• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

IMO: "Korsanlara karşı sert önlemler şart"

IMO: "Korsanlara karşı sert önlemler şart"
Oslo’da gerçekleştirilen Uluslararası Denizcilik Konferansı’nda konuşan IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos, korsanlıkla mücadelede daha sert önlemler alınmadığı taktirde olabilecekleri dört ana başlıkta sıraladı.

IMO: "Korsanlara karşı sert önlemler şart"

Oslo’da gerçekleştirilen Uluslararası Denizcilik Konferansı’nda konuşan IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos, korsanlıkla mücadelede daha sert önlemler alınmadığı taktirde olabilecekleri dört ana başlıkta “kabus senaryoları” adı altında sıraladı.

Bugüne kadar mason yağmurlarının yağdığı Mayıs-Eylül ve Kasım-Şubat aylarında, güçsüz gemileriyle fırtınalara dayanamayan korsanların saldırılarını azaltmak zorunda kaldığını söyleyen Mitropoulos, “Deniz haydutları artık mason mevsimlerinden de korkmuyor ve yılın 365 günü gemilerimize saldırabiliyorlar” dedi.

Sağlam uluslararası bir adım atıldığı taktirde, mürettebatın Hint Okyanusu’ndan geçmeyi reddedebileceğine dikkat çeken Mitropoulos, ham petrol taşıyan tankerlerin zarar görebileceğini ve denizlere petrol sızabileceğini ya da büyük cruise gemilerinin kaçırılabileceğini oluşabilecek tehlikeler arasında saydı.

Somalili korsanların kaçırdıkları petrol tankerlerini ve diğer büyük gemileri “ana gemi” olarak kullandıklarına dikkat çeken Mitropoulos bunun da korsanların işini eskisine göre çok daha kolaylaştırdığını söyledi.

Mitropoulos şöyle konuştu, “Deniz haydutları ana gemi olarak kullandıkları gemilerimizle artık mason yağmurlarından ya da fırtınalardan korkmuyor. IMO’nun yaptığı hesaplamalara göre yaklaşık olarak korsanlar dünya ekonomisine yıllık yaklaşık 7 Milyon Dolar ile 12 Milyon Dolar arasında zarar veriyor."

Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi de geçtiğimiz Nisan ayında Somiali korsanları yargılamak için özel mahkemeler kurma kararı almıştı. Ancak mahkemelerin nerde ve ne şekilde kurulacağına karar verilemediği için uygulamaya geçilemedi ve karar askıya alındı. Konuyla ilgili de konuşan Mitropoulos şunları söyledi:

“Özel mahkemeler kurarak ya da yeni kararlar alarak korsanlığı çözemeyiz. Çözüm, daha güçlü politikalar yürütmekten geçiyor. Bu da bugün harcanan çabalara deniz kuvvetlerinin daha fazla destek vermesi demek.”

Korsan saldırılarla ilgili elde edilen bilgile göre saldırılar artarak devam ediyor. Avrupa Birliği’nin raporlarına göre 2011 yılı en kötü yıl oldu. İlk üç ayda 77 saldırı ve kaçırma olayı yaşandı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakan 36’ydı.

Haber: Şule DÖLEK - Deniz Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim