• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

İç pazar yıl içinde büyümeye devam ediyor

İç pazar yıl içinde büyümeye devam ediyor
Tofaş, yılın 9 aylık döneminde satış gelirlerini yüzde 4,3 artışla 5 milyar 148 milyon liraya yükseltirken, 371 milyon lira vergi öncesi kar gözlendi.

 

Tofaş'tan yapılan açıklamaya göre Tofaş, 2013'ün 9 ayında yaptığı 185 bin 237 adetlik üretimle, Türkiye'deki toplam araç üretiminin yüzde 22'sini tek başına gerçekleştirerek satış gelirlerini ve karını artırdı. Tofaş bu dönemde 121 bin 390 adetlik ihracata imza atarken; Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarıyla iç pazarda gerçekleştirdiği 71 bin 387 adetlik satışla, yüzde 12,2'lik pay sahibi oldu.
 
Böylece, yılın ilk 9 ayında toplam 200 binin üzerinde satış yapan Tofaş, 375 milyon dolar ihracat fazlası verdi. Şirketin satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artışla 5 milyar 148 milyon liraya, vergi öncesi karı yüzde 5,3 artışla 371 milyon liraya, net karı ise yüzde 1 artışla 320 milyon liraya ulaştı.Açıklamada görüşlerine yer verilen Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, 2013'ün otomotiv sektörü için rekabetin daha da yoğunlaştığı bir yıl olmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:"Tofaş olarak, Avrupa'da yaşanan daralmanın ardından geliştirdiğimiz ihracat pazarlarımızı çeşitlendirme stratejisiyle riskleri etkin bir şekilde yönetebiliyoruz. 
 
Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen, ihracat hacmimizi geçen yıla oranla yüzde 3 artırdık. Diğer taraftan, Türkiye ve dünyada yaşanan dönemsel ekonomik dalgalanmalara rağmen, üretimden satışı iç pazarda yüzde 80'e ulaşan bir otomotiv şirketi olarak, dirençli bir duruş sergiliyoruz. Bu sağlam yapı, sürdürülebilir ve istikrarlı bir performansı da beraberinde getiriyor. Yılın ilk 9 ayında, toplam 185 bin 237 binek ve hafif ticari araç üretirken, 121 bin 390 adetlik ihracat gerçekleştirdik. 
 
Temsil ettiğimiz markalarla iç pazardan yüzde 12,2 pay aldık. Bu dönemde Fiat Linea, yüzde 6'lık pazar payına ulaşarak Türkiye'nin en çok satılan otomobili oldu, Fiat Doblo ise segmentinin en çok satan hafif ticari aracı olarak liderliğini sürdürdü. Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markalarında ise satışlarımızı geçen yıla oranla yüzde 35 oranında artırdık"Tofaş'ın, 2013 yılında gelecek planlarına odaklandığını belirten Başaran, "Mayıs ayında, Bursa'da ürettiğimiz Fiat Doblo'yu, yaklaşık 360 milyon dolarlık ek yatırımla yenileyerek, Kuzey Amerika ve Kanada'ya ihraç edeceğimizi duyurmuştuk. 
 
2014-2021 yılları arasında, yaklaşık 175 bin adetlik ihracat planladığımız Doblo Amerika projesiyle ilgili çalışmalar devam ederken, ekim ayında yeni bir yatırım haberini ülkemize müjdeledik. Tofaş olarak, 2015'in ikinci yarısından itibaren üretmeyi planladığımız yeni otomobil için, 520 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. Yeni projemizle, 2015-2023 arasında toplam 580 bin araç üretmeyi ve bunun 3'te 1'ini ihraç etmeyi hedefliyoruz. Söz konusu yatırımlar, Tofaş'ın Ar-Ge'deki yetkinliğini bir defa daha ortaya koyarken, gelecek adına önemli sinyaller veriyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kamil Başaran, iç pazarın 2013 yılında büyümeye devam ettiğini ve bu yıl pazarın 850 bin seviyesine yaklaşmasını, üretimin ise yaklaşık 1,1 milyon adede ulaşmasını beklediklerini ifade etti. İç pazardaki artışın binek araç satışlarından kaynaklandığını ve bu paralelde ithalatın yüzde 80'lere ulaştığını da göz ardı etmemek gerektiğini belirten Başaran, şunları kaydetti:"İlk 9 ayda, hafif ticari araç satışı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı. 
 
Avrupa'nın en büyük hafif ticari araç üreticisi olan Türkiye, Ar-Ge'si, altyapısı ve yan sanayisi ile dünya otomotiv sektöründe ön plana çıkıyor. Ancak buna rağmen hafif ticari araç pazarının düşüş trendine girmesi, sektör açısından olumsuz bazı etkileri de beraberinde getiriyor. Sonuç olarak hafif ticari araç pazarının büyümesi için atılacak her adım, yerli satış oranını ve toplam üretimimizi olumlu yönde etkileyecektir. 
 
Tofaş olarak önümüzdeki dönemde de, tüm paydaşlarımızla birlikte Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda ilerlemeye, rekabet gücümüzle ülke ekonomisi için katma değer ve istihdam yaratmaya, toplumsal gelişime katkıda bulunmaya devam edeceğiz."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim