• BIST 9524.59
  • Altın 2489.275
  • Dolar 32.4975
  • Euro 34.7568
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

İÇDAŞ'tan koster filosuna 5 yeni koster

İÇDAŞ'tan koster filosuna 5 yeni koster
İÇDAŞ, Türk Deniz Ticaret Koster Filosu'nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen TürkYıldızı Projesi'ne 5 adet Koster ile katkı sağlayacak.

Koster filomuzu gençleştirecek TürkYıldızı Projesi'ne ilk koster İÇDAŞ'tan

7. 5 Milyon dolara mal olacak ilk koster kızağa alındı. Nehir taşımacılığına da uygun dizayn edilen koster, çevreci özellikleri ve yakıt tasarrufu ile öne çıkıyor. Türk mühendisler tarafından dizayn edilen İÇDAŞ'ın ilk kosteri, kuru yük, özel yük ve konteynır taşımacılığında hizmet verecek.

İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz'de Türk Deniz Ticaret Filosu'nun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 Kosterlik TürkYıldızı Projesi için start verdi. Projeye 5 adet koster ile katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, 7.5 milyon dolara mal olacak ilk kosterini Çanakkale Biga'daki tesislerinde kızağa aldı.

Deniz yolu taşımacılığında yaşlı Türk koster filosunun gençleşmesi için ilk taze kan İÇDAŞ'tan geldi.

Çanakkale Biga'daki İÇDAŞ Tersanesi'nde kızağa konulan kosterler tamamen Türk mühendisler tarafından dizayn edildi. Türkiye'nin 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 9. sırada yer alan ve demir ve çelik üretiminde önemli kapasitesi bulunan İÇDAŞ, inşa edeceği bu kosterleri kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.

Rekabet için yenileme şart

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, "Türk koster filomuz 35-40 yaşlarında, hayli yaşlı. Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. Biz İÇDAŞ olarak TürkYıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi.

Özal'lı yıllarda Türkiye'nin dünyaya açılması ile bu armatörler daha karlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldiler. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart" dedi.

Tersaneler canlanacak

Bülend Engin, İÇDAŞ Tersanesi'nde kızağa konulan ilk kosterin ekonomik-çevreci ve fonksiyonelliği bu geminin rekabet açısından da avantajlı olacağını belirterek şunları söyledi: "2008 yılında dünyada başlayan ekonomik krizle birlikte koster inşası yapılmıyordu.

Türkiye'de milli bir proje olarak tasarlanan TürkYıldızı serisinin ilk kosterini inşa etmeye başlayarak bir kıvılcım çaktık. Kosterimiz, daha az yakıt harcayacak, daha az egzost salınımı yapacak. Hedeflerinin Türk deniz İşletmeciliğine  gelecek yıllarda uygulanacak olan uluslararası kuralları da kapsayan yeni gemiler kazandırmak olduğunu söyleyen Bülend Engin "Üstelik eşdeğer kosterlere bakıldığında biz daha ucuza,  7,5 milyon dolara mal etmeyi başaracağız" dedi.. İÇDAŞ'ın kosteri, bizden sonra koster inşa edeceklere örnek olacak ve  İÇDAŞ'ın attığı bu örnek adımla diğer tersaneler de canlanacak" diye devam etti.

Yük taşımada avantajlı

Bir yıl sonra denize indirilmesi planlanan İÇDAŞ kosteri tamamen geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kurallar göz önünde tutularak dizayn edildi. Nehir taşımacılığına da uygun dizayn edilen koster, kuru yük, özel yük ve konteyner taşıyabilme özelliğiyle de ayrıcalıklı durumda bulunuyor.

Türkiye'nin denizyolu ticaretinde Akdeniz ve Karadeniz sularında rekabet gücünü geliştirecek TÜRKYILDIZI projesinin ilk kosterinin konsepti Prof. Dr. Oral ERDOĞAN, Kapt. Salih Zeki ÇAKIR, Kapt. M.Alev TUNÇ ve Y. Müh. H. Bülent ŞENER  tarafından hazırlandı.

İşletme maliyeti düşük ve yakıt tasarruflu

5 bin ton kargo taşıma kapasiteli koster, 3 bin gros hacmiyle de vergi ve personel avantajlarına sahip olacak. Dolayısıyla da işletme maliyetleri de düşecek. Benzerleri günde 6.5 - 7 ton yakıt harcarken İÇDAŞ'ın kosteri 5 ton harcayarak büyük tasarruf sağlayacak.

TürkYıldızı projesinin ilk kosteri 83.30 metre boyunda, 15.80 metre genişlikte ve 7.65 metre yüksekliğinde olacak. Düşük işletme giderlerinin yanında, ileri mühendislik analizleri ile dizayn edilen koster eşdeğerlerine göre 150-200 ton daha az çelik malzeme kullanılarak, net 1000  tonla bitirilecek.

Çevreci ve Fonksiyoner özelliklere sahip

İÇDAŞ kosteri, günümüz ve yakın gelecekte yürürlüğe girecek son kurallara göre inşa ediliyor. Gemilerde "balast suyu arıtma sistemi" kullanılarak denizlerin temizliğine titizlik gösterilecektir. 2013 yılından sonra devreye girecek olan EEDI endeksine göre bütün gemilere monitör kurularak doğaya zarar verip vermedikleri kontrol altına alınacak. Bu nedenle İÇDAŞ kosteri, egzost salınımı daha düşük ve az kirletici olarak dizayn ve inşa ediliyor.

Tek ambara sahip olan geminin kargo kapasitesi yaklaşık 6000 metreküp. Büyük proje yükleri  uzun borular ve diğer özellikli yükleri taşımanın yanında GRAIN FITTED olma  özelliğine de  sahiptir.

Ambarlarında hareketli perde sistemi bulunan gemi , özel çift dip konstrüksiyonu sayesinde, rulo saç, kütük demir ve hurda gibi yoğunluğu yüksek yükler taşıyabileceği gibi, opsiyonel olarak ambar içi 110, güverte de 115 olmak üzere toplam 225 adet 20 TEU konteynır taşıma imkanı da mevcut olacaktır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim