• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

İhracat kaybı 1 milyar doları aştı

İhracat kaybı 1 milyar doları aştı
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu, Ocak-Nisan döneminde parite kaynaklı ihracat kaybının 1 milyar doları aştığını bildirdi.


Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı ihracat kaybımız 1 milyar doları aşmıştır. Yine bu dönemde dolar cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 8 gerilemesine rağmen miktar olarak yüzde 8 artmıştır" dedi.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), OİB ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları"nın açılış töreninde, 2006 yılından bu yana Türkiye'nin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin, dünyanın 196 ülkesine ihracat yapan, 1 milyon 750 bin üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. 

Toplam üretiminin yüzde 76'sını ihraç eden otomotiv endüstrisinin 2014 yılı verilerine göre dünyanın 17'nci, AB ülkeleri içinde de 6'ncı büyük üretici konumunda bulunduğunu belirten Sabuncu, sektörün 2014 yılını 22,3 milyar dolarlık ihracatla kapattığını ve üst üste 9'uncu sektörel şampiyonluğa ulaştığını, Türkiye'nin ihracatından da yüzde 14 pay aldığını anlattı. 

Otomotiv sektörünün 2014 yılı ihracatının, 2008 yılından sonraki en yüksek ihracat rakamı olduğunu ifade eden Sabuncu, şöyle konuştu: 

"2015 yılı için 23 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlemiştik. Otomotiv ihracatımızın yaklaşık yüzde 85'i euro cinsinden yapıldığı için euronun dolar karşısında değer kaybetmesi dolar cinsinden ihracatımızın düşük gözükmesine neden olmaktadır. Biz 2015 yılı hedefini belirlerken euro-dolar paritesini 1,25 olarak almıştık ancak yıllık ortalama parite 1,11'e kadar gerilemiş durumdadır. Yılın üçte birini geride bırakırken otomotiv ihracatımız yüzde 8 gerileyerek 7 milyar 47 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı ihracat kaybımız 1 milyar doları aşmıştır. Yine bu dönemde dolar cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 8 gerilemesine rağmen miktar olarak yüzde 8 artmıştır. Otomotiv ihracatımız düşmemektedir, tam tersine artmaktadır. Sadece ihracat verileri dolar cinsinden açıklandığı için ve otomotiv ihracatı ağırlıklı olarak euro ile yapıldığı için düşüyor gözükmektedir."   

"Hedeflere ulaşabilmek için 4-5 büyük yatırım ülkemize çekilmeli" 

Otomotiv endüstrisinin 2023 hedefinin 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat olduğunu anlatan Sabuncu, "Bu hedeflere ulaşabilmek için 4-5 büyük yatırımın ülkemize çekilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da iç pazarı büyütmekten geçmektedir" değerlendirmesinde bulundu. Sabuncu, bu noktada Ar-Ge ve inovasyonun hayati derecede önemli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin dünya inovasyon sıralamasında 54'üncü, rekabetçilikte ise 45'inci sırada yer aldığını belirtti. 

Türkiye otomotiv endüstrisinin kilogram başına ihracat fiyatının yaklaşık 7,5 dolar olduğunu, bu rakamın Almanya'da 15 dolara çıktığını kaydeden Sabuncu, "Bu farktan da araç üzerinde yaratılan katma değeri kolayca görebiliriz. Bu da inovasyon, tasarım ve Ar-Ge'den kaynaklanmaktadır" diye konuştu.  

Orhan Sabuncu, bu yıl tasarım yarışmasına 314, proje pazarına 196 olmak üzere toplam 510 proje başvurusu aldıklarını, bunlardan 55'inin jüri tarafından sergilenmeye değer görüldüğünü ifade etti. 

Daha sonra, TİM İnovalig Ödülleri'nde derece alan Tofaş, Teklas Kauçuk, İnci Akü, Brisa, Ford Otomotiv; tekstilde ise Sun Tekstil, Yünsa, Boyteks, Zorluteks, Korteks, Kipaş Mensucat, Elvin Tekstil ve Polytek firmalarının temsilcilerine ödülleri verildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim