• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

İkinci el otomobil satışlarında sınırlı artış

İkinci el otomobil satışlarında sınırlı artış
Otomotiv sektörü yılın ilk yarısında yüzde 25 oranında daralırken, ikinci el araç satışları geçen yıla oranla sınırlı da olsa arttı.

Sıfır  otomobil pazarı, kurdaki oynaklık, ÖTV ve kredi sınırlandırması gibi düzenlemelerinin de etkisiyle irtifa kaybını sürdürürken, Ramazan Bayramı öncesi ikinci elotomobil satışlarında hareketliliğin daha da artması bekleniyor.
 
Otomol Satış ve Satınalma Direktörü Melih Mutlu, otomotivde ikinci el piyasalarında yaşanan gelişmeleri ve bayram öncesi durumu değerlendirdi.
 
İkinci el otomobile olan ilginin bu yıl da artarak devam ettiğini belirten Mutlu, "Bizlerin satış oranları 0 araç satışına oranla oldukça fazla. Bizde sıfır otomobil pazarında görülen yüzde 25'lik yüzde 26'lık bir pazar daralması olmadı" dedi.
 
Kilometresi düşük ve fiyat olarak daha cazip durumdaki ikinci araçların kurdaki dalgalanmadan etkilenmediğini, arz ve talebe göre kendi fiyat mekanizmasını hareket ettirdiğini anlatan Mutlu, sıfır ve ikinci el araç pazarına ilişkin şu karşılaştırmaları yaptı:
 
"İnsanlarda bir miktar kampanya beklentisi var. Bakıyoruz ki sübvansiyonlar ve finansal yapılardan dolayı çok fazla kampanyalar olacakmış gibi görünmüyor. Çünkü kur belli bir yere oturdu artık o banttan geri gelmiyor. Ama bizlerin, ikinci elcilerin maliyetleri kura endeksli değil, sonuçta otomobil bizde ithal edilmediği, kullanıcılardan alındığı ve satıldığı için bizde kura bağımlı bir yapı yok.
 
Biz tamamen araçları alım maliyetlerimize ve takas oranlarımıza göre fiyatlıyoruz. Bu anlamda şu an bizim fiyatlarımız sıfır  otomobil pazarına kıyasla oldukça uygun. Ama yeniotomobil pazarıyla ikinci el otomobil pazarında bu iki bayram arasında hareketlenmenin artacağını ve insanların ertelenen taleplerini bu aralıkta, yaz ortasında gerçekleştireceğini düşünüyorum."
 
"Ramazanın ikinci haftası içerisinde pazarda yeniden bir hareketlenme bekliyoruz"
 
Türkiye'de geçen yıl ortalama 100 bin aracın satışının kurumsal ikinci el noktalarından gerçekleştiğini anımsatan Mutlu, araç alacakların kurdaki artış ve MTV düzenlemesi gibi gerekçelerle ikinci el otomobile yöneldiğini söyledi.
 
Mutlu, "Takasların gerçekleşmemesi ve yeni araç alımı olmamasından dolayı oyuncular pazarda yeni araç tedarik imkanı bulamadılar. Bununla birlikte ramazan etkisi, MTV etkisiyle birlikte yaza yaklaştıkça bir miktar daralma oldu. Fakat biz ramazanın ikinci haftası içerisinde pazarda yeniden bir hareketlenme, gelişme bekliyoruz" diye konuştu.
 
Hareketliliğin bayram yaklaştıkça artacağını belirten Mutlu, şöyle devam etti:
 
"Ramazan Bayramı'nın biz ikinci el otomobilcilerin satışlarındaki etkisi oldukça fazla. Genel  alışkanlık ve geçen sene verilerine baktığımızda satışlarda ortalama yüzde 35-40'lar aralığında bir artış söz konusuydu Ramazan Bayramı yaklaştıkça. Bu yıl aynı canlılığı bekliyoruz. Zaten insanlar bu sene ramazanın ilk günlerinin MTV dönemine denk gelmesinden dolayı alımlarını bir miktar ertelediler. Bunu müşteri taleplerinde görebiliyoruz."
 
"Fiyatlar aynı bantta seyrediyor"
 
Merkez Bankası'nın 0,75 baz puanlık faiz indiriminin de sektöre olumlu etkileri olduğuna değinen Mutlu, "Faiz indiriminin etkilerini gördük ama tabii ki faizlerdeki bir miktar daha düşüş sektörü çok daha hareketlendirecektir" dedi.
 
Satışların ve fiyat mekanizmasının daha çok arz ve taleple ilgili olduğunu söyleyen Mutlu, "Bizdeki satışlar kurdan çok arz talep dengesiyle alakalı. Otomobillerin şu anda stok adetleri yeterli. Bundan dolayı fiyatlarda çok büyük bir yükselme yok, aynı bantta seyrediyor. O nedenle bizim fiyatlarımız piyasa fiyatlarından oldukça makul şu anda" değerlendirmesini yaptı.
 
"Yeni yasa garanti üstüne garanti getirdi"
 
Nisan ayı sonunda yürürlüğe giren Yeni Tüketici Yasası'yla tüketicinin otomotivde garanti üstüne garanti kazandığını anlatan Mutlu, şunları aktardı:
 
"Getirileri çok fazla. İnsanlar karşılarında kurumsal bir muhatap görmek istiyorlar. Alım tamamlandıktan sonra da kontakta olacakları, sorunlarını anlatabilecekleri insanlar arıyorlar. Bu çok doğal. İkinci el araçlarda otomobil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte araçlar o kadar komplike hale geldiler ki, bazı arızaları tespit etmek ve öngörmek kimi zaman mümkün olamıyor.
 
Ama bu getirilen garanti uygulaması, güven uygulamasıyla, otomobil sahibi olacak insanlar artık çok rahat bir şekilde kurumsal yapılardan bu otomobillerin alışverişini yapabilirler. Sonuç itibariyle dışarıdan alınan garanti hizmetleriyle birlikte satıcı firmaların verecekleri garantiler birleştiğinde otomobilleri çok keyifli kullanmak için hiçbir engel kalmıyor."
 
"Yıl sonunda ikinci el pazarında yüzde 6-7 gibi bir büyüme bekliyorum"
 
DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara da ikinci el otomobil pazarındaki büyümenin hafif tempoda da olsa devam ettiğini söyledi.
 
Geçen yılın ilk 6 ayındaki satışlarının daha çok 20-30 bin lira bandındaki araçlarda görüldüğünü ama bu yıl 30-40 bin liralık araçların ön plana çıktığını aktaran İncekara, "Bu piyasanın artmasının göstergesi olduğu gibi insanların araç için artık daha fazla para verdiğinin de bir göstergesi. Mesela geçen sene 60 bin liranın üzerinde araçların satış payı bizde yüzde 13'ten bu sene yüzde 19'a çıkmış" bilgisini verdi.
 
İncekara, şunları kaydetti:
 
"Binek segmentideki satışlar geçen seneye oranla yüzde 5 civarında artmış durumda. Toplam pazarda da yüzde 3'lük bir büyüme var. Bu tabii ilk 2-3 ay biraz daha fazlaydı çünkü orada yeni araçlardaki ÖTV artışları çok fazla yansımamıştı ikinci el araçlara, zamanla artık ikinci elde de araçların azalması, müşterilerin birazcık daha bilinçlenmesiyle orada da birazcık daha yükselme oldu."
 
Yıl sonunda ikinci el pazarında yüzde 6-7 gibi bir büyüme rakamına ulaşılacağı tahminini paylaşan İncekara, "Büyüme biraz düştü ama hala geçen seneye oranla artış söz konusu. Yıl sonunda da el değiştiren araç sayısında yüzde 6-7'lik bir artış bekliyorum. 3,6 milyon civarında da toplam ikinci el satış adedi gerçekleşir diye tahmin ediyorum" diye konuştu.
 
Müşteri fiyatları yüksek buldu
 
Otomobil müşterisi Mehmet Alas ise yaz aylarının gelmesiyle ikinci el otomobilde fiyatların arttığını söyledi.
 
Kardeşine ikinci el bir otomobil almak için pazar araştırması yaptığını kaydeden Alas, "Bahar ve yaz aylarının gelmesiyle ikinci el araçların fiyatı biraz daha yükseldi. Bunda ÖTV'nin artması ve döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle sıfır araç fiyatlarının yükselmesini etkili buluyorum" yorumunu yaptı.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim