• BIST 9565.03
  • Altın 2473.893
  • Dolar 32.4614
  • Euro 34.5037
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

İngiltere'nin planı ABD'yi korkuttu

İngiltere'nin planı ABD'yi korkuttu
İngiltere hükümetinin savunma harcamalarında kesintiye gitme planları, ABD’yi en iyi müttefikinin bu rolü sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda endişelendirdi.

İngiltere'nin planı ABD'yi korkuttu

İngiltere hükümetinin savunma harcamalarında kesintiye gitme planları, ABD’yi en iyi müttefikinin bu rolü sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda endişelendirdi.

İngiltere'nin planladığı bütçe kesintisi hakkında basının eline geçen birtakım bilgiler, kesintinin boyutunun mevcut harcamaların yüzde 10 ile 20 arasında olacağına işaret etti. Bazı ABD’li yetkililer İngiltere’nin yapacağı ABD ile eş zamanlı operasyonlarda istenilen etkinliği gösterip göstermeyeceği konusunda endişeler taşıyor. Diğer Avrupalı ülkelerin önemli askeri harcamalarda kısıntıya gitmesinin ardından, müttefikleriyle ortak hareket etmeye dikkat eden Obama yönetimi İngiltere’nin bütçe kesintisi planını büyük öne veriyor.

Çarşamba günü ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İngiliz meslektaşı Liam Fox ile bir araya geldi. Fox, uygulanacak kesintiler sonrasında da İngiliz ordusunun tehditlere karşı koyabilecek halde olacağını ve Pentagon’un özellikle önem verdiği faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Fox, bu faaliyetler arasında İngiltere Özel Kuvvetleri'ni, ülkenin nükleer caydırıcılığını, Joint Strike Fighter savaş uçağı projesindeki etkinliğini ve destek kuvvet konuşlandırma etkinliğini özellikle öne çıkardı.

AMAÇ BÜTÇE AÇIĞINI KAPAMAK

Fox, belli bir müddet için orta büyüklükte konuşlandırabilir güç bulundurmaları gerektiğini ifade etti. İngiltere'de bulunan araştırma merkezi Chatham House'un uluslararası güvenlik programının başkanı Paul Cornish ise, “tutarlı bir savunma ve stratejik değerlendirme yapmak için yeterli zaman bulamadıklarını” söyledi. Cornish, planlanan kesintinin Hazine Bakanlığı öncülüğünde bir bütçe kesintisi çalışması olduğunu ifade etti.

İngiltere’nin savunma harcamalarındaki kesinti Başbakan David Cameron’ın başında olduğu koalisyon hükümetinin yıllık 240 milyon dolar olan açığını küçültmek için giriştiği çabanın bir parçası. Kesinti üzerinde yaşanan hararetli tartışmalar ise ordunun kaldırmayı düşündüğü programlar üzerinde yaşanıyor. Bunlar arasında iki yeni uçak gemisi alınması ve nükleer denizaltıların yenilenmesi bulunuyor. İngiltere’nin eski Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, “Londra'nın mevcut ekonomik şartlar altında sahip olduğu donanma ve hava gücü ile 100 bin piyadeyi kaldırması ve yeni bir uçak gemisi programı yürütmesi olanaksız” açıklamasını yaptı. İngiliz ordusu ise, silah programlarının iptalinden önce asker sayısını azaltmayı öngörüyor. Yedek kuvvetler ve ulusal muhafızlar haricindeki 103 bin piyadeden binlercesinin ordudan çıkarılmasının, 10 bin askerin konuşlandığı Afganistan operasyonlarını etkilemeyeceği belirtiliyor.

ORDUNUN GÜCÜ AZALMAMALI

Uzun dönem planlar ise ordudaki personel sayısının yüzde 20 azaltılması, beş tugaya bölünen ordu yapısı oluşturulması ile daha küçük hava ve komando ünitelerine geçilmesini öngörüyor. Bu şekilde uzun dönemli operasyonlar için 6 bin kişilik bir kuvvetin hazır tutulabileceği düşünülüyor. Alınacak kararlar ne olursa olsun, ileride yapılacak değişikliklerin ABD için büyük etkileri olacak. İngiltere, bugüne kadar operasyonların başlangıcından itibaren asker konuşlandırma ve asker bulundurma konularında ABD'nin diğer tüm müttefiklerinin hep bir adım önde oldu.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, “Kriz anında bizimle beraber ön safta bulunabiliyorlar. Bizim istediğimiz şey, cephede bizimle beraber her alanda birlikte hareket edebilecek olmaları” dedi. Fox ise “Bazı kararlar alınması lazım. Bu yüzden ABD’nin müttefiki olarak ihtiyacı olan alanlarda en iyi katılımı göstermek ve İngiltere’nin özel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilmeye odaklanmalıyız” dedi. General Dannatt ise kriz anlarında iki-üç tugay konuşlandırabilmenin önemli olduğunu belirterek, “Eğer savaş alanına en kısa zamanda bir bölük konuşlandırma özelliğimizi kaybedersek, Avrupa’nın orduları arasında anında ikinci sınıfa düşeriz” ifadesini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim