• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

İkinci el otomobilde fiyatlar düşecek

İkinci el otomobilde fiyatlar düşecek
Ticari araç kiralama döneminin yıl sonundan itibaren sona ermesiyle piyasada satışa çıkarılacak ikinci el ticari araç sayısında artış olacak.

'İKİNCİ EL'DE FİYATLAR DÜŞECEK!..

Ticari araç kiralama döneminin yıl sonundan itibaren sona ermesiyle piyasada satışa çıkarılacak ikinci el ticari araç sayısında artış olacak.

Ticari araç kiralama döneminin yıl sonundan itibaren sona ermesiyle piyasada satışa çıkarılacak ikinci el ticari araç sayısında artış olacağı, buna paralel olarak da fiyatların bir miktar düşeceği bildirildi.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, düzenlemenin 1 Ocak 2010 tarihinde getirildiğini, ancak bu yılın sonuna kadar süre verildiğini hatırlattı.

Bu yıl otomotiv satışlarında yaşanan ''beklenmedik'' artışın ana sebeplerinden birini ekonomik istikrar, ikincisini de ticari araçların 2010 yılı sonundan itibaren kiralanamayacak olması şeklinde gösteren İduğ, ''Dolayısıyla mesela ben 25 araç kiralamışım, bu 25 aracı geri vereceğim ve bunların yerine satın almak zorunda olacağım. Bu, satışlarda artış oluşturacak. Yani, ticari araçların kiraya verilememesi, 2011'de araç satışını artıracaktır'' dedi.

İduğ, uygulamanın şirketlere ne şekilde yansıyacağının sorulması üzerine, ''Şirketleri araç satın almaya itecek'' şeklinde konuştu.

Kiralayıcı şirketler açısından nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı yönünde soruya İduğ, ''Rent A Car şirketlerinde ciddi anlamda bir düşüş var, onlarda büyük zararlar söz konusu. Mevcut kiraya verdikleri araçları geri toplayıp, düşük fiyatlara satarak, bankalardan aldıkları kredileri bir an önce kapatmaya çalışıyorlar. Yani biraz mağdur olacaklar. Bu alanda ciddi volume elde eden büyük kiralama şirketleri var. Onlar ticariden çıkıp özel binek araçları kiraya vermeye çalışacaklar. Ama yine de işleri devam eder'' karşılığını verdi.

İduğ, ikinci el ticari araç arzındaki bu fazlalığın fiyatlar üzerinde yaratacağı etkiye ilişkin soruya, ''Fiyat düşüklüğü olacaktır. Şu ana kadar çok yansımadı, ama yıl sonundan itibaren daha fazla yansır. Bankaların ucuz kredi vermesinden dolayı ikinci elde zaten bir fiyat azalması olmuştu. Şimdi ikinci el ticari araçların da arzıyla ikinci elde bir fiyat avantajı olacaktır. Zaten şu anda ikinci elde bir avantaj söz konusu, yıl sonundan itibaren bu artacak'' dedi.

Mustafa İduğ, geçen yıl otomotivde uygulanan ÖTV-KDV vergi indirimlerinin devletin vergi kaybı anlamına geldiğini ifade ederek, şimdiki uygulamayla bunun geri alınmasının hedeflendiğini, dolayısıyla devletin cebine biraz daha vergi gireceğini bildirdi.

-''SÜRENİN UZATILACAĞI BEKLENTİSİ VAR''-

Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın da ticari araçları çoğunlukla şirketlerin kiraladığını, kiralama işlemiyle yapılan harcamanın vergiden düşürüldüğünü, düzenleme hayata geçirildiğinde şirketlerin kendi araçlarını satın almak zorunda kalacağını söyledi.

Uygulamayla şirketlerin ticari araç satın alırken aynı zamanda ''K belgesi''ne de sahip olmaları gerekeceğini ifade eden Akın, kiralayıcı firmaların da önümüzdeki dönemde binek araçlara ''yüklenmek'' zorunda kalacağına işaret etti.

Akın, Otokent'te son haftalarda ikinci el ticari araç sayısında yüzde 10'luk bir artış yaşandığını belirterek, ''Aslında artış daha fazla olabilirdi, ama Rent A Car firmaları uygulama süresinin uzatılabileceği beklentisi içinde. Aya uygulama tamamen devreye girdiği zaman, piyasada satışa çıkarılan ikinci el ticari araç sayısı yüzde 40'lar oranında artacak diye tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Arzdaki fazlalığın fiyatlarında bir miktar düşme beklediklerini, ama bunun çok yüksek oranlarda olmayacağını kaydeden Akın, ''Çünkü aynı şekilde talepte de artış olacak, çünkü şirketler daha önce kiraladıkları araçları satın almak durumunda olacak'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim