• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İETT her ay 100 otobüsü filosuna katacak

İETT her ay 100 otobüsü filosuna katacak
Her gün ortalama 3,5 milyon kişinin kullandığı İETT'nin, her ay 100 yeni otobüsü filosuna katacağı açıklandı.

İETT’den her ay 100 yeni otobüs

Her gün ortalama 3,5 milyon kişinin kullandığı İETT'nin, her ay 100 yeni otobüsü filosuna katacağı açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplu ulaşımda kullanılmak üzere 100 yeni otobüsün hizmete alınması dolayısıyla Feshane Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, uluslararası standartlarda olan otobüslerin, aynı zamanda çevreye duyarlı motora sahip olduğunu kaydetti.
 Sarı renkli, beyaz damalı otobüslerin Avrupa yakasındaki hatlarda hizmet vereceğini belirten Topbaş, LED ekranlı, güvenlik kameralı otobüslerde, hem içeride hem de dışarıda görüntü kaydı alınacağını ifade etti.
 
Topbaş, sarı renkli körüklü otobüslerin Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Sultangazi, Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa’da sefer yapacağını söyledi.
 İstanbul’da ulaşıma bugüne kadar 24 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Topbaş, "Kent içindeki ulaşım problemini çözmek için çalışıyoruz. Lastik tekerlekli araçlardaki kullanım oranı İstanbul’da yüzde 80’lerde. Hedefimiz bunu daha aşağı çekip, raylı sistemleri artırmak. Ancak kent içinde önemli bir hizmet olan İETT’nin lastik tekerlekli araçlarını geliştirerek, konforlu hale gelmesini istiyoruz" dedi.
 
Toplu taşımanın herkes tarafından kullanılacak kalitede olmasını istediklerini anlatan Topbaş, "Metrobüste günlük yolcu talebini 300 bin olarak hesapladık ama bugün 700 bin kişi kullanıyor. Raylı sistem gibi hizmet veriyor. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ile birlikte, mevcudu nasıl daha rahat hale getirebiliriz diye çalışıyoruz" diye konuştu. Metrobüs hattına fazla otobüs alınınca sefer süresinin uzayacağını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne kadar rahat olabilir diye çalışma yapıyoruz. Halk otobüsleri de şehre yakışır bir hale geliyor. Kentte 2 bin 110 halk otobüsü bulunuyor. Turkuaz renkleriyle yenileniyor. Öte yandan Otobüs AŞ otobüslerimiz var. Erguvan renkli 385 otobüs yollarda ama bin 500 adet olacak. Şu anda İETT’nin 2 bin 612 aracı yollarda. Gerekirse daha da artacak. En yoğun saatlerde bile sıkışıklık olmayacak seviyede bir taşıma sağlamak istiyoruz.
 Otobüs alımlarını ve düzenlemeleri buna göre yapıyoruz. Yeni otobüsleri alırken hiç kredi kullanmadık. Geçmişte böyle bir şey mümkün değildi. Bu araçların lastik değiştirmesi, temizliği dahil olmak üzere her şeyi yüklenici firmaya ait. 5 yıl boyunca bu otobüslerin bakım ve onarımlarını onlar yapacak. Otobüslerin tamamı yerli. Her gün ortalama 3,5 milyon kişinin kullandığı İETT, her ay 100 yeni otobüsü filosuna katacak. İstanbul’un her noktası rahatlayacak. İETT’deki otobüs yaş ortalaması 14’ten 4 yaşın altına iniyor."
 Programın ardından Başkan Topbaş, İETT şoförleriyle birlikte sembolik olarak kurdele kesimi yaptı. Ardından bir otobüsü kullanan Topbaş, çevredekileri selamladı. İstanbul’da yapılan anket sonucu İETT otobüslerinin renginin sarı olarak belirlendiğini anlatan Topbaş, kentteki her otobüsün beyaz damalı olduğunu ifade etti.
 
"ŞAHSİ ENDİŞEM, RAMAZAN ARİFESİNDEYİZ "
 
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Topbaş, şehirde ulaşım akslarında zaman zaman bakım çalışmaları yapıldığını belirterek, 2004’ten bu yana 19 milyon ton asfalt döktüklerini, bu çalışmaları geceleri yaptıklarını anlattı. Topbaş, "Ama şimdi zorunlu olarak köprülerin asfalt yenileme ve bakım çalışmaları yapılıyor. İstanbulluların yardımı olmadan bu işlem başarılamaz. Metrobüsle ilgili bir sıkıntı olmayacak. Seferler aksamayacak. Şahsi endişem, Ramazan arifesindeyiz. O tarihte iftar zamanlarında hep sıkıntı yaşadık. İftar saatlerinden önce veya sonra yola çıkılırsa bir nebze rahatlayabilir" diye konuştu. Topbaş, vatandaşların bireysel araç yerine toplu taşımayı daha çok kullanmayı tercih etmeleri veya bir aracı birkaç kişi kullanmaları tavsiyesinde bulunurken, toplu taşımanın konforunu artırdıklarını vurguladı.
 
Taksim’e cami projesine ilişkin bir soru üzerine Topbaş, cami alanıyla ilgili açılan davaların reddedildiğini belirterek, orada fıçıdan yapılmış minaresi olan bir mescit bulunduğunu, insanların cuma günleri sokakta ibadet etmek zorunda kaldığını kaydetti. Kadir Topbaş, "Zaman zaman birtakım farklı değerlendirmeler yapıldı. Orada bir ihtiyaç varsa, yapılması gerekiyorsa da belirli ölçüde kendisine tanınan imar durumu ile yapılabilir. Caminin yapılmasına bir mani yok. Kavga ortamı oluşturmayacak bir mabedin yapılması gayet normal.
 
Farklı bir malzeme olarak kullanılmamalı. Bir yere stat gerekiyorsa yapıyoruz. Her cuma insanların sokaklarda, caddelerde ibadetini yapması doğru değil. Fransız Kültür Merkezi bahçesini açıyor. Böyle bir hoşgörü kentinde insanların ibadetlerini yapma imkanları da verilmeli. Taksim’e bir cami dikme anlayışı değil" şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim