• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

İlk yerli uydu 2015'te yörüngede

İlk yerli uydu 2015'te yörüngede
Türkiye'nin 2012 sonu, 2013 başında uzaya göndermeyi planladığı Türksat 4A ve 4B uydularının yapım ihalesi için yaklaşık 6 aydır devam eden ihale sürecinde Japonya'nın teklifi uygun bulundu.

İlk yerli uydu 2015'te yörüngede

Türkiye'nin 2012 sonu, 2013 başında uzaya göndermeyi planladığı Türksat 4A ve 4B uydularının yapım ihalesi için yaklaşık 6 aydır devam eden ihale sürecinde Japonya'nın teklifi uygun bulundu.

Türkiye'nin 2012'de uzaya göndermeyi planladığı Türksat 4A ve 4B uydularının yapım ihalesini Japon Mitsubishi kazandı. TÜRKSAT, 5A uydusunu ise tamamen Türkiye'de üretip 2015'te fırlatacak

Türksat 4A ve 4B uyduları için bu kez Japon Mitsubishi firması ile anlaşıldı. Türksat bundan sonraki uyduları ise Türkiye'de yapmayı planladığını açıkladı. 2015 yılında uzaya fırlatmayı planlanan 5A uydusunun üretiminin Türkiye'de yapılacak.

Türk mühendisler tarafından tasarlanacak uydunun montajı TAI'de kurulacak uydu üretim merkezinde gerçekleştirilecek. Türkiye'de üretilecek 5A uydusunun yapımında sorun yaşamamak için mini uydu denemesini yapılacak.

Türksat ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin birlikte yapacağı mini deneme uydusunun büyüklüğü futbol topu büyüklüğünde olacak. Haberleşmeyle ilgili tüm özellikleri taşıyacak uydunun maliyetinin 1 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Böylece fırlatma ve yörüngeye oturmada yaşanabilecek başarısızlıkta maddi kayıpların önüne geçilecek. Dünyada haberleşme uyduları pahalı ve geri dönüşü uzun süren yatırımlar olarak biliniyor.

Dünyada bir haberleşme uydusunun maliyeti kapasitesine göre 200 ile 300 milyon dolar arasında değişiyor.

Üretimde 50 Türk mühendis çalışacak

İhalenin sonuçlanmasının ardından zaman geçirmeden üretime başlanacak. Japonya'daki üretimde 50'ye yakın Türk mühendis görev yapacak.

Türksat'ın 2008'de uzaya gönderdiği Türksat 3A uydusunun tasarımında 22 Türk mühendis görev almıştı. Yeni uyduların yapımında ise 50'ye yakın Türk mühendis tasarımın yanında montaj ve üretimin her safhasında yer alacak.

Böylece Türkiye'nin kendi uydusunu yapma hedefi için yetişmiş beyin gücü de oluşturulmuş olacak. Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika'daki gelişmeleri dikkate alan Türksat, 2012'de uzaya 2 uydu birden göndermeye karar verdi.

Eşzamanlı yapılacak iki uydudan Türksat 4A uydusu 42 derece, 4B ise 50 derece doğu yörüngesine yerleşecek. Böylece Türkiye'nin haberleşme uyduları Afrika'nın tamamını kapsayacak.

Bu kez Japon teknolojisi kazandı

Fransız, Japon ve Amerika'dan gelen teklifleri değerlendiren Türksat yönetimi, Japonya'nın teklifini uygun buldu. Bugüne kadar Fransızların yaptığı 4 uydunun ardından Türksat 4A ve 4B uyduları için bu kez Japon Mitsubishi firması ile anlaşıldı.

Mutsibishi, Türkiye'nin kardeş uydularını imal ederek, uzaya gönderecek. İlk olarak sadece uydu yapımı için ihaleye çıkan, fırlatmayı ayrı bir ihale ile gerçekleştirmek isteyen Türksat yönetimi, gelen teklifleri değerlendirdikten sonra, ihaleye teklif sunan firmalardan fırlatmayla birlikte yeni teklif istedi.

Kararın değişmesinde; uyduların roketin atılacağı uzay üssüne taşınmasında yaşanabilecek sorunlar, uydu üreticisi ile roket fırlatan ülke arasındaki yaşanabilecek uyumsuzluklar etkili oldu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim