• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İnşaat plastiklerinde 7,5 milyar $'lık üretim

İnşaat plastiklerinde 7,5 milyar $'lık üretim
Türkiye’nin lokomotif sektörleri plastik ve inşaat sinerji yaratmaya devam ediyor. Ülkemizde inşaat sektörü içinde plastik kullanımı her geçen gün artıyor.

700 firma tarafından gerçekleştirilen inşaat plastikleri üretiminin 2012 yılı sonunda 1,8 milyon ton ve 7,5 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. İnşaat plastiklerinin başında ise “PVC” geliyor. Türkiye, PVC üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alıyor…

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından yayınlanan “Türk İnşaat Sektöründe Plastik Kullanımı 2012” raporuna göre; ülkemizde yaklaşık 700 firma, plastik inşaat mamulleri üretiyor. Sağlam, bakım gerektirmeyen ve korozyona dayanıklı plastikler; yalıtım malzemelerinden pencere ve kapı profillerine, duvar kaplamalarından pis ve temiz su borularına kadar pek çok farklı alanda kullanılıyor.
 
İnşaat plastikleri arasında önemli bir yere sahip olan PVC kapı ve pencere profillerinde Türkiye, son verilere göre; 630 bin tonluk üretim ile Avrupa’da ilk sırada yer alırken, Rusya ile birlikte dünya ikinciliğini paylaşıyor.
 
Yalıtım sektöründe kullanılan plastikler sayesinde binalarda yüzde 50’ye yakın enerji tasarrufu sağlanırken, enerji kaynaklı cari açık da yüzde 33 oranında azaltılabiliyor.
 
İnşaat sektöründe plastiklerin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri de borular… Bina tesisatlarındaki plastik borular; esneklik ve hafiflikleri ile tercih ediliyor. Paslanmayan ve zamanla korozyona uğramayan plastik borular suyun daha da çabuk akmasını sağlıyor.
 
İnşaat sektöründeki plastik kullanımı tüketiciler için hem ısı hem de su tasarrufunu beraberinde getiriyor.
 
Türkiye inşaat plastikleri alanında dış ticaret fazlası veriyor…
 
İnşaat plastikleri ekonomiye sağladığı katma değer ile de her geçen gün önemini arttırıyor. 2011 yılı ile karşılaştırıldığında üretimin yüzde 23’lük artış ile 1,8 milyon ton ve 7,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2011 yılında 564,6 bin ton ve 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşen plastik inşaat mamulleri ihracatının ise 2012 yılı sonunda 630,6 bin ton ve 1,5 milyar dolara ulaşacağı ön görülüyor. Plastik inşaat mamulleri ihracatında ön plana çıkan ülkeler arasında Irak, Rusya, Azerbaycan ilk üç sırayı alırken bu ülkeleri İran, Gürcistan, Kazakistan, Libya, Kazakistan, Gürcistan, İran, Türkmenistan, Romanya ve Bulgaristan takip ediyor.
 
Plastik inşaat mamullerinin ithalatı ise; 2011 yılında 74,9 bin ton ve 417,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılsonunda ithalatın 67,3 bin ton ve 384,6 milyon dolara gerileyeceği tahmin ediliyor. Plastik inşaat mamulleri ithal ettiğimiz ilk üç ülke Almanya, Çin ve Fransa olarak sıralanıyor.
 
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, inşaat sektöründe başta PVC olmak üzere yüzde 100 geri kazanılabilen tek malzemenin plastik olduğunu vurguladı. Plastik inşaat mamulleri kullanımının, nüfusu hızla artan ülkemizde, doğal kaynakların korunmasına da büyük ölçüde katkı sağlayacağını belirten Mehmet Uysal, özellikle çevre ile dost ‘Yeşil Bina’larda plastik kullanımının sağladığı avantajların inşaat ve yapı sektörü tarafından farkındalığının her geçen gün arttığını ifade etti.
 
Ülkemizin Avrupa merkezli plastik inşaat ve yapı ürünleri pazarında elde ettiği ihracat başarısını Gelişmekte Olan 8 Ülke (D8)’ye de taşıması gerektiğini vurgulayan Mehmet Uysal, önümüzdeki dönemde Malezya, Nijerya, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Mısır ve İran üzerinde yoğunlaşacaklarını belirtti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim