• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Irak, Türkiye petrolü için işlem başlatacak

Irak, Türkiye petrolü için işlem başlatacak
Irak Petrol Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), merkezi hükümetin onayı olmadan Türkiye'ye ham petrol pompalamasına tepki göstererek, konuyla ilgili olarak yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, "IKBY Petrol ve Doğal Kaynakları Bakanlığı'nın, yeni inşa edilen boru hattıyla Türkiye'ye petrol akışına başlandığını ilan etmesinden" üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Irak'ta çıkarılan hidrokarbon, petrol ve gazın ihracı, Irak Petrol Bakanlığı ile Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO) yetkisi dahilindedir. Bu nedenle IKBY'de üretilen petrol ve gazın alım ve satımıyla ilgili olarak SOMO dışındaki makamlarla anlaşma imzalayacak olan şahıslar ya da şirketler aleyhinde kanuni işlem başlatılacaktır" denildi.

IKYB Petrol ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın aldığı kararın, Irak anayasasında yer alan doğal kaynaklarla ilgili maddelere aykırı olduğunun vurgulandığı açıklamada ayrıca, "Türk hükümeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ'ın da Irak hükümetinin onayı alınmadan petrol pompalamak için Türk-Irak boru hattını kullanmasını kınıyoruz. Bu durum, merkezi hükümet, IKBY ve Türk hükümetleri arasında Aralık 2013'te imzalanan ve Türkiye'nin IKBY'de üretilen petrolün ancak Irak Petrol Bakanlığı'nın onayıyla ihracına izin verilmesini taahhüt ettiği anlaşmaya aykırıdır" ifadesi kullanıldı.

Irak'ta merkezi hükümetle bölgesel yönetim, petrol ve doğal kaynaklar konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Bağdat, uluslararası piyasalarda ticarete hükmetme ve ham petrol ihracatı planlarını oluşturma hakkına sadece kendilerinin sahip olduğunu savunuyor.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim