• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

İnsan gücüyle çalışan hava aracı üretildi

İnsan gücüyle çalışan hava aracı üretildi
Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nden bir doktora öğrencisi, ilk kez insan kas gücüyle çalışan ve kanat çırpan hava aracını uçurmayı başardı.

HEZARFEN'İN RÜYASI GERÇEK OLDU

Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nden bir doktora öğrencisi, ilk kez insan kas gücüyle çalışan ve kanat çırpan hava aracını uçurmayı başardı.

Toronto Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Leonardo da Vinci'nin eskizlerinden esinlenilen "Snowbird" isimli motorsuz "ornitopter"in ilk uçuşunu geçen ay Toronto yakınlarındaki Tottenham'da yaptığı belirtildi.

Açıklamada, mühendislik bölümü doktora öğrencisi, pilot ve projenin sorumlusu Todd Reichert'ın, aracı, pedallarını çevirerek 19,3 saniye boyunca saatte ortalama 25,6 km hızla 145 metre uçurmayı başardığı kaydedildi. Reichert'ın kameralarla da ölümsüzleştirilen ve Uluslararası Havacılık Federasyonu yetkililerince de izlenen ilk uçuşu, federasyonun ilk toplantısında resmi kayda geçirilecek. Wright kardeşlerin motorlu uçağı 1903'teki ilk tarihi uçuşunda havada sadece 12 saniye kalmış ve 37 metre ilerleyebilmişti.

Karbon lifleri ve balsa ağacından yaptığı uçağın ağırlığının yalnızca 43 kilo olduğunu belirten Reichert, ornitopterin kanatlarının ise 32 metre ve bir Boeing 737'ninkilerin uzunluğunda olduğunu kaydetti. İnsanlığın eski bir düşünü yerine getirdiğini, tarih boyunca birçok insanın kendi kanatlarıyla kuş gibi uçmayı hayal ettiğini ve binlercesinin bunu denediğini söyleyen Kanadalı öğrenci, kalkışta bir traktörle çekilen ornitopter havaya yükseldikten sonra uçuşu sağlamak için kanatlarını 15 kez çırptı. Reichert, ilk uçuşta başarılı olma şansını arttırmak için yaz boyunca rejim yaparak 8 kilo verdi. Gossamer Condor'un 1977'de kas gücüyle uçan ilk aracı 7 dakikadan fazla süreyle 1,6 km boyunca uçurmasına rağmen, daha önce insan gücüyle kanatlarını çırparak uçan bir araç yapılmamıştı. Projeye, Toronto Üniversitesi'nden 30 öğrencinin yanı sıra Fransa'nın Poitiers ve Hollanda'nın Delft üniversitelerinden de katkı yapıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim