalama garanti aylık ücreti brüt 2 bin 676,86 liradan, 2 bin 985,03 liraya, net ücreti ise 1.802,60 liradan 2 bin 010,12 liraya yükseldi. Böylece ortalama net giyinik ücret 2 bin 292,48 liradan 2 bin 556,46 liraya yükseldi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim