• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İlk Çin malı hayalet uçak pistte test edildi

İlk Çin malı hayalet uçak pistte test edildi
Çin’in ürettiği ilk radara takılmayan hava aracının bugün pistte test edildiği yarın da ilk uçuşunu yapabileceği bildirildi.

İLK ÇİN MALI HAYALET UÇAK

Çin’in ürettiği ilk radara takılmayan hava aracının bugün pistte test edildiği yarın da ilk uçuşunu yapabileceği bildirildi.

Ancak Çin’in resmi basın organları testlerle ilgili haberleri “söylenti” olarak nitelendirirken, uçağın kapasitesinin de abartıldığını öne sürdü.

Uçağın daha önceki testleriyle ilgili yorumlar da Çinli silah meraklılarının bloglarından bir anda silindi.

ABD’li Aviation Week & Space Technology dergisi Pazartesi günü J-20 olarak adlandırılan yeni uçağın testleriyle ilgili ilk haberlerin yayımlandığı kurum olmuştu. Askeri analistler ise yeni uçağın Chengdu yakınlarındaki bir hava üssünde çekilen fotoğraflarının Aralık ortalarından bu yana bloglarda yayımlandığını belirtti.

Hong Kong’da yayımlanan Kanwa Defense Weekly dergisinin editörü Andrei Chang ise bugün New York Times gazetesine telefonla verdiği röportajda hava koşulları uygun olduğu takdirde, uçağın ilk uçuşunu yarın yapacağının kendisine bildirildiğini ifade etti.

Çinli yetkililerin testlerle ilgili haberleri basına bilerek sızdırdığını belirten Chang, amacın ülkenin askeri gücünün ne boyutlara vardığını göstermek olduğunu söyledi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Pazar günü Çin’e giderek oradaki mevkidaşıyla görüşecek. Böylece geçtiğimiz yıl 29 Ocak’ta ABD’nin Tayvan’a 6 milyar dolarlık silah satacağını açıklamasıyla askıya alınan üst düzey askeri görüşmeler de yeniden başlayacak.

Chang “ABD’ye ve Gates’e güçlerini göstermek istediler” dedi.

Çin’in askeri bütçesindeki büyüme resmi rakamlara göre 2010’da yavaşlamış olsa da ülkede hava, deniz ve uzay kapasitesinin artırılması çalışmalarının başı çektiği bir büyüme ve modernleşme süreci devam ediyor.

Çinli yetkililer bu çalışmaların savunma amaçlı olduğu konusunda ısrarcı. Birçok analist ise Çin’in askeri büyümesinin silahlı kuvvetleri ülke içindeki bir güçten bölgesel bir güce dönüştürme yönündeki uzun vadeli stratejik dönüşümün bir parçası olduğunu ifade ediyor. Çin ordusunun ABD ordusu benzeri küresel bir güç olması hedefleniyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim