• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

İhracatta yeni hedef 150 milyar dolar

İhracatta yeni hedef 150 milyar dolar
Türkiye'nin 2011 yılı ihracatının, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 134,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, iş dünyasının ve ekonomi çevrelerinin 2012 yılı için de umutlarını artırdı. Yıl sonundaki ihracatın 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, ihracat rakamlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, dünya ekonomisinin hala sarsıldığı, özellikle AB ülkelerinde bu konuda bir çözümün bulunamadığı dönemde, Türkiye'nin ihracatta rekor kırmasının çok büyük başarı olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanlığının önderliğinde Türk işadamlarının dünyanın her tarafına ulaşma düşüncesi ve kurulan iyi ilişkilerin sayesinde dış ticaretin arttığını anlatan Vardan, ''Bu vesileyle azıcık oradan, biraz buradan derken toplamda baktığınızda Türkiye'nin bu zamana kadar yapmış olduğu en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu hepimiz adına sevindirici. Bununla yetinmememiz, bu çıtayı yükseltmemiz lazım'' dedi.

İhracatta yüksek katma değerli ürünlere yönelmek gerektiğini ifade eden Vardan, ''İhracat odaklı olarak yapılan üretimin sadece Türkiye içinde satılması değil, aynı zamanda yurt dışında satılabilir olmasını gerçekleştirdiğimiz noktada biz daha da başarılı oluruz'' diye konuştu.

Vardan, 2012 yılında 150 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

-OAİB Başkanı Dalgakıran-

Orta Anadolu Makine ve Teknik Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da Türkiye'nin ihracatının, dünyanın bu çalkantılı döneminde de artmaya devam etmesinin çok olumlu ve moral verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bütün ihracatçıları gayretlerinden dolayı tebrik ettiğini belirten Dalgakıran, bunun büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Ancak ithalatın da bu süreçte arttığına dikkati çeken Dalgakıran, ''İhracatımızı, ithalata dayalı halden çıkarmak, ya da daha katma değerli ürünleri sanayimize kazandırmak zorundayız. Yeni teşvik yasaları, ARGE teşvikleriyle Türkiye bu konuda da önemli mesafeler alacak. Eğer bunu da başarabilirsek ekonomimiz çok daha dengeli ve sürdürülebilir bir yola girmiş olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın zor bir dönemden geçtiğine, özellikle Avrupa'da çok ciddi sıkıntıların bulunduğuna işaret eden Dalgakıran, ''Türkiye, ihracatının yüzde 40'tan fazlasını Avrupa'ya yapıyor. Eğer Avrupa çok ciddi sıkıntı yaşamazsa biz 2012'de ihracatımızı beklenenin de üzerinde artırabilir ve 150 milyar dolara çıkartırız'' dedi.

-TEK Başkanı Prof. Dr. Uygur-

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Uygur da 2011 yılı ihracatının 2010 yılına göre yüzde 18,2 oranında artış göstererek 134,6 milyar dolara ulaşmasının başarı olduğunu ancak, ithalat tarafının da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Mevcut durumda ihracatın sektörel yapısının çok fazla değişmediğini, otomobil sektörünün ihracatta yine başı çektiğini, tekstil ve konfeksiyonun ikinci sırada yer aldığını anlatan Uygur, şöyle konuştu:

''İhracat konusunda Almanya, Kore, Çin gibi başarılı ülkelere baktığımızda, bu ülkelerin ihracatlarının dış ticareti hızlı büyüyen sektörlere doğru yönlendirdiklerini görüyoruz. Örneğin Almanya'nın ihracatında 15 yıl önce demir çelik ihracatı önemli bir yer tutuyordu ama artık şimdi payı çok düşük. Çünkü bu ekonomiler dış ticareti hızlı büyüyen sektörlere yönelmişler. Türkiye de ihracatını, elektronik ve iletişim gibi dış ticareti hızlı büyüyen sektörlere yöneltmeli. Bu konuda devletin vereceği teşvikler, yapacağı yönlendirmeler, ARGE desteği önemli''

Türkiye'nin 2012 yılı ihracatının Avrupa ekonomisinin gidişatına göre belirleneceğini anlatan Uygur, onun için özellikle Rusya dahil diğer Asya ülkelerine ihracatın artırılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2011 yılı ihracatının, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 134,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, iş dünyasının ve ekonomi çevrelerinin 2012 yılı için de umutlarını artırdı. Yıl sonundaki ihracatın 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2011 yılı ihracat rakamlarının geleceğe umutla bakmak açısından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu anımsatan Yorgancılar, açıklanan rakamların bu hedefe ulaşılabilirlik açısından değerli olduğunu ifade etti.

2008 ve 2009 yıllarındaki mali kriz nedeniyle dünyadaki diğer ülkelerde gerileme olurken, Türkiye'nin sanayi üretiminin geçen yılın üç çeyreğinde büyümesini sürdürdüğünü belirten Yorgancılar, ''Ama şu an Türkiye ara malı üreten bir ülke konumunda. Bunu aşmalıyız. Cumhuriyet tarihinde ilk defa, böyle bir ihracat oldu. Bunda sayın Bakan Çağlayan'ın da Başbakan Erdoğan'ın da katkısı büyük. Önümüzdeki yıl 150 milyar doların üzerine çıkabiliriz diye düşünüyorum. Bu anlamda pazar çeşitlendirmesi çok önemli. Yurt dışındaki ticari ateşeler, konsoloslar, büyükelçilerin ihracat yetkilisi gibi çalışması önem taşıyor. Önümüzdeki süreçten çok ümitliyiz'' diye konuştu.

-EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Ünlütürk-

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk de 134 milyar doları aşan rakamın 2023 hedefine yaklaşıldığını gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda öngörülen yıllık ortalama ihracat artış oranının yüzde 10 ila 12 arasında olduğunu anımsatan Ünlütürk, yüzde 18,17'lik artışın öngörünün çok üzerinde olduğuna dikkati çekti.

Ünlütürk, 2011 yılında ihracat birliklerinin başarılı bir performans sergilediğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Türkiye krizlere çok hazırlıklı, deneyimli bir ülke. 2010 yılında Merkez Bankası para politikalarında değişiklik yaptı, döviz kurlarında önemli artış sağlandı. Bu cari açığın azaltılmasında ve ihracatın artmasında önemli faktör oldu. Döviz kurlarının benzer trendini seyredeceğine inanıyorum. Ayrıca son 4-5 yıldır yapılan pazar çeşitlendirmesinde de oldukça başarı sağlandı.''

-Adana Ticaret Odası Başkanı Gizer-

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise açıklanan verilerin Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

''Türk ekonomisinin en önemli gelir kalemini ihracat oluşturmaktadır. İhracat rakamlarını, Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerine yaklaşılması anlamında büyük bir sevinçle değerlendiriyoruz. Türk ekonomisinin, önümüzdeki süreçte özellikle cari açığın kapatılmasına yönelik önlemlerin hayata geçirilmesiyle son derece olumlu gelişmeler yaşanacağına inanıyoruz. Hükümetimiz ihracata yönelik önlemleriyle son yıllarda bu rakamların katlanarak büyümesini sağlamıştır. Bu alanda karşılaşılan diğer bazı sorunların çözümüne yönelik önlemlerin de alınmasıyla, belirlenen hedeflere daha kolay ulaşılabileceğine inanıyoruz.''

-ADASO Başkanı Sürenkök-

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök de 2011 yılı ihracat rakamlarının rekor seviyede gerçekleşmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Türkiye rekorunun yanı sıra Adana olarak da 1 milyar 660 milyon seviyesi ile ihracat rekoru kırıldığına işaret eden Sürenkök, bu rakamların artırılması gerektiğini vurguladı.

Sürenkök, ihracat rakamları gibi ithalat rakamlarının da yüksek olduğunu belirterek, ''Bize düşen, ithalat rakamından ders çıkarıp ihracatı nasıl artırırız bu konuda önlemler almak. ADASO olarak 2012 yılını ihracatı artırma yılı ilan ettik. Bu konuda çalışma yapacağız. İhracat konusunda yeni pazarlar bulmamız gerekir. Bizim beklentimiz, ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili teşvik sağlanması'' diye konuştu.

-GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz-

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise Türkiye'nin en büyük pazarı Avrupa'daki daralmaya rağmen ulaştığı ihracat rakamının önemine vurgu yaparak, ihracat artışının Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu ve yatırımların yapıldığını gösterdiğini söyledi.

İhracat artışının işsizliğe de yansıdığına ve işsizlik rakamlarının düşmeye başladığını belirten Çıkmaz, ''Türkiye'nin ihracat artışı son derece sevindirici ama bunun kalıcı olması çok önemli. İnşallah 2012'de bunu kalıcı hale getiririz, artışı daha da yükseltiriz. GAİB olarak 2012'de yüzde 25 ihracat artışı hedefliyoruz, Türkiye'de de ihracat artışını yüzde 15 ila 20 seviyesinde bekliyoruz'' dedi.

GAİB olarak Ocak-Aralık 2011 döneminde toplam ihracatlarının yüzde 32,9 artışla 7 milyar 877 milyon dolara ulaştığının altını çizen Çıkmaz, şunları söyledi:

''Son 7-8 yıldan beri Türkiye'nin iki katı ihracat yapıyoruz. GAİB olarak, dünyadaki siyasi sorunları, ekonomik krizleri ve bölgedeki krizleri lehimizi çevirmeyi başardık. Hem siyasi hem terörle ilgili olarak Türkiye'nin en sorunlu bölgesinde yaşıyoruz. Ama biz ihracatımızı artırarak bu terörün de ekonomik krizin de üstesinden gelebiliriz. Bu ihracatçılarımızın başarısı. GAİB olarak ihracatçılarımızın önünü açtık. Çeşitli eğitimler, ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri, sektör bilgilendirmeleri ile üyelerimize ihracatlarını artırma imkanı sunduk. Yurtdışı pazarlarda öncüleri olduk. Birliğimiz 178 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada gitmediğimiz ülkelere gittik. Bu da Güneydoğu insanının ne kadar becerikli olduğunu, ne kadar isabetli yatırımlar yaptığını gösteriyor.''

-GTO Başkanı Mehmet Aslan-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da Gaziantepli ihracatçıların 2011 yılında 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirerek, hedefledikleri artışı yakaladıklarını söyledi.

Sektörel bazda gıda, halı, tekstilde çok ciddi tırmanış sürecinin devam ettiğini vurgulayan Aslan, yeni yılda daha değişik sektörlerde ihracat artışıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını, özellikle duvardan duvara halıda dünya birinciliğini gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Aslan, ''Gaziantep olarak 2012 yılında 6 milyar dolar ihracatı inşallah geçeceğiz. Yeni teşvik politikası burada çok önemli. İthal ikamesi sektörlere yönelik hükümetimizin hazırladığı teşvik politikası, yatırımlarımız ve ihracatımız açısından umutlu bekleyişi doğuruyor. Bununla ihracatımız daha yukarı tırmanacak'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim