• BIST 9479.97
  • Altın 2495.131
  • Dolar 32.5981
  • Euro 34.7923
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

İÇDAŞ’ın Termik Santralleri “Enerji Oscarları” Ödül Törenine Damga Vurdu

İÇDAŞ’ın Termik Santralleri “Enerji Oscarları” Ödül Törenine Damga Vurdu
Çanakkale Biga’daki Değirmencik ve Bekirli Termik Santralleri “Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI) 2014 Enerji Oscar Ödülleri”nde iki yıldır üst üste büyük ödülü kazandı.

Sanayi ve enerji tesislerinde çevre ve insan sağlığına önem veren İÇDAŞ, iki yıl üst üste “Enerji Oscarı” na layık bulundu. İÇDAŞ Değirmencik Termik Santrali “Kömür Kategorisi”nde Enerji Oscar Ödülü’nün sahibi oldu. 2014 Enerji Oscar Ödülleri Ankara’da JW Marriott Hotel’de yapıldı. Oscar Ödülü, İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından verildi.

Düzenlenen törende İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, “İÇDAŞ olarak ülke ekonomisine yaptığımız büyük katkı ile gurur duyuyoruz. Ancak bu üretimi yaparken çevreye, doğal hayata verdiğimiz önem nedeniyle son teknolojiyle kurulan her iki termik santralimizin böylesine değerli ödüllere layık bulunması bizleri daha da onurlandırdı. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılım için 10 evrensel ilkeye uyma taahhüdünü verdik.  Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesi, insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alınmıştır. Küresel İlkeler Sözleşmesi, şirketlerden bu ilkeleri kavramalarını, desteklemelerini ve uygulamalarını beklemektedir. Birleşmiş Milletler, Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attık. İÇDAŞ, sadece ülkemizde değil, dünyada sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek ağır sanayi şirketi oldu. Dünyada Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan bu denli geniş bir yelpazede üretim yapan başka bir şirket bulunmamaktadır. Sürdürülebilir kalkınmaya inanan bir kuruluş olan İÇDAŞ, işletmelerde çevreci adımların çevreyi korumaya ne kadar katkıda bulunacağının farkında ve bilincindedir. Termik Santrallerimizdeki emisyon değerleri anlık olarak elektronik ortamda sürekli ölçüm sistemi ile izlenerek kontrol ediliyor. Bugüne kadar tesislerimizde ölçülen değerler Avrupa baca gazı emisyon limit değerlerinin altında gerçekleşmiştir.” dedi.

Enerji Oscar Ödülleri, “Termik Santraller” ve “Yenilenebilir Santral” başlıklarıyla iki kategoride düzenlendi. Termik Santral kategorisinde ise “Doğalgaz”, “Kömür” ve “Atık Isı” projeleri ödüllendirildi. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.’ine ait Değirmencik Termik Santrali “Kömür Kategorisi” nde Enerji Oscarı’nın sahibi oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk ve tek termik santral olan Değirmencik Termik Santrali, 2012’de “Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi” Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarından birisi seçildi. Türkiye’nin bir anlamda gözbebeği olan Değirmencik Termik Santrali’nden temsilciler, çevresel değerlere önem vermesi ile öne çıkan Rio’daki “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”na davet edilmişti.

 

Şirketin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi Uygulaması kapsamında Denizden Tatlı Su Elde Edilmesi, Soğutma Suyunun denizden elde edilmesi ve soğutma suyundan Elektrik Enerjisi Üretimi bulunuyor. Uygulama 2007 – 2010 yılları arasında aşamalı olarak hayata geçirildi.

Çelik ve enerji üretim tesislerinde kapalı çevrimde dolaşan suların soğutulmasında deniz suyu kullanılıyor. Deniz suyu kapalı devre proses sularını soğuttuktan sonra kirlenmeden tekrar denize dönüyor. Denizden soğutma suyu temini ile tatlı su kaynaklarının tüketilmesinin önüne geçilmesi, bölgede yer altı su tablası dengesinin bozulmaması ve aşırı yer altı suyu kullanımı ile tuzlu su tatlı su girişimini de engellenmesi amaçlanıyor. Soğutma suyunun denize geri dönüş hattı üzerine HES kurulu bulunuyor. 2009 yılında tamamlanan tesislerin toplam yatırım maliyeti 6.8 Milyon USD olup, toplam 4 adet HES inşa edilerek Soğutma Suyu Deşarjından Elektrik Enerjisi Üretimi yapılıyor. Bu uygulama deniz suyundan HES ile elektrik üreten dünyadaki bilinen ilk uygulamadır. Buradan sağlanan geri kazınım enerjisi yaklaşık %20-25 civarındadır.

Ayrıca tatlı su ihtiyacının denizden karşılanması için “Denizden tatlı su elde etme tesisi” (Reverse Osmoz sistemi) kurulmuştur. Tesisin yatırım maliyeti yaklaşık 4 Milyon $ olup, günde 12 bin m3 tatlı su üretilmektedir.

Bu projeyle eş zamanlı yürütülen bir alt projede 100 m3/gün kapasiteli içme suyu elde etme tesisidir. İçme suyu da dahil olmak üzere tesislerin tüm tatlı su ihtiyacını deniz suyundan elde edilmektedir. Deniz suyu ters ozmos tekniği ile filtre ediliyor ve tesisin kullanımına sunuluyor. Filtre edilen bu suyun bir kısmını ise ek işlemlerden geçirildikten sonra içme suyu kalitesine getirilerek, tesisin ve İÇDAŞ Limana gelen gemilerin içme suyu ihtiyacı da denizden karşılanmış olunuyor.

foto-001.jpg

www.ulastirma.com.tr

 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim