• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

IEA uyardı: 'Petrol fiyatları uçacak'

IEA uyardı: 'Petrol fiyatları uçacak'
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrolde İran tehdidi konusunda dünyayı uyardı.

IEA uyardı: 'Petrol fiyatları uçacak'

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrolde İran tehdidi konusunda dünyayı uyardı.

Suudi Arabistan'ın her fırsatta İran'a uygulanacak ambargo sonucu oluşacak petrol açığını kendi üretimiyle karşılayabileceğini açıklamasına rağmen Uluslararası Enerji Ajansı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ajans, global petrol arzının, Suudi Arabistan'ın üretimini 30 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasına rağmen azaldığını ve OPEC dışı petrol üreticilerinin petrol üretiminin şubat ayında günde 500 bin varil düşüş gösterdiğini açıkladı.

IEA, OPEC'in ise şubat ayında petrol üretiminin günde 315 bin varil artarak günlük 31 milyon 420 bin varile ulaştığını belirtirken, böylece OPEC'in son 3 yılın en yüksek üretimini gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

IEA'nın en çarpıcı uyarısı ise İran konusunda oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin ABD'nin baskısı sonucu İran petrolünün ithalatını durdurma sürecine girmesinin ardından başlayan tartışmalara IEA'nın, "İran'a yaptırımlar, petrol piyasasından günlük üretimin 800 bin-1 milyon varil azalmasına neden olur" açıklaması farklı bir boyut getirdi.

İran'a yönelik yaptırımlar nedeniyle birçok ülkenin petrol ithalatını azaltmaya başladığına ve bunun yansımalarının da görüldüğüne dikkat çeken IEA, İran'a yaptırımların petrol ticareti üzerinde büyük etkisi olduğunun altını çizdi.

GÜNDE 126 MİLYON DOLARLIK PETROL AÇIĞI OLUŞACAK

IEA'nın verdiği rakamlara göre Brent tipi ham petrolün Londra satış fiyatı üzerinden yapılan bir hesaplamayla petrol ticareti günlük 126 milyon dolar seviyelerinde darbe alacak. Petrol fiyatlarında artışı da tetikleyerek petrol ithalatı kaynaklı cari açık problemi yaşayan ülkelerin enerji faturalarını yükselten gerilimle ilgili olarak Enerji Bakanı Taner Yıldız, petrol ihtiyacının yarısından fazlasını İran'dan alan Türkiye'nin durumunun Avrupa ülkeleri gibi olmadığını, İran'a yönelik yaptırımlarda Türkiye için bazı istisnalar olması gerektiğini söylemişti. Buna karşılık Yıldız, hammadde ihtiyacını büyük ölçüde İran'dan karşılayan TÜPRAŞ'ın İran'a alternatif petrol tedarik yöntemlerini değerlendirdiğini de söylemişti.

CARİ AÇIĞA 6.5 MİLYAR DOLARLIK TEHDİT

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise petrol fiyatlarındaki mevcut artış trendinin devam etmesi halinde Türkiye'nin 2011 yılında 54 milyar dolar olan enerji faturasının 65 milyar dolara çıkabileceğini söylemişti. Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık artışın Türkiye'nin cari açığında 4 milyar dolarlık bir kötüleşmeye neden olduğu tahmin ediliyor. Yılbaşından bu yana petrol fiyatlarının yaklaşık 16 dolar civarında artmış olması nedenyle 2011 sonuna göre cari açıkta petrol fiyatlarındaki yükseliş temelli artışın 6.5 milyar dolara yaklaştığı düşünülüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim