• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Irak petrolü Türkiye'den taşınacak

Irak petrolü Türkiye'den taşınacak
Irak, Basra şehrinden Zaho'ya kadar 2-3 yeni petrol boru hattı inşa ederek güneydeki petrolü de Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor.

Irak petrolü Türkiye'den taşınacak

Irak, Basra şehrinden Zaho'ya kadar 2-3 yeni petrol boru hattı inşa ederek güneydeki petrolü de Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor.

Kerkük-Yumurtalık arasındaki iki boru hattından birini yenilemek için Irak yönetiminin kendilerinden yardım istediğini belirten BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, "Buna hazır olduğumuzu söyledik." dedi.

Şenel, bir konferans vermek üzere geldiği Adana'da, Başbakan Tayyip Erdoğan'la birlikte geçtiğimiz hafta Irak ziyaretinde yaptıkları temaslar hakkında bilgi verdi.

Şenel, "Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nda 40 ve 46 inçlik iki hat mevcut. 46 inçlik olan şu anda aktif çalışıyor. Ama 40 inçlik olanın Irak'taki bölümü çürüme nedeniyle kullanılamaz durumda.

Irak temaslarımızda, tahrip olmuş 40 inçlik petrol boru hattının yeniden yapımında yardım istediler. Biz de hazır olduğumuzu söyledik." açıklaması yaptı.

40 inçlik boru hattında inceleme yapmak üzere Irak'a bir teknik heyet göndereceklerini ifade eden Şenel, "Hattın Kerkük'ten sınırımıza kadar olan kısmının yapılması konusunda desteğimizi sunacağız.

Eğer arzu ederlerlerse, biz yapar ve işletiriz. Her türlü olasılığı değerlendireceğiz." diye konuştu. Söz konusu kapasite artırımının yalnızca Kerkük petrolü için olduğuna dikkati çeken Şenel, "Görüşmelerimiz sırasında bize master planlarını gösterdiler.

Basra'dan Zaho'ya kadar 2-3 petrol boru hattı yapmayı ve Basra petrolünü de Türkiye üzerinden taşımayı planlıyorlar.

Bu Türkiye'ye güveni gösteriyor. Umarız gerçekleşir. İki hattımız var, üçüncüyü de yaparız. Bunlar anlaşmaya bağlı. Şu an proje aşamasında." dedi.

IRAK YILDA 15 MİLYAR METREKÜP GAZI BOŞA YAKIYOR

Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin, 2008 yılında 38 milyar metreküp olduğunu ifade eden Şenel, 2009'da krizin etkisiyle fiyatların arttığını ve tüketimin 32 milyar metreküpe düştüğünü bildirdi.

Şenel, 2010'da fiyatların istikrarı koruması, Türkiye'nin global krizden kurtulması ve 69 ile doğalgaz götürülmesi sayesinde, tüketimin 39,5 milyar metreküp olduğunu belirterek, "Bu yılki hedefimiz 40 milyar metreküp." dedi.

Irak'ta petrolün yanı sıra doğalgaz da bulunduğunu ifade eden Şenel, "Hem de ciddi manada var. Ancak, çıkıyor ama satılmıyor. Çünkü satacak boru hatları yok.

Bu nedenle 20 metrelik bacalar oluşturup, ucundan gazı ateşliyor ve orada yakıyorlar. Çünkü serbest bırakırsanız bir yerde patlama olur, zehirler, farklı şeyler olur.

Türkiye'de 2009'da 32 milyar metreküp doğalgaz tüketilmişken, aynı yıl Irak'ta satılamadığı için yakılan doğalgaz miktarı 15 milyar metreküp. Tüketimimizin yaklaşık yarısı." dedi.

Iraklı yetkililerin, yap-işlet-devret modeliyle doğalgaz boru hattı yaparak bunu pazarlamak için master plan gösterdiklerini de kaydeden Şenel, "Bununla ilgi de kendileriyle görüşeceğiz. Olur ya da olmaz. Gayret edeceğiz." diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim