• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

İhracatta yıl sonu gelmeden rekor geldi

İhracatta yıl sonu gelmeden rekor geldi
İhracat yılın bitmesine 23 gün kala rekor düzeye çıktı. Ekonomi Bakanı Çağlayan, ihracatın bugün itibariyle 133.97 milyar dolara çıkarak rekor kırdığını açıkladı.

İhracatta yıl sonu gelmeden rekor geldi

İhracat yılın bitmesine 23 gün kala rekor düzeye çıktı.

Türkiye İnovasyon Konferansı'ndaki konuşanEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün itibariyleTürkiye'nin gerçekleştirdiği ihracatın 133.97 milyar dolara çıkarak rekor kırdığını söyledi.

IMF'nin büyüme uyarısını değerlendiren Çağlayan, ''Türkiye 2012 ile ilgili büyüme hedefini revize etmeyecektir. IMF, Türkiye'ye dair öngördüğü yüzde 2.5'lik büyüme hedefini olumlu yönde revize edecektir'' dedi.

Sanayi üretimi verilerinin üretimin ciddi şekilde devam ettiğini gösterdiğini belirten Çağlayan şunları kaydetti: "Türkiye bu yıl yüzde 8 civarında büyüyecek. Gelecek yıl yüzde 4'lük bir büyüme öngörümüz var, programımızı bu öngörü çerçevesinde yapıyoruz. Şu andaki şartlara göre büyüme için orta vadeliprogramda aşağı yönlü revizyon olmayacağı kanaatindeyim."

Çağlayan, cari açığı hedef alan yeni teşvik sistemi getireceklerini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''AB'nin 19 ülkesinden çok daha iyi durumdayız. En son işsizlik rakamlarıyla AB üyesi 12 ülkeden de iyiyiz. Cumhuriyet tarihindebir rekor gerçekleştiriyoruz. 25 milyon kayıtlı istihdamımız var. Bugünkü babayiğitliğimiz işte buradan geliyor. Çünkü sırtımız sağlam evelallah'' dedi.

Bakan Çağlayan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezinde düzenlenen ''Türkiye İnovasyon Konferası''nın Ankara ayağı olan ''Kamuda İnovasyonKonferansı''ndaki konuşmasındaTürkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatını 500 milyar dolara çıkartmak istediğini anımsatarak, Konferansın bu hedefle ulaşmakta oldukça önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023'teki diğer hedefleri olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi ve kişi başına milli geliri 25 bin doların üzerine çıkartmayı ''bal gibi'' gerçekleştireceğini ifade eden Çağlayan, bu hedeflere ulaşmakta hükümet olarak yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu dile getirdi.

Bugünkü ekonomik verilerin Türkiye'nin birçok AB ülkesinden çok daha iyi durumda olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:

''Ülkemiz Avrupa Birliğinin ekonomi anayasası olan Maastricht kriterlerinin çok çok daha önüne geçmiştir. Maastricht kriterleri, ülkelerin toplam borçlarının milli gelire oranını yüzde 60 kabul ediyor. Bu Avrupa'da şimdi yüzde 80. Türkiye'nin ki ise ne biliyor musunuz?

Yüzde 40'ın altına inmiş şükürler olsun. Yapılan bunca alt yapı yatırımına rağmen Türkiye, bu kamu borçlarıyla AB'nin 20 ülkesinden daha iyi durumda. Maastricht kriterlerinde bütçe açığının GSMH'ya oranı yüzde 3'dür. Biz bu ayın sonunda inşallah 1,7'yi yakalayacağız.

Bunlar çok iddialı hedefler ve başarılardır. 2013 hedefimizde Türkiye bütçe açığı yüzde 1 olan bir ülke olacaktır. AB'nin 19 ülkesinden çok daha iyi durumdayız. En son işsizlik rakamlarıyla AB üyesi 12 ülkeden de iyiyiz. Cumhuriyet tarihinde bir rekor gerçekleştiriyoruz. 25 milyon kayıtlı istihdamımız var. Bugünkü babayiğitliğimiz işte buradan geliyor. Çünkü sırtımız sağlam evelallah.''

Avrupalı yatırımcıların da Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarı görerek yatırımlarını Türkiye'de yoğunlaştırdığını belirten Çağlayan, Avrupalıların Türkiye'yi yatırım ve üretim üssü olarak görmeye başladıklarını söyledi.

Çağlayan, Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi manada sermaye girişinin söz konusu olduğunu ve bunun kendilerine gurur verdiğini ifade ederek, ''2011'in 9 ayında Türkiye'ye gelen doğrudan sermaye 10,9 milyar dolar. Geçen yılın aynı döneminin tam iki katından fazla bir rakamdan bahsediyoruz.

Bu rakamın yüzde 92'si Avrupa kaynaklı. Cumhuriyet tarihiden 2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen toplam doğrudan yatırım 14,5 milyar dolar. Son 8 yılda gelen ise bunun üzerine ilave olarak 80 yılındakinden 7 katından fazla yani 105 milyar dolar. Bunun da yine yüzde 80'i Avrupa kaynaklı.

Bunlar siyasi istikrara ve ekonomik istikrara geliyorlar. Bunlar Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyorlar. Bunun için biz çalışıyoruz. 109 olan ticaret müşavirliği sayısını 250'ye çıkartıyoruz. Artık dünyanın her yerinde Türkiye var. Avrupadaki ticaret müsteşarlarımız İtalyanların, İngilizlerin, Fransızların Türkiye'de iş yapmak niyetinde olduğunu bana aktarıyorlar bu iftihar edilecek bir durum'' diye konuştu.

Konuşmasını ''Dün bugünden daha kolay yarın bugünden daha zor'' sözleriyle sürdüren Bakan Çağlayan, Türkiye'nin pazar çeşitliliğine giderek Avrupa'daki borç krizinden en az zararı gördüğünü, ülke ihracatında Avrupa'nın payının yüzde 57'den yüzde 47'ye düşmesine rağmen toplam ihracatın yüzde 20 arttığını belirtti.

Yeni şeyler söylemek için inovasyonun olmazsa olmaz bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türk girişimcileri markalarıyla inovasyonu da kullanarak artık büyük başarılar elde ediyor. Arçelik, Turkcell, Adopen bunu başlıca örnekleri. Simit Sarayı da bunlardan biri. Ben çok simit sattım.

Dünyanın her yerinde Simit Sarayı'nı görmek mümkün. Eskiden simidi tavlada alıp yerdik ama bugün simidin zeytinlisi, kaşarlısı, yumurtalısı var. İşte inovasyon budur. Yoksa maharet kayısı ağaçtan toplayıp satmakta değil.

Bu bize katma değer getirmiyor. Yine başarılı gençlerin ODTÜ Teknokenti'nde kurduğu İkisoft Yazılım şirketi var. Bu yazılım şirketi, 2008 yılında 'Mount&Blade' isimli bilgisayar oyunu üretti. Bu oyun son üç yılda yüzde 97'si yurt dışında olmak üzere 1 milyon adet satış rakamına ulaştı.

Şimdi bu firma bu oyunuyla PC Gamer tarafından dünyanın gelişmiş en iyi 100 oyunu listesine girmiş durumda. bu başarılarımızı her alanda güçlü diasporamızı da kullanarak sürdürmeliyiz.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim