• BIST 9530.47
  • Altın 2479.258
  • Dolar 32.4266
  • Euro 34.7773
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

İkinci el piyasası önceki bayramlara göre daha düşük

İkinci el piyasası önceki bayramlara göre daha düşük
Bayram öncesinde oto galericileri, umduklarını bulamadı. Konya Oto Galericileri Odası Başkanı Uzman, "Önceki bayramlara göre piyasa yüzde 50 daha düşük. İstenilen hareketlilik yok" dedi.

Galericiler, ikinci el oto satışında geçmiş bayramları adeta mumla arıyor. Bayram öncesi satışlarda hareketliliğin eskiye göre önemli oranda azaldığını belirten galericiler, yüksek modelli ve orijinal araçların daha hızlı satıldığını ifade ediyor. 

Konya Oto Galericiler Odası Başkan Adem Uzman, çeşitli sebeplere bağlı olarak Ramazan Bayramı öncesinde bekledikleri hareketliliği yaşayamadıklarını anlattı. 

Eski bayramların daha hareketli geçtiğini dile getiren Uzman, galericilerin satışlarının düşmesinde bankaların sıfır kilometre araçlara sağladığı krediler, internet üzerinden yapılan satışlar, oto kiralamaların artması, sosyal ve ekonomik alanda yaşanan gelişmelerin ekili olduğunu vurguladı. 

Uzman, şöyle konuştu: 

"Beklediğimiz o işler ve hareketlilik artık yok. Önceki bayramlara göre piyasa yüzde 50 daha düşük. Yani o bayramlarda istenilen hareketlilik yok. Bu dönemlerde gurbetçiler gelir. Gurbetçiler izin süresince kullanmak için bayramdan bir süre önce araba alırdı. Bu tür müşteriler de çok kalmadı. Araç kiralama firmaları da bu işleri elimizden aldı gibi. Gidip oradan bayram süresince ya da aylık olarak aracını kiralıyor. Bu da olumsuz etkiledi." 

"Araç 'temizse' hızlı gidiyor"

Yaşanan hareketsizliğe rağmen modelli ve orijinal araçların daha hızlı şekilde satıldığını belirten Uzman, "Düzgün bir araç varsa o kolayca satılıyor. Aracın ufak tefek masrafları varsa o pek satılmıyor, zorluyor. Şu anki piyasa böyle. Yani güzel bir araç varsa, hasarı olmayan, çok kilometre yapmamış, pert kaydı olmayan araç satılıyor" diye konuştu. 

Konya'da yaklaşık 500 oto galerisi bulunduğunu ve odaya kayıtlı olanlarının sayısının ise 190 olduğunu ifade eden Uzman, bir kısmının da ticaret odasına kayıt yaptırdığını aktardı. 

Tamirciden kaportacıya, bakkaldan tesisatçıya hatta öğretmene kadar başka mesleklerden birçok kişinin internet üzerinden araç alım satımı yaptığını anlatan Uzman, şunları kaydetti: 

"Şimdi herkes kendi aracını internet ortamında satıyor. Mesleğinin dışında ikinci iş yapmak isteyenlerin aklına ilk olarak oto alım satımı geliyor. Besici, tesisatçı, bakkal veya başka mesleklerden oto alım satımı yapanlar var. Galerici esnafına bunun zararları oldu. Kaçak olarak yapanlar var. Onların takipleri yapılması lazım. Hiç kayıt olmadan dışarıda satış yapıyorlar. Aslında, en güzeli galeriden araç almaktır. Çünkü, karşısında bir muhatap vardır ve aracı çıplak gözle görebilir. Aracı gider sanayide, serviste gösterebilir. Doğru olan bu aslında." 

"Eski bayramlara göre durgun"

Konya Ticaret Odası Oto Galericiler Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Akkese de eski bayramlara göre durgun bir dönem geçirdiklerini söyledi.  Akkese, geçmişe göre galericilerinin bayram öncesi satışlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir azalma olduğunu dile getirdi. 

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim