• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

İkinci el otomobil satışları 3 ay etkilenmez

İkinci el otomobil satışları 3 ay etkilenmez
İkinci el araç alım, satım ve takas hizmetleri veren DOD Genel Müdürü İlhami Eksin, ''İkinci el otomobil satışları son üç ayda olumsuz yönde etkilenmez'' dedi.

'İkinci el oto satışları 3 ay etkilenmez'

İkinci el araç alım, satım ve takas hizmetleri veren DOD Genel Müdürü İlhami Eksin, ''İkinci el otomobil satışları son üç ayda olumsuz yönde etkilenmez'' dedi.

Hükümetin geçen hafta 1600 cc üzeri sıfır araçlarda aldığı ÖTV artışı kararının, ikinci el otomotiv sektörüne yansımalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Eksin, alınan kararla birlikte sıfır araçlarda motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçen otomobillerde ÖTV oranlarının arttırıldığını anımsattı.

Eksin, ikinci el otomobil pazarının birinci el pazarına çok benzer bir şekilde gittiğini dile getirerek, birinci el otomobil pazarı ile birlikte ikinci el otomobil pazarının da büyüdüğüne işaret etti.

Bu yılın 9 ayına bakıldığında da ikinci el otomobil pazarının, sıfır araç pazarına bağlı olarak büyüme trendi içerisinde olduğunu anlatan Eksin, bu büyümenin Noterler Birliği'nin verilerinden de görülebildiğini kaydetti.

Eksin, ''Bizim gördüğümüz kadarıyla ikinci el otomobil pazarındaki büyüme birinci el pazarı ile aynı. İkinci el piyasasında işler 9 ayda iyiydi. Ama yılın ilk 6 ayında çok daha iyiydi. Ondan sonra pazar biraz yavaşladı'' dedi.

Hükümetin geçen hafta uygulamaya koyduğu 1600 cc üzeri otomobillerdeki yeni ÖTV düzenlemesinin ikinci el otomobil piyasasına yansımalarına da değinen Eksin, yeni uygulamaya konan ÖTV artışının birinci el otomobil pazarının yüzde 89'unu etkilemediğini, sadece yüzde 11'lik dilimdeki araçları kademeli olarak etkilediğini söyledi.

Eksin, yeni ÖTV düzenlemesi ile birlikte sıfır araçlarda 1600 cc altındaki otomobillere bir talep yoğunluğu olabileceğini ve belki orada araç fiyatlarının biraz yükselebileceğini dile getirerek, 1600 cc altındaki sıfır kilometre otomobillerde olası bir fiyat artışının, ikinci eline de yansıyabileceğini belirtti.

Bu tür vergisel hareketlerde pazarın anlık vergisel hareket tepkisi vermediğini ifade eden Eksin, sektörde yoğun bir rekabet olduğu için de 1600 cc otomobillerde talebe bağlı bir fiyat artışının çok da mümkün görülmediğini bildirdi.

Eksin, hükümetin aldığı ÖTV artışı kararının bir psikolojik boyutu olduğuna işaret ederek, bu açıdan bakıldığında tüketimi dizginlemek açısından kararın son derece normal olduğunu ifade etti.

-''İkinci el araç bulmakta yıl sonuna kadar zorlanacağız''-

İlhami Eksin, Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte ikinci el otomobil pazarında da hareketlik yaşanmaya başlandığını bildirerek, ''Biz otomobil bulmakta bu yılın sonuna kadar zorlanacağız. Filo kiralamadan da dönen araçlar az. Sıfır araçlarda da henüz daha 1600 CC altındaki pazar doygunluğa ulaşmadığı için hala talep sürüyor. Dolayısıyla bizim son üç ayda ikinci el pazarına ilişkin karamsar bir bakış açımız yok. İkinci el otomobil satışları son üç ayda olumsuz yönde etkilenmez'' diye konuştu.

İkinci el otomobillerdeki fiyat artışını, döviz kurunun artmasının etkilediğini anlatan Eksin, birinci el pazarı ile ikinci el pazarının birbiri ile çok ilgili olduğunu, döviz kurundan dolayı birinci el otomobilde olacak artışların, haliyle ikinci el piyasasında otomobil fiyatlarını yükselteceğini kaydetti.

Eksin, bu yılın sonuna kadar döviz kurlarının bu seviyelerde stabil gitmesi durumunda ikinci el otomobil fiyatlarında da bir artış olmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Yıl başından beri döviz kurlarında yüzde 30 civarında bir yükseliş oldu. Bunun sıfır araçlara yansıması yüzde 10'lar civarında oldu. Dövizdeki bu yükselişi otomobil fiyatlarına tam olarak yansıtmadılar. Absorbe ettiler. İkinci el otomobillerde de fiyat artışı yüzde 10'lar civarında oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 9 ayda ikinci el otomobil pazarı yüzde 30 büyüdü. İkinci el piyasasında ilk yarıyıldakinden daha yavaş bir ikinci yarıyıl bekliyoruz. Bu yıl ise geçen yıla göre ikinci el otomobil pazarı yüzde 20 ila yüzde 30 arasında büyür. Kurban Bayramı hareketliliği başladı. İkinci elde araç sıkıntısı sıfır araçtaki arzın kısıtlı olmasından kaynaklanıyor'' diye konuştu.

-''İkinci el pazarına bir regülasyon şart''-

İkinci el otomobil pazarında en önemli sorunun kurumsallaşma olduğuna dikkati çeken Eksin, şunları kaydetti:

''İngiltere'de her 100 ikinci el araç satışının 70'i bireyler arasında oluyor. Yüzde 30'u kurumsal pazarda satılıyor. Kurumsaldan kasıt, ikinci el aracın bir profesyonele bırakılması. Türkiye'deki oranı ise bilmiyoruz. En gelişmiş ülkelerde kurumsala eğilim bu yönde değilse, bu oran Türkiye'de daha da düşüktür. Biz iki insanın birbiri arasında araç alım satımı yapmasına bir şey demiyoruz. O iki bireyin kişisel özgürlüğüdür.

1-1,5 milyonluk ikinci el pazarı varsa bunun aşağı yukarı yüzde 70-80'i kişiden kişiye yapılıyordur. Küçük bir azınlığı bizim gibi kurumsallar vasıtası ile yapılıyordur. Türkiye'de yapısal bir dönüşüm var ikinci elde. Birincisi ikinci el satışları sayılamıyordu, artık sayılıyor. İkincisi devir ücretleri düştü, böylelikle müşteriler kayıtlı ekonomiye dahil oldular. İkinci el otomobil satışının belli bir kurumsallıkla yapılması lazım. Bunun regülasyonunun yapılması lazım. Regüle edilmemiş tek alan burası kaldı. Pazarın büyümesi ve tüketici haklarının korunması için bu regülasyon gerekiyor.''

Eksin, bir otomobilden aynı model ve donanımdan 100 bin tane satılmışsa bunun ikinci eli yüzde 20 iskontolanırken, aynı otomobilden bin tane satılmaması durumunda ikinci elinin yüzde 30-40 iskontolandığını dile getirerek, sıfır model aracın satış adedinin, ikinci elinin de fiyatlanmasına etki ettiğini söyledi.

İlhami Eksin, ikinci el otomobillerde genel trendlerin, otomatik, dizel, küçük motorlu otomobiller olduğunu belirterek, ''Bir de 10 bin-20 bin lira fiyat aralığındaki araçları showrooma koyduğunuz anda talebi gelir. 10-20 bin lira aralığındaki otomobillere talep çok yüksek'' dedi.

www.UlasimOnline.Com  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim