• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Ilgaz Tüneli'ne 2012'de başlanıyor

Ilgaz Tüneli'ne 2012'de başlanıyor
Kastamonu'ya incelemelerde bulunmak üzere gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ilgaz Tüneli'nin inşaat çalışmalarına 2012'de başlanacağının müjdesini verdi.

Bakanlığına bağlı yatırımları incelemek üzere Kastamonu'ya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti. İlk olarak Kastamonu Valiliği önünde Yıldırım'ı, polis tören mangası karşıladı. Bakan Yıldırım, Valilikte gazetecilere yaptığı açıklamada, 2012 yılında çalışmaların başlayacağı Ilgaz Tüneli'nin Kastamonu'yu Akdeniz'e bağlayacağını söyledi.

Kastamonu'nun Türkiye Cumhuriyeti tarihinin, istiklal mücadelesinin, kalkınmanın, milli birlik ve beraberliğin çimentosu olmuş önemli bir il olduğunu söyleyen Yıldırım, Kastamonu'nun geniş ve zor bir coğrafyası bulunduğuna dikkat çekti ve bu yüzden projelerin kolay gerçekleşmediğini ifade etti.

Kastamonu'yu önce Çankırı'ya ardından Akdeniz'e bağlayacak kuzey güney koridorunda yer alan Ilgaz Tüneli'ni çok önemsediklerini belirten Bakan Yıldırım, "Kastamonu genelinde devam eden 18 projemiz var. Bunlardan belki en önemlisi bütün Kastamonu'nun beklediği proje de Kastamonu'yu Çankırı'ya ve oradan da Akdeniz'e kadar bağlayacak Kuzey-Güney koridorudur. Bu koridoru çok önemsiyoruz. Bunun içinde Kastamonu, Çankırı arasında 5 kilometreye varan iki tane tünel ile bu yolu daha da kısaltacak tamamen bir transit yol haline getireceğiz. Proje çalışmaları tamamen tamamlandı, yatırım programına da alındı, dolayısıyla 2012 yılında da o tünelin ihalesini yapıp başlamış olacağız" dedi.

Diphan bölgesinden Kastamonu istikametine gelirken bir Devlet Su İşlerinin baraj projesi bulunduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, "Ona göre ikinci bir tünel ihtiyacı da olabilir. Güzergah değişikliği olarak. Şimdilik o konu DSİ ile Karayolları arasında kesin sonuca bağlanmamış durumda. Ama bizim yapacağımız Ilgaz'a devam eden oradaki Karayolları Bakım Şefliğinin biraz güneyinden çıkacak bir tünel. Yeni bir vadi ile dağı aşmış olacak ve yol konforu adeta bir otoyol standardına tamamen yükselmiş olacak ve
böylece artık kış şartlarında Ilgaz dağında ki o korkulu günler, sıkıntılı günler sona ermiş olacak. Bu bana göre Kastamonu'nun geleceğe yönelik kaderini değiştirecek bir projedir. Bunu yaptığımız zaman yaz-kış hem turizm anlamında hem yatırım anlamında çok ciddi bir hareketlenmeyi birlikte göreceğiz" diye konuştu.

"BİZ, HAVAALANINI BİR KEZ AÇARSAK BİR DAHA KAPANMAZ"

Kastamonu Havaalanı projesinden de bahseden Bakan Yıldırım, daha önce açılıp kapanan havaalanının kendi döneminde bir kez daha açılacağını hatırlatarak bir daha kapanmayacağını işaret etti ve "Her türlü imkanı alet edevatı olan bir havaalanı yapıp bundan böylede artık bunu Kastamonu'nun gündeminden tamamen çıkarmak istiyoruz. Havaalanının Kastamonu'ya gelmesi demek Kastamonu'nun ekonomik hayatının iki kat daha artması demek. Biz biliyoruz ki İstanbul'da Kastamonu'nun nüfusunun üç katı hemşerilerimiz var. Türkiye'nin her tarafında var dolayısı ile burada havaalanı olması her bakımdan gerek buranın iç piyasasının hareketlenmesi bakımından gerekse burada uzun vadeli yatırımların canlanması artması bakımından hayati öneme sahip bunun içinde Kastamonu Valimiz, Milletvekillerimiz bu konuda çok ciddi gayret gösteriyorlar ve destek veriyorlar. Valilik, Devlet Hava Meydanları İşletmesi müşterek bu projeyi yürütüyorlar. Gereken her türlü destek icap ederse yinede Bakanlığımız tarafından verilecektir. Havaalanını 2012 yaz sezonunda en azından yaz sezonu bitmeden tamamen açmayı hedefliyoruz. Terminal içinde biraz daha hareket etmemiz lazım. Malum inşaat mevsimi çok sınırlı maalesef öyle bir zorluğumuz var. 4 ay 5 ay gibi çok verimli kullanmamız gerek bir süre var. Onu da kaybetmeden değerlendireceğiz ve böylece havaalanımıza seferleri ile başlamış olacağız" diye konuştu.

"İNEBOLU LİMANI, İSTEDİĞİMİZ VERİMLİLİKTE DEĞİL"

Kastamonu Havaalanının faaliyete geçmesiyle birlikte Ilgaz Tünelinin temelinin atılacağını belirten Yıldırım, "Kastamonu-İnebolu yolu çalışmaları devam ediyor. Diğer bir konuda İnebolu limanını daha etkin hale getirmek ve İnebolu'nun biliyorsunuz 130 yıllık bir mazisi var, yani maalesef 130 yıl İnebolu'nun geliştirme projesi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan çok önce başlamış ve devam etmiş ama onu da tamamlayıp hizmete vermek AK Parti hükümetine yani bize nasip oldu. Fakat şu anda liman istediğimiz verimlilikte çalışmıyor bunun farkındayız. O bakımdan da buraya yeni bir anlayışla limanı daha aktif hale getireceğiz bunu da bu vesile ile Kastamonululara müjdelemek isterim. Bir başka bir şey de limanın aktif hale gelmesi için yol bağlantınsın mutlaka tamamlanması gerekiyor. O çalışmaları da hızlandıracağız. Küreden itibaren 3 tünel ile Kastamonu'ya ulaştırdıktan sonra malum birde doğu çevre yolu var şimdi gelirken onu da inceledik, doğu çevre yolunda açıkçası 12 kilometrelik bu yol yapılıyor ama arkadaşlarıma özellikle istirhamım burayı hızlandıralım. Burada bana verilen bilgiye göre Belediye imar uygulaması yönünde bir destek sözü vermiş ancak bunu uygulamaya geçmemiş. Artık biz Belediyeyi bekleyemeyiz. Belediye ne zaman yapar nasıl yapar bilemeyiz ama Kastamonu Belediyesinin programını beklersek yanlış olur. Belediyenin yapmadığına göre biz biran önce hemen kamulaştırmamızı yapıp yolumuza devam edelim. Biz o iki kilometrelik yolu da kendimiz üstlenip çözeriz. Genellikle çevre yolu ve yol geçişlerinde biz Belediyelerle müşterek çalıyoruz. Belediyeler yol güzergâhını belirliyor. İmar planlarına işliyor Kamulaştırmalarını 18 uygulamalarıyla yapıyor ondan sonra biz yol yapıyoruz. Burada da onu deneyelim dedik ama gördüğüm kadarıyla o istediğimiz gibi gitmiyor. Artık daha fazla bekleyemeyiz bunu kendi imkânlarımızla yapıp geçelim. Batı çevre daha önce açyolu var ileriki dönemde şimdi değil bu Bayı çere yolu da belki daha yukarda doğu çevre yolu ile aynı hizada bir kolda onu da birleştirip onunda etüdünü yapalım. Çember dediğimiz çevre yolu projesinde orta ve uzun vadede planlamış olacağız" şeklinde konuştu.

"500 TRİLYON YATARIM YAPTIK"

2003'e kadar Kastamonu'ya 46 kilometre bölünmüaya gelmesi demek Kastamonu'nun ekonomik hayatının iki kat ş yol yapıldığını ifade eden, Bakan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2003 ile 2011 arasında yapılan bölünmüş yol miktarı 187 kilometre. 46 kilometreye 187 kilometre yol. Peki bunun için ne kadar harcama yapmışız. 2002 yılının sonuna kadar yapılan toplam yol harcamaları 38 trilyon bugün ki parayla. Bizim harcadığımız ne kadar 430,2 trilyon, 38 trilyona 438 trilyon TL harcaması var daha devam edecek. En az yine 500 trilyon var. Kastamonu bölgesinde yol projemiz var demektir. Buna karşılık 163 trilyonla KÖYDES harcaması yapıldı. Otoyol projesi doğu batı güzergahta 2023 hedeflerinde düşünülen bir projedir. Bunun güzergahı henüz kesinleşmemiştir. Tabi ki bu konuda Kastamonu'nun talebi bu dere yoldan gitmesi biraz daha Kuzeyden ortalayarak gitsin ve sahile yakın illerimize de mümkün mertebe yakın gitsin şeklinde bir talebi var. Bunları değerlendireceğiz. Güzergah henüz kesin değildir. Bunlar bir hedeftir bunların projelerini yaparken arkadaşlarımız Kastamonu'nun ve diğer illerinde talepleri var, bunları bütün detaylarıyla değerlendirecekler rahat olun bir sıkıntı yok amacımız otoyolun olabildiğince bütün civarında ki illeri kucaklaması onlara hizmet vermesidir."

DEMİRYOLU COĞRAFYAYA TAKILDI

AK Parti iktidarında birçok kentte hızlı tren seferleri başlatılmasına rağmen Kastamonu'da demiryolu olmadığının hatırlatılması üzerine konuşan Bakan Yıldırım, AK Parti hükümeti olarak vatandaşlara karşı her zaman dürüst olduklarını ifade ederek, hiçbir zaman yapamayacakları sözü vermediklerini söyledi. 2023 yılı hedeflerinde Kastamonu'da demiryolu projesinin olmadığını belirten Yıldırım, kuzey-güney güzergahında yani sıradağların olduğu Toroslar ve Karadeniz'de demiryolu yapmanın zor olduğunu söyledi.

Bu bölgelerde demiryolu yapılsa bile işletilmesinin zor olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Yapılsa da işletme zorluğu var. Demiryolu, karayolu gibi değil. Mutlaka eğiminin yüzde 5'i aşmaması lazım. Böyle bir şeyi yapmak demek Çankırı'dan buraya tünelle geçmek demektir. Bunun da hesabı kitabı yok. Çok ciddi kimse ye de faydası yok. Yapacağımız Ilgaz Tüneli, demiryolunu aratmayacak projedir. Belki çok ileriki tarihlerde, belki teknoloji gelişirse başka imkanlar oluşursa düşünülebilir. İnebolu Limanı daha etkin kullanılırsa, yol bağlantıları kuvvetlendirilirse, havaalanı açılırsa, Ilgaz Tüneli tamamlandığında Kastamonu'ya en büyük hizmeti yapmış oluruz" dedi.

Bakan Binali Yıldırım'ın uzun zamandır yolunu gözlediklerini belirten Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, "Bizim Kastamonu olarak en çok ihtiyacımız olan hizmetler sizin bakanlığınıza temerküz etmiş oluyor. Onun için gerçekten sizin nimetinize çok daha önce açihtiyacımız var ve zaten siz bu nimeti göstermekte hiç cimri davranmadığınızı da biliyoruz. Havaalanımız ve Ilgaz tünelimiz biliyoruz ki sizin özel çabanız gayretiniz kendiliğinden olan gayretiniz olmasaydı bu aşamaya gelmeyecekti onun için teşekkür borçluyuz" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Vali Erdoğan Bektaş'ı ziyaretinden sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Yıldırım, Parti binasında İl Başkanı Metin Çelik tarafından karşılandı. Burada bir süre partililere projeler hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım'a, İl Başkanı Çelik, ebru tablosu hediye etti.

Daha sonra Karayolları Bölge Müdürlüğü sosyal tesislerinde Kastamonulu işadamlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası İnebolu'ya gideceği açıklanan Bakan Yıldırım, ani program değişikliği ile Cide'ye gitti.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.istanbulhaber.com

www.aksiyonhaber.com

www.ulasimonline.com

www.thyhaber.com

DENİZ HABER AJANSI

www.denizhaber.com.tr

www.turkishmaritime.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim