• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Irak Havayolları'na ait uçak Kuveyt'e indi

Irak Havayolları'na ait uçak Kuveyt'e indi
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 1990'da Irak'ın Kuveyt'e saldırmasından bu yana, ilk seferini gerçekleştiren Irak Havayolları'na ait bir uçakla Kuveyt'e geldi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah el-Halid es-Sabah, ''Irak'ın 7. madde kapsamından çıkarılması bizi memnun eder'' dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 1990'da Irak'ın Kuveyt'e saldırmasından bu yana, ilk seferini gerçekleştiren Irak Havayolları'na ait bir uçakla Kuveyt'e geldi. Zebari'yi Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah karşıladı.
 
İki bakan, görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah, 23 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk uçak seferini, ''tarihi bir adım'' olarak değerlendirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşlik çerçevesinde devam edeceğini söyledi.
 
Irak'ın 1990'da Kuveyt'e saldırmasından bu yana uygulanan BM anlaşmasının 7. maddesine değinen Sabah, ''Irak'ın BM anlaşmasında yer alan söz konusu maddenin kapsamından çıkarılmasını temenni ediyoruz. Irak'ın 7. madde kapsamından çıkarılması Kuveyt'i memnun eder. BM Güvenlik Konseyi'nin tahakkümü altında olmayan özgür bir Irak, bizim yararımızadır. Söz konusu maddenin uygulanmasının son bulması halinde ülkenin normal hayatına dönüşünü Irak'la birlikte kutlayacağız'' diye konuştu.
 
Irak Dışişleri Bakanı Zebari de Irak'ın, ödemesi kararlaştırılan savaş tazminatını Kuveyt'e ödeyeceğini belirterek, Kuveyt ve Irak'ın ''aralarındaki ilişkilerin yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi için BM çatısı altında birlikte çalışmalar yürüttüğünü'' ifade etti.
 
Irak, 1990'da Kuveyt'e saldırmış ve Kuveyt Havayolları'na ait 10 ticari uçağa aylarca el koymuştu. Saldırının ardından BM, Irak'ta 7. maddenin uygulanması kararını almıştı. Bu maddeye göre, uluslararası güveliği tehdit eden durumlarda BM ülkeleri, ülkenin silahlı güçlerine müdahale etme hakkına sahip oluyor. Ayrıca, uluslararası bankalardaki hesaplarını, savaş mağdurlarının tazminatlarının ödenmesi için dondurabiliyor.
 
Kuveyt, Irak'ın saldırısının ardından, savaş tazminatı olarak 1,2 milyar dolar istemişti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim