• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

İnternet yasasında değişiklik sinyali

İnternet yasasında değişiklik sinyali
Cumhurbaşkanlığı’na giden internet yasasıyla ilgili yeni değişikliklerin öngörüldüğü öğrenildi. Bakan Lütfi Elvan ise internette trafik bilgilerinde içerik olmayacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "sansür" ve "fişleme" eleştirilerine neden olan internet yasasıyla ilgili muhalefet partilerine ziyaretlerde bulunuyor.
 
İlk olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'la görüşen Elvan, CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi'yle bir araya gelecek. Elvan, yasayla ilgili olarak BDP'ye de ziyaret edecek.
 
Bakan Lütfi Elvan, Çankaya Köşkü'ne gönderilen söz konusu yasayla ilgili değişiklik sinyali verdi.
 
Edinilen bilgilere göre; kullanıcı trafik bilgileri ve abone kimlik bilgileri iki yıl saklanacak.
 
Trafik bilgileri tanımı sınırlandırılacak. Trafik bilgileri URL değil, IP bazında olacak.
 
Örneğin Google’dan bir siteye girildiği zaman, girilen siteler değil sadece Google’a girildiği arşivlenecek.
 
TİB Başkanı’na 4 saat içinde erişimi durdurma yetkisi için de yeni bir şart getiriliyor.
 
Buna göre, 24 saat içinde sulh ceza mahkemesinden karar alınması gerekecek.

BAKAN ELVAN SORULARI YANITLADI

Elvan, Meclis'te gazetecilerin İnternet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Torba Kanun ile ilgili sorularını yanıtladı. İnternette trafik bilgilerinde ne olacağı sorusuna Elvan, "Telefonunuzla ilgili detay istediğinizde aranan numara, ne kadar süreyle konuştuğunuz gibi 3-4 temel bilgi veriliyor. Dolayısıyla trafik bilgileri bundan ibaret olacak. Birilerinin ifade ettiği gibi, 'şöyle detay bilgiler, içerik olacak', bunlar söz konusu değil. Eğer böyle bir yanlış anlaşılma söz konusu ise bunları giderebiliriz. Bu yönetmelik veya başka şekilde olur ama bu yanlış anlaşılmayı gidereceğiz. Nasıl yapılacağına bakacağız, şu an bir şey söyleyemiyorum" karşılığını verdi.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuyla ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Elvan, Meclis'ten geçen kanunun Gül'ün önünde olduğunu kaydederek, "Takdir Sayın Cumhurbaşkanı'nın...Eğer bir yanlış anlaşılma veya trafik bilgilerine yönelik farklı bir anlaşılma söz konusu olacak ise buna açıklık getireceğiz. İçerik olmayacak. Kesinlikle trafik bilgilerinde içerik olmayacak. Ne olacak; IP numarası olur, süre olur, tarih, bunlar olur, başka hiçbir şey olmaz. Biz bununla sınırlı tutacağız. Bir telefon detay bilgisinde yer alan hususlar neyse onun ötesine geçmeyecek" dedi.

 Elvan, "İki yıl saklanacak denilen bilgiler içinde içerik olamayacak mı?" sorusuna, "Tabii, tabii, içerik olmayacak" derken, düzenlemenin yönetmelik mi kanunla mı yapılacağı sorusuna ise "Şu anda yasa sayın Cumhurbaşkanı'nda. Şu anda bir şey ifade etmemem, şu aşamada mümkün olmaz. Ama rahat olun" karşılığını verdi.

 Gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın bir çok ülkesinde engellemeler yapıldığını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

 "Kim kalkıp orada engelleme yok diyorsa, doğru söylemiyor. Her tarafta, özellikle yasadışı olan bir takım hususlar internet ortamına düşerse, hakaret, iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi hususlarda da bu tür engellemeler yapılıyor. Avrupa'da da yapılıyor, gelişmiş ülkelerde de yapılıyor. Bizim aslında yapmak istediğimiz, inanın internetin daha sağlıklı kullanımını temin etmek, interneti daha açık hale getirmektir. Biz burada interneti engellemiyoruz. Sansür yok. O kadar mükemmel düzenlemeler, uygulamalar var ki kimse onları görmüyor. Hapis cezalarını kaldırıyoruz, internet sitesinin tamamıyla kapatılmasını, doğrudan kapatılmasını engelliyoruz. Kimse bunları konuşmuyor.

Şu an İngiltere'de Google 100 bir kavram ve kelimeyi otomatik olarak engelliyor. Mahkeme kararı mı var bunlarla ilgili? Google engelliyor. 100 bin kelime ve kavram...Aradığınız zaman da 'engellenmiştir' mesajı almıyorsunuz, ne mesajı alıyorsunuz, 'bulunamadı.' Engelleniyor ama bulunamadı mesajı alıyorsunuz. Her yerde var bu. İngiltere'de İnternet Watch Foundation denilen vakıf, kara liste oluşturuyor, bu listeyi internet servis sağlayıcılarına gönderiyor. İnternet servis sağlayıcıları da bunları otomatik olarak engelliyor. Lütfen bunları görelim. Trafik bilgileri... İngiltere'de bugün 2 yıl trafik bilgileri saklanıyor. 1-2 yıl arasında değişiyor. İtalya'da bir yıl saklanıyor. Slovakya'da 6 ay...Kimse bunu konuşmuyor. Avrupa'nın bir çok ülkesinde trafik bilgileri tutuluyor. Almanya hariç çünkü Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı var. Almanya hariç diğer ülkelerin hemen hemen tamamında trafik bilgileri tutuluyor. Bunlar hiç konuşulmuyor. "

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim