• BIST 9712.6
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

İhracattaki gerileme yüzde 30'a ulaştı

İhracattaki gerileme yüzde 30'a ulaştı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak'ta yaşanmakta olan çatışmaların ardından yüzde 21 gerileyen ihracattaki kaybın yüzde 30'a çıktığını söyledi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Mehmet Büyükekşi, komşu ülkelerde yaşanan her türlü gerilimden Türkiye’nin olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bir an önce başta Irak ve Suriye olmak üzere bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesini arzuladıklarını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti:

“Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihracat pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30’a yükseldi. Bu son derece önemli bir oran. Irak'a yaptığımız ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi var.”

Konuşmasında, Türkiye’nin 1 milyar doların altında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi1,5 milyar dolar olarak belirlenen 2023 ihracat hedefinin sektör tarafından 2 milyar dolara çıkarıldığını hatırlattı. Büyükekşi, “Bunun için mutlaka yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Özellikle 6. Bölge’ye yapılacak yatırımlar için sağlanan teşviklerden yararlanmak için başvuru süresi 1 yıl uzatıldı. Normal bölgede yaparsanız 10 yıl, organize sanayi bölgesinde yaparsanız 12 yıl teşviklerden yararlanabileceksiniz. Ayakkabı sektörünün orta ve uzun vadede ayakta kalabilmesi, rekabette bir adım öne geçebilmesinin olmazsa olmaz şartı kümelenme modelinin hayata geçirilmesidir.  Bu nedenle özellikle 6. Bölgedeki sunulan imkanlardan yararlanmanızı öneriyorum.”

Mehmet Büyükekşi, 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için katma değeri yüksek üretim gerçekleştirmek zorunda olduklarını belirterek, bunun da yolunun  inovasyon, tasarım, ar-ge ve markalaşmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

"Savaş ve ithalat baskısı altındayız"

TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise konuşmasında, zor ve sıkıntılı bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, bir an önce çatışmaları sona erdirecek adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Çetin, “Bir yandan savaş koşulları öte yandan ucuz ve sağlıksız ithalat baskısı ayakkabı sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ancak tüm sıkıntılara rağmen, ihracatı ve sektörü geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim