• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

İÇDAŞ termik satrallerine 2. 'Enerji Osar'ı

İÇDAŞ termik satrallerine 2. 'Enerji Osar'ı
Türkiye’nin 9. büyük sanayi kuruluşu İÇDAŞ, Çanakkale Biga’daki Bekirli Termik Santrali ile “Kömür Kategorisi”nde Enerji Oscar Ödülü’nün sahibi oldu.

 

Türkiye’nin 9. büyük sanayi kuruluşu İÇDAŞ, Çanakkale Biga’daki Bekirli Termik Santrali ile “Kömür Kategorisi”nde Enerji Oscar Ödülü’nün sahibi oldu. Sanayi ve enerji tesislerinde, çevre ve insan sağlığına önem veren İÇDAŞ, iki yıl üst üste “Enerji Oscarı” na layık bulundu. Aynı ödül geçtiğimiz yıl İÇDAŞ’ın Değirmencik Termik Santrali’ne verilmişti.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Ankara’da düzenlenen törende “Enerji Oscar Ödülü” İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e verildi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Enerji Oscar Ödülleri, “Termik Santraller” ve “Yenilenebilir Santral” başlıklarıyla iki katagoride düzenlendi. Termik Santral katagorisinde ise -Doğalgaz, -Kömür ve -Atık Isı projeleri ödüllendirildi. İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.’ine ait Bekirli Termik Santrali “Kömür Kategorisi” nde Enerji Oscarı’nın sahibi oldu.
 
Bekirli Termik Santrali’ne “Enerji Oscar Ödülü” kazandıran ise dünyanın gelişmiş ülkelerince 5 yıldır kullanılan SWFG sistemi oldu. Kükürt arıtma sistemi olarak bilinen SWFG, 300 milyon dolar yatırım ile Bekirli Termik Santrali’ne kuruldu. Dünyada ancak birkaç santralde bulunan bu sistem, çevrenin korunması için son teknoloji olarak değerlendiriliyor. Benzer termik santraller ise kükürt arıtma sisteminde kireç kullanıyor. Kireçle yapılan arıtma sistemi ise SWFG’nin ancak onda biri maliyete gerçekleştiriliyor. Maliyetinin düşük olan bu sistem çevre için ise hayli sıkıntılı durumlara yol açabiliyor.
 
İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Çanakkale’de bugüne kadar 5,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: “İÇDAŞ, 2013 yılı sonu itibari ile yatırımlarını 6 milyar dolara ulaştıracak. Bu yatırımları yaparken çevresel değerleri hep birinci önceliğimiz oldu. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılım için 10 evrensel ilkeye uyma taahhüdünü verdik. Birleşmiş Milletler, Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attık. İÇDAŞ, sadece ülkemizde değil, dünyada sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek ağır sanayi şirketi oldu. Dünyada Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan bu denli geniş bir yelpazede üretim yapan başka bir şirket bulunmamaktadır. Sürdürülebilir kalkınmaya inanan bir kuruluş olan İÇDAŞ, işletmelerde çevreci adımların çevreyi korumaya ne kadar katkıda bulunacağının farkında ve bilincindedir. Bekirli Termik Santrali’ndeki emisyon değerleri on-line olarak elektronik ortamda sürekli ölçüm sistemi ile izlenerek kontrol ediliyor. Bugüne kadar tesisimizde ölçülen değerler Avrupa baca gazı emisyon limit değerlerinin altında gerçekleşti ” dedi.
 
Kömür yakıtlı enerji tesisleri içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk ve tek termik santral olan Bekirli Termik Santrali, 2012’de Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi ile Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarından birisi seçildi. Türkiye’nin bir anlamda gözbebeği olan Bekirli Termik Santrali’nden temsilciler, çevresel değerlere önem vermesi ile öne çıkan Rio’daki “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”na davet edildi.
ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri için düzenlenen törene, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yetkililer ve kamu üst düzey çalışanları ile çok sayıda akademik ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve enerji sektörünün önde gelen profesyonelleri katıldı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim