• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

İhracat rakamları THY binasında açıklandı

İhracat rakamları THY binasında açıklandı
İhracat rakamları her ay farklı bir ilde açıklanırken Mart ayı İstanbul’da Türk Hava Yolları binasında duyuruldu.

 

Mart ayı ihracat rakamları Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.
 
Bu yıl net ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olacağını tahmin ettiklerini belirten Büyükekşi, “Çünkü ithalat cephesinde kıpırdanmalar gözleniyor. İlk 2 ayda ithalat yüzde 8,3 arttı. Ekonomimizde dengelenmenin sürdürülmesi için net ihracatın katkısı en az 2 puan olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. İhracat rakamları her ay farklı bir ilde açıklanırken bu ay İstanbul’da Türk Hava Yolları binasında duyuruldu. Büyükekşi, “Bunun nedeni ihracatımıza büyük katkı sağlayan THY’ye teşekkür etmek.” diye konuştu. 
 
THY, TÜRKİYE'NİN PARLAYAN YILDIZI
 
Konuşmasının son bölümünde ihracatçın en önemli paydaşlarından biri olarak tanımladığı Türk Hava Yolları'ndan bahseden Büyükekşi şöyle devam etti:
 
THY, sınır tanımayan hayal gücü sayesinde, yükselen Türkiye'nin parlayan yıldızı oldu. Avrupa'nın en iyi, dünyanın en büyük havayolundan birisi haline geldi. THY, aynı zamanda Türkiye'nin ihracat artışına katkı sağlayan en önemli kurumlardan biri. Nasıl mı? THY dış hatlarda, hem uçtuğu şehir, hem de uçuş sayısını artırarak ticaret ve yatırım hacmimize katkı sağlıyor. Irak'tan Suudi Arabistan'a, Libya'dan Kenya'ya, Senegal'den, İran'a, Brezilya'dan, Kanada'ya, Gana'dan ABD ve Rusya'ya dek açılan her yeni hat, ihracatımıza pozitif yansıyor.
 
İşte birkaç örnek:
 
İlk hattımızın açtıktan sonra, Brezilya'ya ihracatımız 3 senede yüzde 159 arttı. Kanada'ya 3 yılda yüzde 213 yükseldi. Gana'ya 2 yılda yüzde 132 artış sağladık. Yakın coğrafya yanında THY, Avrupa'da birçok kente günde birden fazla sefer yapıyor. Sabah gidip müşterisi ile görüşen iş adamlarımız akşam evine dönebiliyor. Eskiden birçok Afrika ülkesine gitmek için yaklaşık 2 gün harcarken, şimdi bir kaç saatte direk uçuyoruz. Pazarlara bu denli yakın olmak bize gerçek anlamda rekabet üstünlüğü sağlıyor. THY ayrıca, hiç uçmadığı ülkelere hat açarak, o ülkelerle ticaret, yatırım ve turizm ilişkilerimizin hızla gelişmesini sağlıyor. Bu anlamda bugün bir ilke imza atmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bugün THY, Houston'a ilk seferini açıyor. Toplantımızın ardından Sayın Ekonomi Bakanımızla birlikte Houston'a hareket edeceğiz. Bu hat neden bu kadar önemli? Çünkü biz ABD'ye ihracat stratejimizi değiştirdik. Artık, ABD'yi eyalet bazında değerlendiriyoruz. Her eyalete farklı yaklaşıyoruz. İşte bu yüzden ABD'nin farklı eyaletlerine açılan hatlar büyük önem taşıyor. Bu yeni hat sayesinde ABD'nin güney eyaletlerine ihracatımızda ciddi bir artış yaşanmasını ümit ediyoruz. Diğer taraftan, Türk Hava Yolları ile birlikte hayata geçirdiğimiz bir protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde THY, yeni açtığı hatlarda ihracatçı heyetleri için bize kontenjan sağlıyor. Böylece ihracatçılarımız bu hatları, sadece uçuş vergisi ödeyerek kullanma fırsatını yakalıyor. Tüm bu olumlu gelişmeler için başta THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu olmak üzere tüm THY yönetimine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki tüm dünyayı uçuran THY, ihracatımızı da uçuracak. Çünkü THY büyüdükçe ihracatımız büyüyor, ihracatımız büyüdükçe Türkiye büyüyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim