• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

İhracatçılar Kanal İstanbul'dan umutlu

İhracatçılar Kanal İstanbul'dan umutlu
İhracatçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Kanal İstanbul projesine sıcak bakıyor. Projenin nakliye giderlerine olumlu sirayet edeceğine kanaat getiriyor.

İhracatçılar Kanal İstanbul'dan umutlu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kanal İstanbul'un limanlarla taşımacılıkta maliyetleri indireceğini ifade ediyor. Bunun yanında İstanbul'un imajının güçlendireceğini, ihraç ürünlerinin de marka değerini artıracağını belirtiyor.

Kanal İstanbul'u Cihan'a değerlendiren Büyükekşi, projenin ülkeye önemli yararları olacağını dile getiriyor. Büyükekşi, "Nihayetinde nakliye imkânlarını iyileştirecek bir proje. Limanlarla taşımacılıkta sürat ve maliyete olumlu katkıları olacak." diyor.

İhracatçıların markalaşmaya önem verdiğine işaret eden TİM Başkanı, "İstanbul'un marka şehir olması, bir anlamda değerinin artması bizim markalarımızın da değerini artıracak." öngörüsünde bulunuyor.

Sektör olarak 12 Haziran seçimlerinden çıkacak tabloyu önemli gördüklerini vurgulayan Mehmet Büyükekşi, şunları kaydediyor:

"Seçimlerin ardından hangi tablo çıkarsa çıksın yatırımcılar bakımından güven ve istikrar ortamının devamı önemlidir. İstikrar devam ederse yerli ve yabancı yatırımcının da güven duygusu perçinlenecektir. Yatırım ve güven duygusu ile önünü görebilme muhakkak firmaları ve bireyleri motive edecektir.

İhracatçıların koalisyon ya da güven ortamının sekteye uğramasına dair bir kaygısı yok. Burada önemli olan ekonomi ile siyasetin birbirine ayrılıp Türkiye'de dengelerin yerine oturması ki bu da mevcut durum."

2011'in ilk üç ayını içeren İhracatçı Eğilim Anketi'ne değinen Büyükekşi, istihdam ile ilgili bulgulardan gayet memnun.

Tabloyu olumlu bulan Büyükekşi, ortalama yeni çalışan sayısının sene sonuna kadar 11 kişi artacağını aktarıyor.

Mehmet Büyükekşi, firmaların yüzde 51'inin yeni yatırımlar yapmayı hedeflediğini bildiriyor. Yatırımların modernizasyon, Ar-Ge ve inovasyon alanında kümelendiğina işaret ediyor. İhracatçıların güven ve istikrar ortamının devam edeceğine inandıklarını anlatan TİM Başkanı Büyükekşi, ekonomi ile siyasetin birbirinden ayrılmasının, işadamlarının önünü görebilmesinin önemli olduğunun altını çiziyor.

Sene sonuna kadar ihracatçıların 200 bin kişiyi istihdam edeceğini anlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Alınacak tedbirlerle sayı artabilir. Çünkü gerek makine sektöründe, gerek hazırgiyim ve tekstilde yeni uygulamalara gidilecek. Tekstil ve hazırgiyimde alınacak önlemlerin yanı sıra makinede KDV'nin yüzde 1 seviyesine gelmesi söz konusu. Tüm bunlar yatırım ve istihdam imkânlarını artırabilir. 200 bin rakamına ek olarak yüzde 20 ila 50 istihdam artışı olabilir.

Tekstil ve hazırgiyim emek yoğundur. Ek vergiler gelirse bunlar iç tüketimi teşvik eder. Makine üretiminde KDV'nin yüzde 1 olması da sektörel satışa ilave bir katkı sunacaktır."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim