• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

IMO'nun yeni Genel Sekreteri seçiliyor

IMO'nun yeni Genel Sekreteri seçiliyor
IMO) seçim heyecanı yaşıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün 40 kişilik konseyi, bir sonraki genel sekreteri seçmek için yarın oy vermeye hazırlanıyor. Bu seçimler ilk defa büyük bir yarışa sahne olacak.

IMO'nun yeni Genel Sekreteri seçiliyor

IMO seçim heyecanı yaşıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün 40 kişilik konseyi, bir sonraki genel sekreteri seçmek için yarın oy vermeye hazırlanıyor. Bu seçimler ilk defa büyük bir yarışa sahne olacak, denizcilik çevrelerinde daha önce hiç bu kadar çekişmeli bir seçim yaşanadığı yorumu yapılıyor.

ABD, Filipinler, Güney Kore, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Japonya ve İspanya'dan 6 ismin adaylıklarını açıkladığı konsey toplantısı bugün başladı. Genel sekreterlik için yarışan 6 adayın yapmak istedikleri ve şu anki görevlerini sizin için kısaca yazdık:

IMO Deniz Emniyet Komitesi Başkanı Neil Frank Ferrer (Filipinler):

Şu an halen IMO'nun Güvenlik Komitesi başkanlığını yürüten Neil Ferrer genel sektreterlik koltuğuna oturabilecek mi? Ferrer, kariyerini denizcilik sektöründe ilerleten uzman bir diplomat olarak biliniyor. Ferrer denizcilik hukuku da olmak üzere sektörün her alanında uzman ve tam 20 yıldır sektörün içinde.

Önümüzdeki dönemde IMO'nun genel sekreteri bir Asyalı olacağı söylentilerinin bir dayanağı varsa, Ferrer bunun için hayla güçlü biraday olarak görülüyor. IMO'nun önemli bir uzmanlık alanı olan güvenlik komitesinin başına, örgütün kurulduğu 1959 yılından beri ilk defa bir Asyalı'nın seçilmiş olması da bu fikri güçlendiriyor.

Ferrer ayrıca, 2010 Haziran ayında Manila'da düzenlenen diplomatik konferansta STCW Sözleşmesine önemli değişikliklerin kabul edilmesinde büyük rol oynayarak denizcilik çevrelerinde adından övgüyle söz ettirmişti.

Genel sektreter adaylığı için de Ferrer farklı fikirleriyle ön plana çıkıyor. Genel sekreter seçilmesi durumunda IMO'ya tam bir şeffaflık kazandıracağını söyleyen Ferrer'in mütevazi tavırlarıyla delegelere de daha yakın davranacağı mesajlarını veriyor ve konuda yapcağı değişikliklerden biri de yemeğini herkesle birlikte kafeteryada yemek.

IMO Deniz Cevresini Koruma Komitesi Başkanı Andreas Chrysostomou (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi):

Seçimlere değişim şart sloganıyla katılan ANDREAS Chrysostomou ise IMO 10 yıldır Güney Kıbrıs'ı her platformda temsil ediyor ve IMO kurallarını iyi bilmesiyle tanınıyor.

Chyrysostomou, örgütün birkaç komitesine başkanlık yapmıştı ve IMO içerisinde hemen hemen herkes tarafından tanınıyor. Ancak Güney Kıbrıslı bir adayın şimdiki Genel Sekreter Mitropoulos'a yakın olması şansını biraz azaltıyor ve Asyalı adaylar için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ancak Cyrysostomou, adayların temsil ettikleri ülkeler için değil kendi kişisel fikirleriyle oy kullanacaklarını düşündüğünü söylüyor ve Yunanistan'a yakın olmasının kararları değiştireceğine inanmıyor.

IMO Konsey Başkanı Jeffrey Lantz (Amerika Birleşik Devletleri):

ABD'li aday Jeffrey Lantz, birçok kişinin kendisine neden ABD'nin kendi vatandaşlarından birini genel sekreter olarak görmek istediğini sorduğunu itiraf ediyor. Lantz, ülkesinin bazı platformlarda IMO'yu eleştirmesinin sadece örgütün nasıl daha iyi çalışabileceğine dair arayışlarla açıklanabileceğini söylüyor. Bu durumda bazı çevreler ABD'li bir adayın IMO'yu altüst etmek için gelmeye çalıştığını düşünse de, ülkesinin amacının sadece daha başarılı olmasını istemelerinden kaynaklandığını ifade ediyor. Eğer başarılı olursa Lantz, ilk ABD'li genel sekteret olmuş olacak.

IMO Deniz Emniyeti Bolumu Muduru Koji Sekimizu (Japonya):

22 yıldır IMO'nun çeşitli bölümlerinde görev alan Japon aday Koji Sekimizu da güçlü adaylardan biri olarak değerlendiriliyor. 58 yaşındaki aday Sekimizu, denizcilik alanındaki kariyerine Osaka Üniversitesi'nde gemi inşa mühendisliği okuyarak başladı. 1987'de ise Londra'ya taşınarak IMO'daki ilk görevine deniz güvenliği bölümünde başladı. IMO'daki uzun yıllara dayanan tecrübesi, dünyada yaşanan değişimler ve gelişmelerle birlikte Asyalı adayların güçlenmesiyle birleşince Sekimizu'ya da hayli yüksek bir şans tanınıyor.

Uluslararası Mobil Uydu Örgütü Genel Müdürü Esteban Pacha Vicente (İspanya):

Batı Avrupa'yı temsil eden İspanyalı Esteban Pacha da, IMO'yu geleceğe taşıyacak Genel Sekreterlik görevi için kendisinin gerekli bütün özelliklere sahip oluduğunu düşünen adaylardan biri. Kaptan Pacha da denizcilik sektöründe uzun bir geçmişe sahip. Hatta adaylar içinde denizcilik eğitimi almış ve kaptanlık yapmış tek kişi. Pacha'nın, genel sekreter seçilmesi durumunda ön planda tutacağı konular ise, çevre ve güvenlik.

IMO Hukuk Komitesi Başkanı Lee Sik Chai (Guney Kore):

Güney Korali aday Chai Lee-Sik, 1994 yılından beri IMO'nun ülkesini temsilen IMO'nun her toplantısına katılıyor. Chai, Kore Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam ediyor. Chai, bir an önce çözülmesi gereken en büyük sorun olarak ise korsanlığı görüyor. Koreli aday kendisini diğerlerinden farklı olarak tanıtıyor ve IMO genel sekreterliğini görevini yürüten kişinin kesinlikle gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında bir her hangi bir tarafta saf tutmasına karşı olduğunu söylüyor. Kendi farklılığının ise Kore'nin bir şekilde iki tarafta da yer alabilmesinden kaynaklandığıyla açıklıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim