• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

ICCI 2015 Enerji Ödülleri sahiplerini buldu!

ICCI 2015 Enerji Ödülleri sahiplerini buldu!
Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2015 Enerji Ödülleri Milletvekili Cihan Pektaş'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2015 Enerji Ödülleri Milletvekili Cihan Pektaş'ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu.

Beşinci ICCI Enerji Ödülleri töreni JW Marriott Hotel'de AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez'in katılımıyla düzenlendi.

Yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımları desteklemek amacıyla da ödüllerin verildiği törende, yenilenebilir enerji santralleri, termik enerji santralleri ve verimlilik kategorilerinde, iki jüri özel ödülüyle birlikte toplam 11 ödül sahiplerini buldu.

Yenilenebilir enerji santralleri kategorisinde; rüzgar, hidroelektrik, jeotermal, biyokütle ve atık ile güneş, termik enerji santralleri kategorisinde; doğalgaz ve atık ısı santralleri ile verimlilik kategorisinde verimlilik projeleri yarıştı.
 
Yenilenebilir enerji santralleri "rüzgar" dalında büyük ödül, Borusan EnBW Enerji Yatırımları ve Üretim AŞ'ye ait Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali'nin oldu.
 
Bu dalda jüri özel ödülü ise Enerjisa Enerji Üretim AŞ'nin Balıkesir Rüzgar Santrali'ne verildi.
 
Yenilenebilir enerji santralleri, "hidroelektrik" dalında büyük ödül, Sanko Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, Cevizlik Regülatörü ve HES Rize İyidere'ye gitti.
 
Aynı kategoride "jeotermal" dalında büyük ödül, GÜRMAT Elektrik Üretim AŞ'ye ait (Efe 2 JES) Germencik- İncirliova'nın oldu.
 
"Biyokütle ve atık" dalında büyük ödüle, Gönen Biyogaz ve Organik Gübre Entegre Tesisi ile Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim AŞ. layık görüldü.
 
Bu dalda jüri özel ödülü de Ortadoğu Enerji'ye Odayeri Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi ile verildi.
 
"Güneş" dalında büyük ödülün sahibi, Güneş Enerji Santrali çalışmasından dolayı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) oldu.
 
Termik enerji santralleri kategorisi "doğalgaz" dalında büyük ödül, RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim AŞ'nin Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'ne verildi.
 
"Atık ısı" dalında ise büyük ödül Bursa Çimento Fabrikası AŞ'ye verildi.
 
Son olarak "Verimlilik" kategorisindeki ödülü, TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi alırken, bu kategorideki mansiyon ödülü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne gitti.
 
(ICCI) 2015 Enerji Ödülleri töreninde açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Pektaş, yenilenebilir enerji santralleri, termik enerji santralleri ve verimlilik kategorilerinde dereceye giren firmalara ödüllerini takdim etti.
 
“TABİATA DOST, KALİTELİ ÜRETİM VE BİLİNÇLİ TÜKETİM ÇEVREYİ KORUMANIN OLMAZSA OLMAZLARIDIR”
 
Yaptığı açılış konuşmasında enerji ve çevrenin pek çok alanda birbiriyle kimi zaman örtüşen, kimi zaman da karşı karşıya gelen ama her ikisinin de insanlığın bugünü ve geleceği bakımından hayati öneme sahip konular olduğunu belirten Pektaş, “Yeryüzündeki kaynaklarımız sınırlıdır. Ancak insan ihtiyaçlarının sınırı yoktur. Bütün mesele sınırlı kaynaklarımızı çevreye zarar vermeden tahrip etmeden, insanlığın istifadesine sunacak şekilde nasıl değerlendireceğimizdir. Hepimiz biliyoruz ki en pahalı enerji, ne kömür, ne petrol, ne de nükleerdir.  En pahalı enerji aslında israf edilen enerjidir. Yine en ucuz enerji, yerli kaynaklar ve yenilenebilir enerji değil, tasarruf edilen enerjidir. Tabiata dost, kaliteli üretim ve bilinçli tüketim çevreyi korumanın olmazsa olmazlarıdır” dedi.
 
Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevre ve kalkınma arasındaki hassas ilişkinin esasları üzerinde hep birlikte düşünmeli, tartışmalı ve mutabakat sağlanması gerektiğini vurgulayan Pektaş, “Çünkü çevre meselesi, hepimiz için, belli gruplara bırakılamayacak kadar önemlidir, hayatidir. 12 yıl önce 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik üretimimiz, bugün 91 milyar kilovatsaate yükselmiştir. 2006 yılında sadece 50 megavat olan rüzgâr santrallerimiz, bugün 4.800 megavata ulaşmıştır. Hükümetimiz tarafından 2023 yılında ise yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam üretimdeki payının hidroelektrik hariç % 30 olması hedeflenmektedir. Bu hedef geleceğimiz ve çevremiz açısından fevkalade önemlidir. Dünyanın en yüksek barajlarından olan Artvin Deriner Barajı başta olmak üzere, Ermenek Barajı, Çine Adnan Menderes Barajı ve Dalaman Akköprü Barajı gibi 18 büyük hidroelektrik santrali tamamlanmış ve elektrik üretmeye başlamıştır. Özel sektör eliyle yapılan HES’lerdeki üretimle beraber ülkemiz doğalgaz ithalatından 11 milyar Lira tasarruf etmiştir. Türkiye 2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine ve 2009 yılında Kyoto Protokolüne taraf olmuştur. 2009 yılında AB tam üyelik sürecinde çevre faslını açmıştır. Ülkemizdeki Atıksu arıtma tesislerinin sayısı 145’ten 653’e Atıksuları arıtılan nüfusun oranı  % 35’ten % 78’e yükselmiştir. Katı atık düzenli depolama tesislerinin sayısı 15’ten 79’a Katı atık hizmeti verilen nüfus 23 milyondan, 49 milyona Geri dönüşüm tesislerinin sayısı 28’den 676’ya yükselmiştir. 2002 yılından önce limanlarda gemilerden atık alınmazken, bugün 260 limanda atık alım hizmeti verilmektedir. Denizlerimizde Mavi Bayrak sayısı 2002’de 151 iken bu sayı 2015’te 436’ya ulaşmıştır. Orman alanlarımız 20,8 milyon hektardan 22,5 milyon hektara yükselmiştir. Yıllık Fidan üretimimiz 75 milyondan 333 milyon âdete çıkartılmıştır. Özellikle ülkemiz büyük çevre tahribatlarına yol açan orman yangınları ile mücadelede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisidir. 2003 yılında yangına ilk müdahale süresi 40 dakika iken kurulan “Orman Yangın Yönetim Sistemi” ile müdahale süreleri kısaltılarak 15 dakikaya indirilmiştir. 2005-2014 yılları arasında ortalama yangın başına düşen yanan alan miktarı 3,91 hektardan 1,5 hektara düşürülmüştür. Erozyonla kaybedilen toprak miktarı 1970’lı yıllarda 500 milyon ton iken, 2015 yılında 168 milyon tona düşürülmesi, ülkemizin dünyada erozyonla mücadelede lider ülke olduğunun bir göstergesidir. Korunan alan sayısı 952’den 2742’ye korunan alan miktarı 3,4 milyon hektardan 5,7 milyon hektara yükselmiştir” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim