• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

İncirlik’te F-16’lar scramble alarmında

İncirlik’te F-16’lar scramble alarmında
TSK’nın Suriye birliklerine yaptığı atış sayısı 87’yi buldu. Bu atışlar nedeniyle Suriye tarafında 5 tank, 3 zırhlı araç, 1 top, 1 mühimmat kamyonu, 2 Doçka uçaksavar tahrip edildi, çok sayıda askeri araç hasar gördü ve 12 Suriye askeri hayatını kaybetti

Suriye ordusunun, Türkiye sınırı yakınındaki yerleşim yerlerine saldırıları sürüyor. Suriye ordusuna ait helikopterlerin sınıra 3 milden daha fazla yaklaşmaları üzerine İncirlik’ten kalkan Türk F-16’ları önleme uçuşu yaptılar. Hatay bölgesinde İncirlik hava üssündeki F-16’ların yaptığı önleme uçuşları sıklaştı.

 
İncirlik üssündeki Türk savaş uçakları, bir süredir havacıların deyimiyle, “scramble” alarmında nöbet tutuyor ve Suriye hava unsurlarının sınıra yaklaşmaları halinde acil kalkış yapıyorlar. Dün de Suriye helikopterlerine karşı bu üsten kalkan F-16’lar havalandı.
 
Scramble pozisyonu
 
İncirlik üssündeki uçakların beklediği scramble alarmı, “acil kalkış pozisyonunda bekleme” anlamına geliyor. En az iki F-16, kalkışa hazır biçimde bekliyor. Pilotlar, 1 veya 2 saatlik nöbetler halinde uçaklarının içinde, diğer pilotlar da scramble binasında uçuş kıyafetlerini giymiş olarak bekliyorlar. Suriye hava unsurlarının sınıra yaklaştıkları sinyali alındığında da acil kalkış yaparak önleme uçuşu gerçekleştiriyorlar.
 
Scramble pozisyonu, “alarm-reaksiyon pozisyonu”; scramble uçuşu da, “alarm-reaksiyon uçuşu” olarak tanımlanıyor. İki tür scramble alarmı bulunuyor. Birinde uçaklar 15 dakikada havalanacak şekilde tutuluyor. Bu durumda pilotlar, scramble binasında bekliyor.
 
Diğerinde ise uçaklar, sistemleri çalışır ve ısıtılmış vaziyette 5 dakika içinde havalanacak şekilde alarmda tutuluyor. Bu pozisyonda pilotlar, uçağın içinde bekliyorlar. Hatay sınırındaki çatışmalar nedeniyle İncirlik üssündeki Türk savaş uçakları, bu pozisyonda görev yapıyorlar.
 
Suriye’nin kaybı
 
Suriye ordusunun yaptığı atışlar nedeniyle Türk tarafına düşen top ve havan mermilerine de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) karşı atışla cevap veriyor.
 
Türk tarafına düşen mermilere verilen yanıtlar nedeniyle Suriye ordusunun uğradığı kayıplar da giderek büyüyor.
 
Askeri kaynakların verdiği bilgilere göre bugüne kadar Suriye’den Türk tarafına düşen top ve havan mermisi sayısı ile TSK’nın yanıt olarak yaptığı atışlar ve kayıplar şöyle:
 
Suriye tarafından Türk tarafına düşen top ve havan sayısının toplamı 27; bu atışlara karşılık TSK’nın Suriye birliklerine yaptığı atış sayısı 87’yi bulmuş durumda. Suriye ordusundan yapılan atışlar nedeniyle Hatay bölgesine düşen mermi sayısı 9, Akçakale bölgesine düşen mermi sayısı 18.  Türkiye’nin Suriye’ye Akçakale bölgesinden yaptığı top atışı 18, Hatay bölgesinden yaptığı atış sayısı ise 69.
 
Bu atışlar nedeniyle Akçakale’de 5 vatandaşımız yaşamını yitirdi, 9 vatandaşımız da yaralandı. TSK’nın yaptığı atışlar nedeniyle Suriye tarafında 5 tank, 3 zırhlı araç, 1 top, 1 mühimmat kamyonu, 2 Doçka uçaksavar tahrip edildi, çok sayıda askeri araç hasar gördü ve 12 Suriye askeri yaşamını yitirdi.
 
Dengeli yığınak
 
Askeri kaynaklara göre Türkiye, Suriye olayları nedeniyle sınıra dengeli bir yığınak yaptı. Kamuoyuna açıklanan karar nedeniyle de Türk tarafına düşen her merminin nereden atıldığı saptanıyor ve atıldığı mevzi, top ateşi altına alınıyor. Bugüne kadar Suriye’den düşen her top ve havan mermisine misliyle karşılık verildi. Türkiye, düşen top ve havan mermilerine misliyle karşılık vermekle birlikte “orantısız güç” kullanmadı.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim