• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

İngiliz BP, Rus devi Rosneft'e ortak oldu

İngiliz BP, Rus devi Rosneft'e ortak oldu
İngiliz petrol devi BP, Rus milyarderlerle oluşturduğu TNK-BP ortaklığındaki yüzde 50 hissesini Rosneft'e satma konusunda anlaşmaya vardı.

İngiliz petrol devi BP, Rus milyarderlerle oluşturduğu TNK-BP ortaklığındaki yüzde 50 hissesini Rosneft'e satma konusunda anlaşmaya vardı.

BP satış karşılığında 17,1 milyar dolar nakdin yanı sıra Rus kamu petrol şirketi Rosneft'te yüzde 12,84 oranında hisse sahibi olacak. Böylece Rusya'nın devasa enerji kaynaklarından yararlanmaya devam edebilecek.

BP elde edeceği nakitin bir bölümünü Rosneft'te daha fazla hisse senedi almak için kullanarak hisse oranını yüzde 19,75'e çıkarma konusunda anlaştı.

Rosneft ise TNK-BP'yi, ortaklığın diğer yarısını elinde bulunduran Rus milyarderlerin oluşturduğu AAR konsorsiyumundan 28 milyar dolar karşılığında satın alacak. Satış anlaşması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de onayını aldı. Putin anlaşma ile ilgili olarak "Bu sadece Rusya'nın enerji sektörü için değil bütün ekonomi açısından gerekli olan büyük bir anlaşmadır" dedi.

Rusya'nın en büyük petrol şirketlerinden biri olan TNK-BP hisseleri ile Rosneft Rus enerji sektörünün yarısını ele geçirmiş olacak. Bu Rosneft'e dünyanın en büyük kamu şirketi statüsü kazandıracak.
BP, satış işlemi konusunda hissedarların ve yasal kurumların onayını aldıktan sonra, satıştan elde edilecek nakitin 4,8 milyar dolarlık bölümüyle Rosneft'ten yüzde 5,66 oranında yeni hisse alınacağını bildirdi.

BP, bu ortaklıktan kazançlı çıkmış ve İngiltere'deki şirketin hissedarlarına milyarlarca dolar kâr payı aktarmış olmakla birlikte, Rus ortaklarıyla ilişkilerinde sorunlar yaşamıştı. İç çekişmelere ek olarak TNK-BP'deki BP çalışanlarının Rus yetkililerle de sorun yaşaması, 2008'de iki müdürün tutuklanmasına ve Rus ortaklığın eski başkanı olan şu andaki BP başkanı Bob Dudley'in de aniden görevden ayrılmasına neden olmuştu.

Rosneft ile bağlantısı sayesinde BP, Arktik bölgesi de dahil olmak üzere Rusya'nın geniş enerji kaynaklarından yararlanmaya devam edebileceği gibi, Rosneft de zor ve tehlikeli koşullarda petrol arama ve çıkarma çalışmalarında BP'nin uzmanlığından yararlanabilecek.

Rosneft, genel kurulunda BP temsilcilerinin de bulunacağını belirterek "BP'nin Rusya'da en iyi uluslararası uygulamalarda bulunma konusundaki başarısından ve tecrübesinden yararlanılacağını" söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim