• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

İÇDAŞ ekonomiye de tarihe de can veriyor

İÇDAŞ ekonomiye de tarihe de can veriyor
Türkiye ekonomisine yaptığı çelik ve enerji üretimiyle büyük katkıda bulunan İÇDAŞ, sosyal sorumluluk projeleri ile de eğitim, kültür, spor alanlarında desteğini sürdürüyor.

Türkiye ekonomisine yaptığı çelik ve enerji üretimiyle büyük katkıda bulunan İÇDAŞ, sosyal sorumluluk projeleri ile de eğitim, kültür, spor alanlarında desteğini sürdürüyor.

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2005 yılından beri sürdürülen Parion Antik Kenti kazılarından tarih de çıkıyor "ekmek" de... Milattan önce 8. Yüzyıl sonlarında kurulduğu tespit edilen Parion Antik Kenti'ndeki kazılar köylülere "iş kapısı" oldu. Biga köylerinden gelen 60 işçi kazılarda günlük 40 TL ile çalışıyorlar. Sosyal hakları da olan işçilerin sigortaları bulunuyor. Kazıların en az 40-50 yıl süreceği tahmin edilirken, köylüler için bulunmaz bir iş kapısı ortaya çıkmış oldu.

Roma İmparatoru Augustus'un 'ayrıcalıklı kent' olarak ilan ettiği Parion'daki kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi tarafından sürdürülüyor. Çeşitli üniversitelerden 24 kişilik teknik ekip, arkeoloji ve restorasyon bölümü öğrencileri kazılarda çalışıyor. Türkiye'de halen 300 tarihi kazı sürüyor. Bakanlık, Parion kazıları için ancak yıllık 110 bin TL ödenek veriyor. Biga'da çelik ve enerji üretim ile gemi yapımı konusunda faaliyette bulunan Türkiye'nin 9'uncu büyük sanayi kuruluşu olan kuruluşu İÇDAŞ'ın desteğiyle kazılar sürdürülebiliyor.

İÇDAŞ, kazılar bitene kadar sponsor

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, sosyal sorumluluk gereği bu kazılara destek olduklarını belirterek "İÇDAŞ, sadece ekonomik değil aynı zamanda tarihe, kültüre, eğitim ve öğretime de büyük desteklerle üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Çanakkale'nin turizmine, sporuna, eğitimine her yıl katlanarak artan desteğimiz devam ediyor. Çanakkale'nin topraklarında üretim yapıyorsak, bu topraklarda yaşayanlara da her konuda destek olmak bizim birinci ilkemiz. Parion kazılarında çevredeki köylerden gelen 60 kişinin çalışması bize ayrıca mutluluk veriyor. Kazılar Türkiye ve dünyaya tamamen kazandırılana kadar da her türlü desteğimiz sürecek" dedi.

Destek biterse kazılar zora girer

Parion kazılarının başkan yardımcısı olarak görev yapan Yardımcı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yıllık olarak ayırabildiği 110 bin TL bütçenin yetersiz olduğunu kaydederek "Bakanlık 300 kazıyı sürdürüyor. Dolayısıyla çok yüksek bir bütçe gerekiyor. Türkiye'de sosyal sorumluluk anlayışı yüksek şirketler de bu kazılara sponsor oluyorlar. Parion kazılarına da bölgemizde üretim yapan İÇDAŞ, 2005 yılından beri sponsorluk yapıyor. Maddi manevi her türlü destek, araç-gereç yardımının yanı sıra burada çalışan 60 köylünün maaşları, sigortaları İÇDAŞ tarafından ödeniyor. Günlük yemeğimize kadar İÇDAŞ karşılıyor. Bu destekler olmasaydı şu anda Parion antik kentinde geldiğimiz noktaya belki 20 yılda gelebilirdik" dedi.

Köylüler mutlu

Çevre köylerden gelen işçilerin kimisi "evlilik paramı biriktiriyorum" derken, kimisi de hayatında ilk kez tarihi bir mekanda bulunduğunu belirterek "toprak kazılırken tarihi eser çıkıyor. Ama bize de ekmek çıkıyor aynı zamanda" diyor. Köylüler yaklaşık 4-5 ay boyunca kazılarda çalışıyor.
Bekirli Köyü'nde yaşayan Sevilay Temel, daha önce tarihi bir mekanı görmediğini belirtirken "Gündüz burada toprak taşıyoruz, kazılara yardım ediyoruz. Akşam da evde hayvanlara bakıyorum" diyor.

Kemer Köyü'nden Hatiye Barbark ise yıllarca tarlada çalıştıktan sonra böylesine bir önemli kazıda olmaktan mutluluk duyduğunu söylüyor. Barbak "Biz kazı falan nedir bilmiyorduk. Parion nedir onu da bilmeyiz ki. Ama sağ olsunlar bize iş sağladılar, eve ekmek götürüyoruz" diyor.

Işıklı Köyü'nden Recep Kurak,  "Kazılar yıllarca sürecekmiş, diyorlar. İnşallah bizden sonraki gençlere de burası iş kapısı olacak. Tarlada, ahırda çalışıyorduk. Ama şimdi dünyaca ünlü bir kenti olacağı söylenen burayı kazıyoruz. Maaşımızı da veriyorlar, sigortamız da var. Daha ne isteyelim ki" diyor.

İsmail Çoban "Buradan tarihi eser de çıkıyor, ekmek de" derken belki de en anlamlı sözlerle yaşananları özetliyor. Genç köylü "Az para değil 40 TL bizim için. Burada üniversitelilerle, uzmanlarla çalışıyoruz. Onlar bize ne derse yerine getiriyoruz. Onlar bizden memnun biz de işimizden. Parionlular'a da ayrıca dua ediyoruz. İyi ki burada kent kurmuşlar" diyor.
Recep Özmen askerden yeni geldiğini belirterek "İki buçuk aydır kazılarda çalışıyorum. Evlenmek için para biriktiriyorum. Parion'dan kazandığım parayla düğün yapacağım" diyor.

İSO 500 değerlendirmesinde ilk 10'da!

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının sıralamasının yapıldığı İSO 500 değerlendirmesinde İÇDAŞ, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ilk 10'da yer aldı. Üretimini Çanakkale'de sürdüren İÇDAŞ, İSO 500 değerlendirmesinde bu yıl çifte gurur yaşadı. İÇDAŞ Çelik bu yıl 9'uncu sırada yer aldı. Ancak İÇDAŞ'a gurur veren bir başka gelişme ise 2012 yılında kurulmasına rağmen İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.'nin İSO500'e 106'ıncı sıradan girmesi oldu.

İÇDAŞ Elektrik Enerji Üretim, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi'nin iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülent Engin, "2012 yılı İÇDAŞ için hayli verimli ve başarılı geçti. Dünyada çelik sektöründe yaşanan krizlere rağmen İÇDAŞ Çelik, ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Yüzde 70 kapasite ile çalışmamıza rağmen İSO 500'de bu yıl da 9'uncu sırada olmak Türk sanayisi adına İÇDAŞ'a gurur veriyor" dedi.

İÇDAŞ'da 2012 yılında güzel bir gelişme yaşadık. Türkiye'nin gurur duyacağı enerji şirketimiz olan İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.'yi kurduk. Enerji santrallerimiz de yüzde 70 kapasite ile faaliyet gösteriyor. Buna rağmen sıfırdan gelip İSO 500'de 106'ıncı sırada olmak bir başarı hikayesidir. İÇDAŞ'ın genetik olarak disiplinli üretim anlayışı ve çağa uygun stratejilerle yaptığı yatırım ve üretimin sonucudur bu.  Sıfırdan başlayıp İSO 500'e giren Çanakkale merkezli tek şirket İÇDAŞ Elektrik'tir.

İÇDAŞ grup şirketleriyle 5000 direkt, 6000'ni aşkın endirekt çalışanıyla ülkemize hizmet veren 11.000 kişilik bir aile olarak Türkiye'nin ekonomisine can vermeye devam ediyor. Ülkemizin en büyük özel sektör çelik üreticisi olan İÇDAŞ, Türkiye'nin ihracatına yaptığı büyük katkıların yanında sosyal sorumluluk alanında da öne çıkan projelere imza atıyor. . üretim tesislerini Çanakkale'nin Biga ilçesine taşıyan İÇDAŞ, bölgedeki eğitim, kültür ve turizm alanındaki çalışmalara destek veriyor

Parion Antik Kent'te stadyum heyecanı

İÇDAŞ, Çanakkale'nin bir turizm merkezi olmasındaki hedef için, antik kent kazılarına destek oluyor. Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazıları sosyal sorumluluk bilinci yüksek olan İÇDAŞ'ın sponsorluğunda sürdürüyor.

2005 yılından beri İÇDAŞ'ın sponsorluğunu üstlendiği Parion Antik Kenti kazıları Biga'ya bağlı Kemer Köyü'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında yürütülüyor.

Parion Antik Kenti kazılarında, aralarında meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 adet envanterlik tarihi esere ulaşıldı. Kazı bölgesinde Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların yanı sıra tarihi eserler, cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunuyor.

5 bin kişilik olduğu tahmin edilen stadyum kazısı tamamlandıktan sonra Parion Antik Kenti dünyaya tanıtılarak turizme kazandırılacak. 2005 yılından beri 47 kişilik ekiple sürdürülen kazılarda Artemis heykeli de çıkarılmış ve arkeolojik kazanım açısından hayli kıymetli bir eser olarak değerlendiriliyor.

Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi tarafından Ezine ilçesine bağlı Gülpınar'da Apollon Smintheion Tapınağı kazılarında çıkan eserler Çanakkale'nin tanıtımına ve turizm değerlerine kalıcı katkılar sağlarken, bölgenin uluslararası turizm hareketlerinden artan bir pay almasına vesile oluyor.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, sosyal sorumluluk projelerinin, İÇDAŞ'ın kurumsal kimliğinin bir parçası olduğunu belirterek, "İÇDAŞ'ın doğaya saygılı bir üretim modeli ile ekonomimiz için çalışıyor. Ancak sadece ekonomik değil aynı zamanda tarihe, kültüre, eğitim ve öğretime de büyük desteklerle üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Çanakkale'nin turizmine, sporuna, eğitimine her yıl katlanarak artan desteğimiz devam ediyor. Bundan da İÇDAŞ olarak gurur duyuyoruz" dedi.

Eğitim-öğretime destek

İÇDAŞ eğitim öğretim hayatımıza da katkılarda bulunmaya devam ediyor. 2006 yılında İstanbul Bağcılar'da 32 derslikli 1200 öğrenci kapasiteli İlköğretim Okulu, Çanakkale Biga ilçesine 16 sınıflı Endüstri Meslek Lisesi binası ve 2008 yılında Biga İlçesine bağlı Kemer köyüne 8 derslikli İlköğretim Okulu inşa edildi.

Türkiye'nin en büyük İlahiyat Fakültesi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve İÇDAŞ imzalanan protokol ile Türkiye'nin en büyük ilahiyat fakültesi, Çanakkale'ye yapılacak kampüsle yükselecek. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. ile Kolin İnşaat ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokolün ardından temeli atılan fakülte toplam 29 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. İlahiyat Fakültesi Kampüsü'nde cami, dekanlık, derslikler, konferans salonu, hazırlık bölümü ve kütüphane yer alacak. Kampüste 6 bin metrekare kapalı alanda hazırlık bölümü ve kütüphaneden bağımsız olarak tasarlanan 2 bin kişilik 2 bin 900 metrekare konferans salonu, 6 bin metrekare dekanlık binası ve 9 bin metrekare eğitim bloğu yer alıyor.

Spora destek

İÇDAŞ birçok amatör spor branşlarıyla birlikte ulusal liglerde Çanakkale'yi başarıyla temsil eden Çanakkale Bayan Voleybol Takımı ve Karabiga İÇDAŞ Futbol Takımı'na sponsorluk desteği sunuyor.

İÇDAŞ gençlerimizi deniz ve sporla buluşturmak amacı ile tüm işletim giderleri İÇDAŞ tarafından karşılanarak  İÇDAŞ Spor Kulübü bünyesinde yelken ve yüzme branşlarında her yaz 7-15 yaş arası 160 çocuğumuza eğitim olanakları kazandırmaya devam ediyor.

Üç tarafı denizlere çevrili ülkemizde gençlerimizi yüzme ve yelken sporu yapmaya teşvik eden İÇDAŞ Spor Kulübü bu spor dallarında Türkiye şampiyonları çıkararak milli takıma sporcular kazandırdığı gibi Çanakkale'nin ulusal ve uluslararası yarışmalarda tanıtımına da katkı sağlıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim