• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C

Irak Havaalanı'nı Garanti Koza inşa edecek

Irak Havaalanı'nı Garanti Koza inşa edecek
Irak devletinin 150 milyar dolarlık dış borcu azalarak bitme noktasına geldi. Dünyanın ikinci büyük petrol kaynaklarına sahip ülkenin bundan sonraki geliri altyapı ve inşaat yatırımlarına harcanacak.

Irak Havaalanı'nı Garanti Koza inşa edecek

Irak devletinin 150 milyar dolarlık dış borcu azalarak bitme noktasına geldi. Dünyanın ikinci büyük petrol kaynaklarına sahip ülkenin bundan sonraki geliri altyapı ve inşaat yatırımlarına harcanacak.

Selahattin eyaletine kurulacak 200 milyon dolarlık uluslararası havaalanı inşası işini Garanti Koza aldı.
Beyrut ve Bişkek havaalanlarını yapan Türk inşaat şirketi Garanti Koza, Irak'ın Selahattin eyaletinde yapılacak Uluslararası Selahattin Havaalanı inşası işini aldı. 200 milyon dolara mal olması beklenen havaalanı için Garanti Koza ile eyalet yönetimi arasında sözleşme imzalandı. Eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in doğduğu Tikrit kasabası yakınındaki havaalanı inşaatı yılda 2 milyon yolcu kapasiteli olacak ve 2 yılda bitirilerek ulaşıma açılacak.
 
Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark ve Yurtdışı İşler Koordinatörü Coşkun Erginer, geçtiğimiz hafta sözleşmesini imzaladıkları Selahattin Havaalanı inşaatıyla ilgili bilgi verdi. Irak'ta 4. büyük özel bankanın da sahibi olan Al Handal Grubu ile yüzde 50'şer ortaklıkla bir şirket kurduklarını belirten Binark, "Al Handal ile kurduğumuz ortak şirketin aldığı ilk iş Selahattin Havaalanı. Ama Irak'ta altyapı ve inşaat olmak üzere yapacak çok iş var. Bu işlerin devamı da gelecektir." dedi.
 
Murat Binark'ın verdiği bilgiye göre Saddam Hüseyin sonrası Irak'ın dış borçları 150 milyar dolar olarak hesaplandı. Saddam sonrası petrol gelirleri bu borçların ödenmesinde kullanıldı ve 150 milyar dolarlık borç azalarak bitme noktasına geldi. Dış borçların bitmesiyle Irak'ın petrol geliri ülke içinde kalacak ve bu para da altyapı ve inşaat işlerinde kullanılacak. Büyük inşaat yatırımlarının başlayacağı ülkede yapılacak işler için en şanslı firmalar Türk inşaat şirketleri. Murat Binark, Irak'taki durumu ve yeni dönemi, "Her yer yapılacak iş dolu. Ülkeden petrol fışkırıyor. Türkler de, inşaat da iyi. 

Bu işler Türk şirketlerini bekliyor." sözleriyle özetledi. Eyalet yöneticilerinin havaalanının işletmesini de kendilerine vermek istediğini belirten Murat Binark, "Buna ileride bakacağız. Şimdilik bu konuda bir şey yok." şeklinde konuştu. Havaalanı inşaatında 600 işçi çalışacak ve bu işçiler Türkiye'den götürülecek. Havaalanının yılda 2 milyon yolcu kapasiteli olacağını belirten Coşkun Ergin, "Ama istenirse biz bunu 5-6 milyona da çıkarabiliriz." dedi. 

Havaalanının kurulacağı yer Saddam'ın doğduğu Tikrit kasabası yakınında. Tikrit, Sünni bir Arap kasabası. Yakındaki Samara şehrine yılda 5 milyon Şii, kutsal mekânları ziyaret için geliyor ve bunların her türlü ihtiyacı Tikrit'te karşılanıyor. Yeni havaalanı da Samara'daki bu ziyaretçi akınından doğan bir ihtiyaç. Havaalanı için gösterilen yerde daha önce sadece uçakların iniş-kalkış yapabileceği, tesisi olmayan bir pist vardı. Bu pist savaşta bombalandı ve şimdi harabe halde. Yeni havaalanı da bombalanmış bu pistin bulunduğu alanda inşa edilecek.
 
Üçüncü Boğaz köprüsü ihalesine gireceklerini açıklayan Garanti Koza Başkan Vekili Murat Binark, istimlak bedellerinin müteahhide ait olması sebebiyle girmediklerini söyledi. Binark, "İstimlak bedellerini devlet üstlendiği şekilde açılmasını beklediğimiz yeni köprü ihalesine gireceğiz. Önceki ihalede istimlak bedelleri müteahhide aitti ve köprüyle ilgisiz yolların yapımını da içeriyordu." dedi. Murat Binark, bir soru üzerine, yabancı şirketlerden ortaklık teklifi çok olmakla birlikte böyle bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim