• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İlaç üreticisi firmalardan SGK'ya rest

İlaç üreticisi firmalardan SGK'ya rest
İlaçtaki son indirim kararından sonra ilaç firmaları SGK'ya resti çekti. Eczacıların zararını ödemeyeceklerini açıklayan firmalar, insülin indirimine de yanaşmıyor.

İlaç üreticisi firmalardan SGK'ya rest

İlaçtaki son indirim kararından sonra ilaç firmaları SGK'ya resti çekti. Eczacıların zararını ödemeyeceklerini açıklayan firmalar, insülin indirimine de yanaşmıyor.

Önce indirimlerden dolayı eczacıların 400 milyon liralık stok zararını ödemeyeceklerini açıklayan firmalar, insülin indirimine de yanaşmıyor. Sanofi Aventis firması, SGK'ya içinde Türkiye'de muadili olmayan insülin ilaçlarının bulunduğu 12 üründe yüzde 28 ile yüzde 41 arasında uygulanan kamu kurum iskontolarını kabul etmediğini iletti. Diyabet ürünleri ve insülin uygulama sistemlerinde Türkiye pazarının lideri olan Novo Nordisk firması da daha önce bu yöndeki indirimleri kabul etmeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Kasım ayı içerisinde hem SGK'dan hem de Sağlık Bakanlığı'ndan ilaçta indirim haberi geldi. SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle kurum iskontolarını yüzde 28 ile yüzde 41 arasına yükseltti. Sağlık Bakanlığı da binlerce ilaçta yüzde 6 ile yüzde 20 arasında fiyat indirimi gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle 1,5-2 milyar lira arası tasarruf hedefleniyor. İndirimlerin çok ağır olduğunu söyleyen Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), eczacıların stok zararlarını ödemeyeceğini açıkladı. Ayrıca firmalar tek tek eczanelere uyguladıkları ve yüzde 7'leri bulan ek ticarî iskontoları kaldırdı.

Firmalarının ikinci hamlesi SGK'ya karşı oldu. Özellikle Türkiye'de üretilmeyen ürünleri piyasaya süren ilaç firmaları tek tek SGK'ya resmî yazı göndererek, iskontoları kabul etmediklerini açıkladı. Sanofi Aventis ilaç firmasının 16 Kasım'da SGK'ya gönderdiği yazıda son indirimlerin 59 yıldır Türkiye'de faaliyet yürüten firmanın iş yapmasını zorlaştırdığı ifade edildi. Firma bu nedenle içinde çoğunluğu insülin ilacı 12 üründe kamu kurum iskontolarını uygulamayacaklarını açıkladı. Bu ürünler içinde insülin, kanser ve pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar yer alıyor.

İnsülin ilaçları ağırlıkta bulunuyor. Firma, Euro'daki artışa rağmen kur farkının düzeltilmemesinden dolayı ortalama yüzde 25 ticarî kayıp yaşadıklarını savunuyor. İlaç firmaları benzeri bir tutumu indirim kararı alan Yunanistan'a karşı da takınmıştı. Yunanistan hükümetinin ilaç fiyatlarında en az yüzde 25 indirim yapılması zorunluluğu getirmesi üzerine Danimarkalı bir firma, dolmakalem şeklinde olan ve diyabet hastalarının kendilerine kolayca enjekte edebildiği özel ürününü Yunanistan pazarından çekme kararı almıştı. Firmalar, hükümete geri adım attırmayı başarmıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim